TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kayalar davasında yeni perde: O isim için ara duruşma kararı

Yolsuzluk’ iddialarıyla yargılanan Mustafa Kayalar, 3. Kez hakim karşısına çıktı. İddia makamının talebi doğrultusunda davaya yeni bir tanık eklenirken sanıklardan Nurullah Ercan’ın ifadesi yine alınamadı

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2023 07:39
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kayalar davasında yeni perde: O isim için ara duruşma kararı

2019 yerel seçimlerinde CHP’den aday olarak Menderes Belediye Başkanı seçilen ve ‘yolsuzluk’ iddialarıyla yargılanan Mustafa Kayalar, bugün üçüncü kez hakim karşısına çıktı.

Kayalar, geçtiğimiz Temmuz ayında Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla Menderes Belediyesindeki yolsuzluk iddialarına ilişkin düzenlenen operasyon ile gözaltına alınmış, ardından da görevden uzaklaştırılmıştı. Rüşvet suçlamalarıyla 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmaya başlamıştı.

kayalar2

Öte yandan; bugün 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilen duruşmada sanık Mustafa Kayalar ve tarafların avukatları salonda hazır bulundu.

Ruhi Durak'ın üzerine geçirilen Bodrum-Akyarlar'daki villanın tapudaki rayiç bedelinin 550 bin TL olduğu belirtilmişti. Durak'ın 4 milyon 750 bin TL karşılığında Kanada'dan gelen bir Türk vatandaşına villayı sattığı, bu bedelin 550 bin TL'sinin banka kanalıyla hesabına gönderildiği ve kalan kısmını elden alındığı yönünde detaylar yer almıştı.

Villanın alım-satım süreçleri ile ilgili olarak ise tanık ve sanık ifadeleri alındı.

16 Haziran tarihinde gerçekleştirilen ilk celsede ifadesi alınamayan ve iddiaların odağında yer alan Bien Otel’in sahibi Nurullah Ercan’ın ifadesi Ercan’ın tutuklu bulunduğu cezaevinden hastaneye kaldırılması nedeniyle ikinci duruşmada da alınamamış ve mahkeme heyetiyle birlikte sanığın bulunduğu hastanede ifadesinin alınmasına karar verilmişti.

Duruşmada söz alan Nurullah Ercan’ın avukatı, “Dosyada tek eksik kendisini ifadesi. Muğla Açık Cezaevi tarafından böyle bir şey yapılamayacağı ve iyileştiğinde ifadesinin SEGBİS aracılığıyla alınacağı söylendi. Kendisi şu anda cezaevinde değil hastanede. Cezaevine gidebilecek bir durumu yok” dedi.

AYDIN’DAN TEFRİK TALEBİ

Duruşmada konuşan Kayalar’ın avukatı Murat Aydın, “Diğer sanığın dosyasının ayrılarak karar verilmesini talep ediyoruz. Muğla’daki bulunduğu cezaevi idaresi ya da hastaneye yazı yazılarak sanığın diyaliz makinesine girmediği bir gün cezaevine nakledilmesi ve burasıyla bağlantı yapılmasını da talep ediyoruz. Mahkemeyi oraya götüremiyoruz en azından sanığı bu şekilde getirmeye çalışalım” ifadelerini kullandı.

İDDİA AVUKATINDAN YENİ TANIK TALEBİ

Duruşmada ayrıca iddia avukatı Nihan Gül, yeni bir tanığın dinlenmesini talep etti.

BEK Mimarlık ortaklarından olan Mehmet A. iddia makamının talebi üzerine tanık olarak duruşmada dinlendi.

BEKTAŞ: BABAMLA ARASINDA HUSUMET VAR

Talep üzerine söz alan sanık Ali Bektaş “Ben tek yetkili sahibiyim. Mehmet Arslan Halit Bektaş'ın ortağıdır. Babam da bu konuyla ilgili ifadesini verdi. Babamla aralarında husumet var bu nedenle davaya dahil olmak istiyor. Daha önce de 2 kez davaya katılma talebinde bulunmuştu ve bu taleplerin reddine karar verilmiştir” dedi.

AYDIN: TALEBİN REDDİNİ TALEP EDİYORUZ

İddia makamının talebi üzerine söz alan Aydın, tanığın dava ile ilgisi olmadığını belirterek “Önümüzdeki davadaki konu imara aykırılık değil, imara aykırılıktan sonra rüşvet iddiasıdır. O nedenle dinlenecek tanıklar bununla ilgilidir. Görüyorsunuz ki tanık olarak dinlenecek herkes sanıklara karşı husumetli tutumlarıyla davayı taciz etmeye devam ediyorlar. Bu davada lehte ya da aleyhte bilgiye sahip değiller. Bu nedenle iddia makamının talebinin reddini talep ediyoruz” diye konuştu.

Aydın’ın talebinin ardından mahkeme başkanı iddia avukatına tanığın rüşvet iddialarıyla ilişiği olup olunmadığı soruldu. İddia makamının soruya ‘evet’ yanıtı verirken mahkeme, Aslan’ın dinlenmesine karar verdi.

