TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kestanede rekolte düşük kalite yüksek

Kestane hasadının başlamasıyla birlikte geçen yılki rekolte rakamlarına ulaşamayacaklarını belirten Akar, “Her ne kadar rekolte kaybı yaşasak da bu yıl kestanelerimiz iri yapılı ve kaliteli. Üreticimiz de bu durumdan memnun” dedi

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2023 05:58
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kestanede rekolte düşük kalite yüksek

Türkiye’nin kestane fabrikası olarak bilinen Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde kestane hasadı başladı. İklim koşulları nedeniyle birçok tarım ürününde rekolte kaybı yaşanırken kestane de bu durumdan nasibini aldı. Bu yıl kestane hasadının başlamasıyla birlikte zorlu iklim koşulları nedeniyle rekolte kaybının yaşandığı bir sezona giriş yapılıyor. Sarıgöl bölgesinde, geçtiğimiz yıl yaklaşık 120-150 bin ton kestane üretildi, ancak bu yıl beklentiler geçen yıla kıyasla neredeyse yarı yarıya azalacağı yönünde. Öte yandan, iklim koşulları sebebiyle yaşanan rekolte düşüşü sonrası kestanenin pazar tezgahlarında 100 ila 200 TL arasında yerini alması bekleniyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sarıgöl İlçe Tarım Müdürü Ahmet Akar, “İklim şartlarından kaynaklanan sorunlar, kestane üretiminde olduğu gibi diğer tarım ürünlerinde de yüzde 30’a kadar rekolte kaybına yol açtı. Bu zorluklara rağmen, bu yıl kestane ürünlerimizin iri ve kaliteli olduğunu gözlemliyoruz. Üreticilerimiz bu durumdan oldukça memnun. Ürünlerimiz kaliteli olduğu için pazar fiyatlarının da yüksek olmasını bekliyoruz. Pazar fiyatlarının yükselmesi de tüketicinin alacağı kestane fiyatlarını etkileyecek. Bu yıl kestanenin 100 ila 200 TL arasında satılacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİ KALİTEDEN MEMNUN

Kestane üreticilerinin olumsuz iklim koşullarına rağmen kaliteli mahsuller elde etmek için büyük çaba harcadığını ifade eden Sarıgöl İlçe Tarım Müdürü Akar, “Ekim ayı sonu itibariyle kestane hasadına başlandı. Rekolte kaybından dolayı bu yıl hasadın kısa sürmesini bekliyoruz. Geçen yıl Sarıgöl bölgesinde 100-120 ton civarında kestane üretimi gerçekleşti. Bu yıl yüzde 30’larda bir rekolte kaybı yaşadık. Çünkü iklim değişikliklerinden her ürün gibi kestane de etkilendi. Bu nedenle bu yıl kestane hasadının da kısa sürmesini bekliyoruz. Kestane hasadının bitmesinden tahmini 2-3 gün sonra ise pazar fiyatları belli olur. Her ne kadar rekolte düşük olsa da kestanenin kalitesi bu yıl yüksek. Kestaneler iri ve damarlı bir yapıya sahip. Üreticimiz de bu durumdan memnun. Ürünlerimiz kaliteli olduğu için pazar fiyatlarının da yüksek olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

GİRDİ MAALİYETLERİ ARTIYOR

Geçen yıla oranla pazar fiyatlarının yarı yarıya yükseldiğini ve bunun da kestane fiyatlarına yansıyacağına dikkat çeken İlçe Tarım Müdürü Ahmet Akar, “2022 yılında üreticiden alınan kestane fiyatı 25 – 50 TL arasındaydı. Bu yıl ise pazar fiyatlarının 65 ila 100 TL arasında olmasını bekliyoruz. Öte yandan, 2022 yılı yevmiye fiyatları 800-1200 TL arasındayken, bu yıl ise 1500-2000 TL’ye yükselmiş durumda. Üzüm hasadı da devam ettiğinden dolayı üreticilerimiz işçi bulmakta zorlanıyor. Durum böyle olunca da yevmiye fiyatları bazen daha yukarılara çıkabiliyor. Her alanda yaşandığı gibi kestanede de fiyat artışları olacak maalesef. Üreticimizin bir noktada ayakta kalabilmesi gerekiyor. Çünkü girdi maliyetleri her gün artıyor. Sonuç olarak baktığımızda kestanenin bu yıl pazar tezgahlarında 100 ila 200 TL arasında yerini alacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

Bu haber de ilginizi çekebilir: Sezonun ilk kestanesi 350 TL!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.