TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kira beyanı kiraları daha da arttıracak

Kira beyanı denetimleri nedeni ile gayrimenkul sektöründe yeni sorunlar gündemde. Akgün, ev sahiplerinin, kiraları daha da arttırmaya başladığını söyleyerek oluşacak barınma sorununa dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 29.02.2024 08:49
Haber Güncellenme Tarihi: 29.02.2024 08:49
Kaynak: HABER MERKEZİ
Kira beyanı kiraları daha da arttıracak

TUNAY AFYON/ÖZEL HABER - Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kira gelirlerinin vergi dışı bırakılmasının önüne geçilmesi amacıyla başlattığı kira beyanı denetimleri gayrimenkul sektöründe yeni sorunlara yol açıyor. Kira gelirinin vergilendirilmesi nedeni ile ev sahiplerinin kiraları daha da yükseltmeyi tercih edeceğini söyleyen İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, kiracıların şehir merkezlerinden uzak noktalarda ev bakmaya başladığını belirtti.

21 BİN TL’NİN ÜZERİNİ KAPSIYOR

Son zamanlarda gündeme gelen kira beyanı ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Akgün kira beyanı uygulamasının kira geliri 21 bin TL’den fazla kira geliri olan kişileri kapsadığını dile getirdi. “21 bin TL’nin üzerindeki gelirlerde kesinlikle devlete bir vergi ödemek için emlak beyannamesi verilmesi gerekiyor” diyen Akgün, “Taşınmazınızı 5 bin TL’ye kiraya verdiniz ve yıllık geliriniz olan 60 bin TL’den 21 bin TL’yi düşeceksiniz ve ‘ben 39 bin TL kar ettim’ diyeceksiniz, devlet de vergisini alacak. Ev kirası 10 bin TL ise 120 bin TL, 20 bini düşecek, vermeyeceksiniz, 99 bin TL’lik karın vergisini ödeyeceksiniz. Rakamlara göre değişir. Yani devlet bu parayı almak zorunda. Nasıl ki yapılan ticarette esnaf kar ediyorsa, bu sektörde de gelir elde eden, ticari gelir elde etmiş oluyor” dedi. İhtiyacı olmayıp da fazladan gayrimenkulü olan kişilerin durumunun, ticari gelir elde etmek olarak ele alındığını belirten Akgün, “Gelir İdaresi’nin de vergi alması kaçınılmaz. Hükümetin almış olduğu vergi beyannameleri, vergi usulü kanununa göre olması gereken bir durum, yasal dayanağı bu şekilde. Yapılan denetimlerde dairesini kiraya veren 2 milyona yakın insanın doğru dürüst beyanname vermediği ortaya çıktı. Öyle olunca da ciddi bir vergi kaybı var, devletin kaybı fazla. Devlet nasıl ayakta kalacak? Vergi toplamak zorunda. Ve böyle olunca da şu anda sahaya inildi, evleri kapı kapı gezen ekipler, kiracı olanlara kaç paraya oturduklarını soruyorlar ve mal sahibinin gerçekten beyanname verip vermediğinin sağlamasını yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

EV KİRALARI YÜKSELECEK

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenli bir vergi ödeme sisteminin devreye girdiğini belirten Akgün, bu durumun kiralara olumsuz olarak yansıyacağını söyledi. Akgün, bugüne kadar kirada az da olsa indirim yapan mal sahiplerinin ‘vergi ödüyorum’ diyerek hem kirada indirim yolunu tamamen kapatacağını hem de bu nedenle kira fiyatlarını arttıracağını vurguladı. Bu çerçevede oluşacak barınma sorununa dikkat çeken Akgün, “Devletin, barınma sorununun çözümü için konut alımını teşvik edip, insanların konut alıp kiraya vermesini teşvik etmesi, bu vesileyle barınma sorununun çözülmesi gerekiyor. Burada, boş dairesi olup da dairesini kiraya veren kişileri tek vergi ile muhatap ederse, yarın insanların evini satması gerekir. Satacağı zaman da zaten piyasada satış yok, kimse alamıyor ve insanlar barınma sorunu yaşayacaklar. Bu aşamada sıkıntı oldukça büyük olacak” dedi. Barınma sorununu insanların kalıcı olmayacak yollarla çözeceğini kaydeden Akgün, “Günümüzde çoğu kişi, 3-5 kuruşa küçük tarla-arsa alarak veya herhangi bir yere 300-500 bin TL’ye bir Tiny House veya panoramik bir prefabrik ev koyup barınma sorununu o şekilde çözmeye çalışacak. İnsanlar ekonomik sıkıntılardan dolayı geçinemiyor, maddi nedenlerle boşanmalar artıyor. Evli olanlar, anne-babalarının yanına dönmeye başladılar. İnsanlar şehirlerden geri dönüş yapıyor. Artık aile kültürü, aile evi gündeme geldi. Ekonomik zorluk barınma sorununu da gündeme getirdiği için kişinin almış olduğu asgari ücret bile neredeyse kiralık daire fiyatında olduğu için insanlar palyatif çözüm noktalarına yönelmiş vaziyette” ifadelerini kullandı.

TERCİH, MERKEZDEN UZAK NOKTALAR

Birçok kişinin borçlarından dolayı evlerini sattığını da dile getiren Akgün, “Konut sektöründe de satılık konut sayısı oldukça fazla artmış vaziyette, bankalarda faizler çok yüksek, onda da satış konusunda problem var” dedi. Akgün, bankadan alınacak 1 milyon TL’lik kredide aylık 35 bin TL ödemenin olacağını belirterek, “Bu durumda da gayrimenkul sektöründe artık herkes kafasına göre her türlü gayrimenkulü alamıyor. Vatandaşlar konut almak için artık merkezi yerlerden değil ilçelerden ya da kırsal bölgeler gibi merkezden uzak noktalarda, başını sokacak bir ev arıyor. Toplu ulaşımla ortalama 1 saatte gidilen yerlerden ev almaya çalışıyorlar” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.