MEHMET A.: DUBLEKS OLMAYAN YAPILAR DUBLEKS GÖSTERİLDİ

Konuya ilişkin ifade veren Mehmet A., “İstek Mühendisliğin kuruluşundan beri ortağıyım. Halit Bektaş da diğer ortağıdır. 2018 yılından bu yana kendisiyle husumetimiz vardır. İddialara konu villalar bizim yükleniciliğini yaptığımız villalardı. Biz bunların inşaatını yaparken Halit Bektaş benden gizli otel inşaatı görüşmesi yapıyor. Ben bu konuda usulsüzlük duyduğum için karşı çıktım. Bu sebepten dolayı beni şiddet ve zorla şirket ortaklığından ayırmaya çalıştı. Bu şekilde bizim şirket üzerinden yapamayınca oğlu Ali Bektaş ile BEK Mimarlık adında bir şirket kurarak otel inşaatının yükleniciliğini bu şirket üzerinden yaptılar. Ben bir problem çıkar benim de başım ağrır diye bu işi yapmasına karşı çıktım. Beni darp ettiler. Ayrıca Bodrum’daki inşaatların yükleniciliğine de İstek Mühendislik olarak biz yapıyorduk. Rüşvete konu villalar da oradan verilmiş. Rüşvet karşılığı verilmiş. Daha önceden yapılan konuşmalar vardı. İstek Mühendisliğin Menderes’te yaptığı imalatlarda projeye uygun olmayan imalatlar vardı. Dubleks olmayan daireler dubleks gösterilmiştir. Bu nedenle oturma raporu alınması zor olacaktı. Bunu kolaylaştırabilmek için görüşmeler yapıldığını biliyorum. Menderes’te yapılan dairelerde eksik imalat olmasına rağmen oturma izni alındı. Buna karşı davalar da açıldı. Ben açtırdığım dava ile yöneticilikten azlettirdim. Dosya Yargıtay aşamasındadır. Bu sırada Bodrum’daki inşaatların yükleniciliğini de biz yapıyorduk. İnşaat sözleşmesini ben imzaladım. Rüşvete söz konusu villalar oradan verilmiş. Bunlar rüşvet karşılığı verildi. Daha önceden yapılan konuşmalar vardı. İstek firmasını yaptığı Menderes’teki inşaatlarda projeye uygun olmayan imalatlar vardı. Menderes'te yaptığımız inşaat eksik yapıldığı halde oturma izni verilmiş ve sonra daireyi alanlar tüketici mahkemesine giderek dava açmış ve kazanmıştır. İş karşılığı ile alındıysa burada şirketin sigorta dosyası açması ve sözleşme yapması gerekir. Bu villaların iş karşılığı verildiği doğru değil. Söz konusu villalardan biri istek firmasının payına düşen, diğeri ise arsa sahibinin payına düşeni. Söz konusu villalardan biri İstek Mühendisliğin biri de arsa sahibinin payına düşen villalardan biriydi. Villalardan birini alan Ruhi Durak’ı (Kayalar’ın kayınpederi) tanımam. Biz Halit Bektaş’la iş yapıyoruz. Onun tanıdığını benim de tanımam lazım.”

“OTELLE İLGİLİ YASA DIŞI NE YAPILDI BİLMİYORUM

Mahkeme Başkanının sanıklardan Ertan Güleç ile ilişkisini sorması üzerine ise Mehmet A. şunları söyledi;  ise Bodrum’daki villaların mobilya işlerini yaptı. Kaç tanesini yaptığını bilmiyorum. O dönemde ben şirketin hissedarı olmama rağmen beni şirkete sokmuyorlardı. O nedenle bilmiyorum. Menderes’teki binaların eksik imalatı var. Oturma izni alınırken inşaat firması yetkilisi olarak benim imzam atılmış. Ama ben o dönemde şirkette değildim. Otelle ilgili olarak yasadışı olarak ne yapıldığını bilmiyorum. Basından duyduğum kadarıyla inşaat projesi dışında metrekare inşaat yapıldığını ve bunların görmezden gelinmesi için rüşvet verilmiş. Basından duydum. Otelle ilgili belediyenin ne gibi aykırılıklar yaptığını bilmiyorum. 2018 yılından bu yana Mendres’e yaklaştırılmadım. İstek Mühendisliğin yaptığı inşaatlarda belediyede normal daire olarak görülen yerlere dubleks olarak oturma raporu alındı”

AYDIN’DAN TANIĞA SORU

Tanık ifadesinin ardından tanık Mehmet A.’ya soru soran Kayalar müdafi Aydın, “Anladığım kadarıyla bütün konuşulanlar 2018’de aranızda husumet çıkmasından önceye dayanıyor değil mi? Siz Kasım 2018’den öncesini mi anlattınız” sorusunu yöneltti.

Mehmet A., ise soruya “Evet” yanıtını verdi.

Yeniden söz alan Aydın, “Sayın Kayalar 2019’da seçilmiştir. Anlatılanlar bir önceki dönemdeki belediye başkanını bağlar. O da davanın konusu değildir” ifadelerini kullandı.

ARA CELSE KARARI

Tanık, sanık ve avukatların dinlenmesinin ardından Ercan’ın hastanede taburcu edilip ceza infaz kurumuna alındığı takdirde mahkememizde ifadesini alması için dilekçe yazılmasına SEGBİS bağlantısı kurulması halinde irtibat kurularak Nurullah Ercan’ın ifadesinin alınması için gerekirse ara duruşma yapılmasına karar verildi.

Duruşma 10 Kasım Cuma gününe ertelendi.

kayalar1-1

NE OLMUŞTU?

Yaklaşık 2 yıl süren soruşturmanın sonunda, yargılanmaya esas iddianame hazırlanmış ve iddianamede 2018-2021 yılları, toplam 10 çöp toplama ve iş makinesi kiralama ihalesini incelerken 7 ihalede, 'ihaleye fesat karıştırma' suçunun oluştuğunun belirlendiği ve ihalelerde, kamunun 9 milyon 934 bin lira zarara uğratıldığı iddia edilmişti. İddianamede ayrıca Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, eşi Aslı Kayalar ve kayınpederi Ruhi Durak’ın isminin karıştığı savcılık soruşturmasında banka kayıtları ve tapu dökümlerine yer verilirken Antalya merkezli Bien Otel’den rüşvet alındığı iddia edilmişti.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - İzmir’de eski damattan vefalı hareket

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.