TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir'de başka bir deniz mümkün!

Karşıyaka sahilinde hayrete düşüren manzara… Bırakın bir vatandaşın yüzebilmesini, martılar dahi çöplerin arasında yaşam arıyor!

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2023 10:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir'de başka bir deniz mümkün!

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde yaşanan kirlilik görenleri hayrete düşürdü. Karşıyaka Vapur İskelesi’nin bulunduğu sahilde oluşan kirlilik, deniz canlıları için de tehdit oluşturuyor. 
Çekilen görüntülerde bir martının çöpler arasında can çekiştiği gözlemlenirken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ‘Yüzülebilir Körfez’ hedefi akıllara geldi. Plastik şişelerin, terlik, top, boş temizlik ürünleri ve kağıt ambalajların göze çarptığı denizde, bırakın bir vatandaşın yüzebilmesini, deniz canlılarının dahi yaşam bulması neredeyse güç! 

Karşıyaka sahil kirliliği

‘KÖRFEZDE MÜSİLAJ  YOK’ DEMİŞTİ… 

Özellikle son yıllarda İzmir’de müsilaj, deniz marulu ve alg patlaması gibi sorunlar derinleşirken, alanında uzman isimler her fırsatta körfezin akıbetinin iyi olmadığını vurguluyor. Geçtiğimiz haftalarda Narlıdere ve İnciraltı sahillerinde yüzeye çıkan müsilaj görüntülerini kamuoyuyla paylaşmıştık. İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘İzmir Körfezi’nde müsilaj yok’ açıklaması yapsa da ardı ardına paylaşılan kirlilik görüntüleri gerçeği gün yüzüne çıkarıyor. 

Karşıyaka sahil kirliliği

AÇIKLAMADAN GÜNLER SONRA AYNI MANZARA 

5 Haziran Pazartesi günü, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisinin 4. Faz Projesi'nin temeli atılırken açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, şu ifadeleri kullanmıştı: “İzmir’in yarım asra yakın süredir devam eden en büyük sorunu, körfezimizin kirli olmasıdır. Oysaki şehrimizin burada kurulmasının en önemli nedeni o. Biricik denizimiz, İzmir Körfezi. O kirlendikçe, biz ondan uzaklaşmışız, o da bizden uzaklaşmış. İçinde yüzemez, kıyısında güneşlenemez, kuşlarını tanıyamaz, güzel kokusunu duyamaz olmuşuz. Aramıza adeta bir küslük girmiş. Bugün 50 yıllık küslüğümüzün sona yaklaştığını müjdeleyen en önemli anlardan birini yaşıyoruz. Yaşayan Körfez seferberliğimiz yepyeni bir aşamaya taşınıyor… Temizleyeceğiz ve yaşanabilir, yaşamı devam eden yüzülebilir bir körfez haline getireceğiz ve yüzeceğiz kardeşim. Hiç merak etmeyin.”

Doğan Yaşar

ÇAĞIMIZIN VEBASI: PLASTİK ÇÖPLER 

Soyer’in yaptığı açıklamadan günler sonra Karşıyaka’da görülen deniz kirliliğine dair İklim Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Doğan Yaşar görüş bildirdi. Yaşar, “Yağmurlardan dolayı tüm İzmir'in pisliği denize akmış. Yani bu plastikler ve diğer kirlilikler logarlarda biriken pislikler. Martı sanırım plastik yutmuş. Maalesef çağımızın vebası ‘plastik çöpler’. Denizlerdeki çöpün yüzde 80'inden fazlası plastiklerdir. Tüm raflardaki ürünler plastiklerin içine sarılıdır ve sonuçta bu plastiklerin çoğu çöpe oradan da denizlere ulaşmaktadır… Bu plastikler özellikle denizlerde kuşlara balıklarla besin zincirine geçer” dedi. 

Karşıyaka sahil kirliliği

YÜZYILIN ÇEVRE SORUNU 

Günümüzde yılda yaklaşık 400 milyon ton plastiğin denizlere geldiğini kaydeden Yaşar, “Türkiye'de ise bu miktarın 5 milyon 600 bin ton olduğu ve ülkemizin plastik üretimi açısından 9. sırada olduğu düşünülüyor. Yani plastik sorunu bana göre yüzyılın çevre sorunu. Çok uzun yıllarda yok olması nedeni ile bu süreçte balık ya da kuşlar tarafından tüketilme oranını arttırıyor ve maalesef besin zincirine giriyor. Oradan da insanlara geçme olasılığı çok fazla. İzmir Körfezinde dere ağızlarına bariyerler konulmuştu ama maalesef diğer girişlerden bu plastikler girmeye devam ediyor. Belediyenin yaptığı açıklamaya göre ocak ayından bu yana 235 ton gibi bir pislik -ki bunun çoğunun plastik olduğunu düşünüyorum- toplanmış. Belediyenin logarları temizlemesi gerek ve mümkünse körfez girişlerine tıpkı derelere koyduğu gibi bariyerler koyarlarsa bu plastiklerin dağılması önlenebilir” bilgisini paylaştı. 

Haberin sonrasındaki fotoğrafların çekimi Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Erol Kesici’ye aittir.

Karşıyaka sahil kirliliği

Karşıyaka sahil kirliliği

Karşıyaka sahil kirliliği

Karşıyaka sahil kirliliği

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.