TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir-Selanik hattı tamamen kapandı

DTO İzmir Şubesi mayıs ayı olağan meclis toplantısında sektördeki son gelişmeleri anlatan Başkan Yusuf Öztürk, kapanmaması için uzun yıllar mücadele ettikleri İzmir-Selanik Ro-Ro hattının tamamen kapandığını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2023 13:45
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir-Selanik hattı tamamen kapandı

NURETTİN BAKİ
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi mayıs ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Argun Gündüç başkanlığında gerçekleştirildi. Ülke ve bölgenin deniz sektöründe yaşanan son gelişmelerin masaya yatırıldığı toplantıda konuşan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Navlunlarda iyileşme olmadığı takdirde 2025 öncesi gemi ortalama hızının yüzde 10’a kadar düşebileceği öngörülüyor. Yavaşlayan deniz ticareti ve bir buçuk yıla yakındır devam eden Rusya ve Ukrayna savaşı, limanlarımızda etkisini gösteriyor” dedi. Öztürk, kapanmaması için uzun yıllar mücadele etmelerine rağmen İzmir-Selanik Ro-Ro hattının tamamen kapandığını söyledi



İZMİR TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA KALDI
İzmir’de elleçlenen konteynerde düşüş olsa da bu gerileme Türkiye ortalamasının altında kaldığına dikkat çeken Öztürk, “Navlunlarda iyileşme olmadığı takdirde 2025 öncesi gemi ortalama hızının yüzde 10’a kadar düşebileceği öngörülüyor. Yavaşlayan deniz ticareti ve bir buçuk yıla yakındır devam eden Rusya ve Ukrayna savaşı, limanlarımızda etkisini gösteriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2023 Ocak-Nisan döneminde Türkiye limanlarında 3 milyon 871 bin TEU yük elleçlendi. Geçen yılın aynı döneminde limanlarda 4 milyon 252 bin TEU konteyner elleçlenmişti. Düşüş oranı yüzde dokuza yaklaştı. Aynı dönemde İzmir Limanları’nda elleçlenen konteyner 601 bin TEU, elleçlenen her çeşit yük 30 milyon ton oldu. İzmir’de elleçlenen konteynerde düşüş olsa da bu gerileme Türkiye ortalamasının altında kaldı. Türkiye’nin lojistik performansının ülkemize yeni yatırımlar çekilmesi ve uluslararası rekabet liginde üst sıralarda yer almamız açısından ne kadar önemli olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Türkiye, 2018’de Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi’nde 47. sıraya gerilemişti.  Kısa süre açıklanan 2023 Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi’nde 38. sıraya yükselme başarısını gösterdik. Yeni nesil teknolojileri benimseyerek, ticareti kolaylaştırarak, lojistik sektöründeki paydaşların işbirliğini artırarak daha üst sıralara çıkacağımıza inanıyoruz” dedi. 



KRUVAZİYERDE MÜJDELİ HABERLER ALIYORUZ
Kruvaziyer turizminde her geçen gün müjdeli haberler aldıklarını söyleyen Öztürk, “Kruvaziyer turizminde her geçen gün müjdeli haberler alıyoruz. Limanlarımıza yeni gemiler yeni yolcular getiriyor. Geçtiğimiz hafta Celebrity Beyond, ilk defa Kuşadası’na sefer yaptı. Biz de 23-26 Mayıs tarihlerinde Yunanistan’ın Korfu Adası’nda yapılan 62. MedCruise-Akdeniz Kruvaziyer Limanlar Birliği Genel Kurulu’na katıldık. Genel Kurul’da Ulusoy Çeşme Limanı’nın MedCruise üyeliği müjdesini aldık. Genel Kurul’da, 2024 ve 2026 yıllarında düzenlenecek olan ve çok sayıda kruvaziyer hattın yer alacağı dünyanın en önemli kruvaziyer fuarlarından Seatrade Cruise Med Fuarı’nın İzmir’de düzenlenmesi için girişimlerde bulunduk. Bu çalışmalarımız devam edecek. Çeşme Limanı’nın MedCruise üyeliği, bu büyük organizasyona ev sahipliği yapma şansımızı artıracaktır” diye konuştu. 

SELANİK-İZMİR HATTI BİTTİ
Selanik-İzmir Ro-Ro hattı için uzun yıllar mücadele etmelerine rağmen istedikleri sonucu elde edemediklerini söyleyen Öztürk, hattın tamamen bittiğini söyledi. İzmir-Selanik hattı ile ilgili gelişme; çeşitli platformlarda anlatmaya gayret gösteriyorum kesinlikle bitti. Bir örnek teşkil etsin. Bir daha böyle bir şeyle karşılaştığımızda enine boyuna düşünmek lazım. Çok emek verdik hem de yıllarca emek verdik. Sadece şahsım değil birçok arkadaşım bu konuda emek verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve birçok otorite bu işe gönül verdi. 20 sefer yaptı her seferde ortalama 10-12 kamyon taşıdı. 2 buçuk milyon Euro kaybetti. Dayanması zordu. Aşmak için her şeyi yaptık. Kara nakliyesi yapan firmalarla ricada bulunduk. Ticaretin de gidiş noktasında sıkıntılar vardı. Ama dediğim gibi hat tamamen bitti” dedi. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.