TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kanunlar kadından yana

Şiddet ve tacize uğrayan kadınların hakları hakkında bilgi veren Avukat Figen Özler Merder yasaların kadından yana olduğunu belirterek “Haklarınızı koruyun” dedi

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2018 12:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kanunlar kadından yana
NİLGÜN TAZE-ÖZEL HABER
Türkiye’de uzun yıllar kadına yönelik şiddetin aile içi bir mesele olduğu ve sadece eşleri ilgilendirdiği düşüncesi hakimken bu yaklaşım 1980’li yıllarda kadın hareketlerinin etkisiyle aile içi şiddetin suç olduğu düşüncesi kamuoyunda yer almaya başlamıştır. Özel alan olarak görülen bu konunun toplumda tartışılmaya başlamasının sonucu olarak, Türk hukukunda ilk kez kadına ilişkin şiddetin önlenmesi amacıyla 17 Ocak 1998 tarihinde 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun yürürlüğe girmiştir. Ancak bir süre sonra 4320 sayılı Kanun yetersiz kalmış ve yeni bir kanun ihtiyacı doğmuştur. Böylelikle 8 Mart 2012 tarihinde 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, 18 Ocak 2013 tarihinde ise bu kanuna İlişkin Uygulama Yönetmeliği kabul edilmiştir.
TEDBİR KARARLARI
Avukat Figen Özler Merder, şiddet ve tacize uğrayan kadın ve çocukların korunması adına alınan tedbir kararı hakkında bilgi vererek, “Kanun hükümlerine göre nafakaya karar verilmesi halinde, kararın bir örneği, resen nafaka alacaklısının veya borçlusunun yerleşim yeri icra müdürlüğüne gönderilir. Nafaka ödemekle yükümlü kılınan kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu ile bağlantısı olması durumunda, korunan kişinin başvurusu aranmaksızın nafaka, ilgilinin aylık, maaş ya da ücretinden icra müdürlüğü tarafından tahsil edilir. İcra müdürlüklerinin nafakanın tahsili işlemlerine ilişkin posta giderleri Cumhuriyet başsavcılığının suçüstü ödeneğinden karşılanır” dedi.
HAKLARINIZI KORUYUN
Tedbir kararının ilk defasında en çok altı ay için verilebileceğini açıklayan Merder şunları söyledi: “Şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin devam edeceğinin anlaşıldığı hallerde resen, korunan kişinin ya da Bakanlık veya kolluk görevlilerinin talebi üzerine tedbirlerin süresinin veya şeklinin değiştirilmesine, bu tedbirlerin kaldırılmasına veya aynen devam etmesine karar verilebilir. Tedbir kararlarına itirazda ise kanun hükümlerine göre verilen kararlara karşı tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde ilgililer tarafından aile mahkemesine itiraz edilebilir. Hakim tarafından verilen tedbir kararlarına itiraz üzerine dosya, o yerde aile mahkemesinin birden fazla dairesinin bulunması halinde, numara olarak kendisini izleyen daireye, son numaralı daire için birinci daireye, o yerde aile mahkemesinin tek dairesi bulunması halinde asliye hukuk mahkemesine, aile mahkemesi hakimi ile asliye hukuk mahkemesi hakiminin aynı hakim olması halinde ise en yakın asliye hukuk mahkemesine gecikmeksizin gönderilir.”
MASRAFLARDAN MUAFİYET
Merder, itiraz mercilerinin kararını bir hafta içinde verdiğini ve itiraz üzerine verilen kararların kesin olduğunu belirterek harçlar, masraflar ve vergilerden muafiyet hakkında bilgi verdi.  Merder, “Bu kanun kapsamındaki başvurular ile verilen kararların icra ve infazı için yapılan işlemlerden yargılama giderleri, harç, posta gideri ve benzeri hiçbir ad altında masraf alınmaz. Bu Kanunun 17’nci maddesi uyarınca yapılan ödemeler gelir vergisi ile veraset ve intikal vergisinden, bu ödemeler için düzenlenen kağıtlar ise damga vergisinden müstesnadır. Bakanlık, gerekli görmesi halinde kadın, çocuk ve aile bireylerine yönelik olarak uygulanan şiddet veya şiddet tehlikesi dolayısıyla açılan idari, cezai, hukuki her tür davaya ve çekişmesiz yargıya katılabilir” ifadelerini kullandı.
ŞÖNİM
Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM)’in işleyişi hakkında bilgi veren Merder, “Şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik, güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetleri veriliyor. Ayrıca ŞÖNİM yeterli ve gerekli personelin görev yaptığı ve tercihen kadın personelin istihdam edildiği, çalışmaların 7 gün 24 saat esasına göre yürütüldüğü bir merkezi ifade eder. Taciz yada şiddete maruz kalan kadınlarımız İzmir Adliyesi B Blok 3. Kat Bayraklı/İZMİR adresinden, 4000004 nolu telefondan bize ulaşabilirler. Kendileri bize müracaat ettiklerinde bir nöbetçi avukat, bir stajyer mutlaka bulunacak ve kendilerine hukuki danışma, yönlendirme ve başvuru dilekçeleri ücretsiz olarak yapılacaktır” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.