TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kestelli: Hastalığın farkında olmak hayati öneme sahip

Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında, İzmir Ticaret Borsası tarafından düzenlenen etkinlikte; meme kanserine ilişkin tanı, teşhis, koruma ve tedavi yöntemleri ele alındı

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2023 12:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kestelli: Hastalığın farkında olmak hayati öneme sahip

Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından her yıl düzenlenen etkinlik bu yıl da büyük ilgi gördü. Alanında uzman doktorların da yer aldığı etkinlikte, katılımcılar meme kanserine ilişkin tanı, teşhis, koruma ve tedavi yöntemleri gibi konularında bilinçlendirildi.  Ayrıca etkinlikte 30-31 Ekim 2023 tarihleri boyunca Cumhuriyet Meydanı’nda halka açık olarak hizmet verecek olan Meme Kanseri Tarama Tırının duyurusu da yapıldı. Meme kanserinin ilerlemesini engellemek için 20 yaşından sonra kadınların her ay kendi kendine meme muayene yapması gerektiğine dikkat çeken İTB Başkanı Işınsu Kestelli ise yaptığı konuşmada “Sağlık Bakanlığı verilerine göre her yıl 17 binle 25 bin yeni meme kanseri tanısı alan hasta mevcut. Ancak İstatistikler can sıkıcı görünse de meme kanseri tedavi edilebilirlik açısından da en yüksek orana sahip kanser türü. Bu hastalığın farkında olmak hayati öneme sahip” ifadelerine yer verdi.

“260 VAKANIN ERKEN TESPİT EDİLMESİ SAĞLANDI”

 İzmir Ticaret Borsası tarafından gerçekleştirilen bu tarz farkındalık çalışmalarıyla birçok kadının hayatına dokunulduğunu söyleyen Başkan Kestelli, “Biz İzmir Ticaret Borsası olarak gerçekleştirdiğimiz farkındalık çalışmalarıyla ne kadar çok kadının hayatına dokunabilir ve fayda sağlayabilirsek o kadar mutlu oluyoruz. Ve ne kadar çok kadının bu konuda bilinçlenmesini sağlarsak o kadar çok hayatı kurtarabileceğimizin de farkındayız. Kanser ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alması nedeniyle önemli bir toplum sağlığı sorunu. Kadınlarda görülen diğer tüm kanser tipleri arasında birinci sırada olan meme kanseri ise en çok üzerinde durmamız gereken sağlık sorunlarının zirvesinde yer alıyor.   Hayatları boyunca her 8 kadından biri meme kanserine yakalanma riski taşıyor. 11 dakikada bir, bir kadın meme kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Her yıl tanı sayıları yüzde 1 ila 2 oranında artış gösteriyor. Yine her yıl var olan vakalara 1 milyon yeni meme kanseri olgusu ekleniyor. Türkiye'de de oranlar benzer. Sağlık Bakanlığı verilerine göre her yıl 17 binle 25 bin yeni meme kanseri tanısı alan hasta mevcut. Ancak İstatistikler can sıkıcı görünse de meme kanseri tedavi edilebilirlik açısından da en yüksek orana sahip kanser türü” dedi.

“KURTULMA ORANI YÜZDE 90’LARIN ÜZERİNDE”

Meme kanserinde kendini tanımanın ve devamlı olarak kendi kendini tedavi edilmenin hayati önem taşıdığını belirten Kestelli, “Bu hastalığın farkında olmak hayati öneme sahip. Erken teşhis ve tedavi ile tamamen hastalıktan kurtulma oranı yüzde 90’ların üzerinde. Kadınların, meme kanserinin erken tanısı için düzenli olarak kendi kendilerine meme muayenesini yapmaları gerekiyor. 20 yaşından sonra kadınların her ay kendi kendine meme muayene yapması ve 40 yaşından itibaren de mutlaka doktora muayene olmaları ve iki yılda bir mamografi yaptırmaları hayati önem arz ediyor. Yani her şey ilk önce bizim elimizde. Bu hassasiyetle 2012 yılında “Annem Kanseri Yendi Projesini” başlattık. Sağlığıma kavuştuktan sonra, TOBB’un da destekleriyle aldığımız bir seyyar tarama TIR’ını 2012 yılının ağustos ayında Sağlık Bakanlığımızın hizmetine verdik. Gezici mamografi aracımız şimdiye kadar Ankara, Bingöl, Bolu, Elâzığ, Erzincan, Eskişehir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Mersin, Muğla ve Nevşehir’de binlerce kanser taraması gerçekleştirdi. Yapılan taramalar neticesinde hastalığın erken teşhis edilmesiyle bazı kadınlarımızın hayatı kurtuldu. Bu konuda küçük bir örnek vermem gerekirse; Gezici mamografi aracımız yaklaşık bir buçuk yıldır Konya ve çevresinde hizmet veriyor. Bu süre zarfında 7 bin 542 meme kanseri taraması gerçekleştirildi. 260 vakanın erken tespit edilmesi sağlandı. Belki de 260 can kurtuldu. Bu sene de etkinliğimiz kapsamında 4 kurum iş birliğiyle hizmete sunulan Meme Kanseri Tarama Tırını Cumhuriyet Meydanı’na yerleştirdik. 30-31 Ekim 2023 tarihleri boyunca, yani bugün ve yarın halka açık olarak hizmet verilecek" şeklinde konuştu.

Bu haber de ilginizi çekebilir: İTB Başkanı Işınsu Kestelli’nin OVP değerlendirmesi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.