TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“İklim Değişikliği ve Önleyici Yenilikçi Teknolojiler” paneli düzenlendi

Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen “İklim Değişikliği ve Önleyici Yenilikçi Teknolojiler” panelinde Prof. Mihri Özkan, Prof. Dr. Cengiz S. Özkan, sunumlarında küresel sorunlara karşı çözüm olarak önleyici ve yenilikçi teknolojilerin önemini anlattı

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2023 15:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“İklim Değişikliği ve Önleyici Yenilikçi Teknolojiler” paneli düzenlendi

İklim Değişikliği ve Önleyici Yenilikçi Teknolojiler( Clımate Change And Preventıve Innovatıve Technogıes) panelinin açılışını Prof.Dr. Arif Hepbaşlı yaptı. Moderatör Hepbaşlı, tüm katılımcılılara, konuşmacılara, panelin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Yaşar Üniversite’sinde gerçekleşen  “İklim Değişikliği ve Önleyici Yenilikçi Teknolojiler” paneline akademisyenler ve öğrenciler ilgi gösterdi. Panelde konuşmacı olan; Prof. Mihri Özkan, Prof. Dr. Cengiz S. Özkan sunumlarında küresel sorunlara değinerek bu sorunlara karşı önleyici ve yenilikçi teknolojilerin önemini anlattı. Sunumun ardından dinleyiciler, konuşmacılara sorularını iletti. Soru-cevap bölümünden sonra panel sona erdi.

TEKNOLOJİDE FARKINDALIK YARATIYORUZ 

panellll_ilkses

“İklim Değişikliği ve Önleyici Yenilikçi Teknolojiler” adlı panelin açılış konuşmasını yapan Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller,” Yaşar Üniversitesinin değerli öğrencileri, değerli katılımcılar, 2023-2024 yılı eğitim ve öğretime başlamadan önce keyifli, bilgili paneli düzenlemekten gurur duyuyoruz. Çevreye, İklim değişikliğine olan hassasiyetimizi her zaman önemsiyoruz. Akademik araştırmalarımızda önleyici, yenilikçi teknolojileri planlıyoruz. Keyifli ve soluksuz bir şekilde akademisyenlerimizi salonda dinleyeceğiz. Mühendisler olarak yenilikçi bir takım teknolojiyi geliştirmeyi başarıyoruz. Hocalarımızın teknolojide farkındalık yaratmalarından gurur duyuyoruz. Keyifli, bilgili bir panelle akademik dönemimize başladık. Katılımlarınız için çok teşekkür ediyoruz. Sözü fazla uzatmadan mütevelli heyetimize bırakıyorum” ifadelerini kullandı.

KÜRESEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ: TEKNOLOJİ

Küresel sorunların tüm canlıları tehdit ettiğini, küresel sorunlara karşı teknolojinin çözüm olacağını ifade eden Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Yiğit Başar,” Ev sahipliğimizde düzenlenen panelde iklim krizinin etkilerini çok yakından takip ediyoruz. Tüm dünyanın sorunu olan küresel sorunlar tüm canlılara zarar veriyor. Deniz seviyesini yükselmesi, su kaynaklarının azalması doğamızı ve gezegenimizi tehdit ediyor. Ortak geleceğimizi birleştirmek hepimizin elinde… Teknolojiyi sorunun bir çözüm olarak görüyoruz. Sürdürülebilir tarım alanı olarak gelişmeler bize umut veriyor. İş birliklerimizin güçlenerek iklim değişikliğinde önemli rol oynayacak olan yenilikçi teknolojileri dinleyeceğiz” şeklinde konuştu.

MİHRİ ÖZKAN_İLKSES

İNOVASYON ŞART

Endüstrileşme ile küresel sorunların ortaya çıktığını, insanları ve tüm canlıları tehdit eden problemlere karşı inovasyonun şart olduğunu vurgulayan konuşmacı Prof. Mihri Özkan,” İklim değişikliğinde farkındalık yaratabildiğimiz için kendimi mutlu hissediyorum. İklim değişikliğinde yapmış olduğumuz çalışmalar ve akademik yayınlarla toplumsal farkındalık, toplumsal bilinç yaratıyoruz. Dünyada sıcaklık artışı ve iklim değişikliği için tarihe dönüp bakmamız gerekiyor. Milyonlarca yıl geriye gittiğimizde aynı sorun ve problemlerle karşılaşıyoruz. Endüstrileşme ile kutuplardaki buzullarda kontrolsüz bir şekilde erimeye başlarken deniz seviyesinde bir yükselme meydana geldi. Orada yaşayan canlılar için büyük problem ortaya çıkıyor. Küresel sorunlar hem denizde yaşayan canlılar hem de o bölgede yaşayan insan ve diğer canlıları olumsuz bir şekilde etkiliyor. Dünya genelinde okyanusta, karada aşırı bir sıcaklık var. Bunun etkilerinde susuzluk yaşanıyor. 2023 yılında bilim insanlarının çalışmalarına göre 10 binden fazla penguen yavrusunu kaybettik, buzulların erimesiyle hepsi suya düşüyor ve donarak ölüyor. Aşırı sellerden dolayı yerleşim yerleri yaşanamayacak yerlere geldiği için insanlar göç etmek zorunda kalıyor. Türkiye’de kayak merkezleri suni kar yapılmazsa bunların yüzde 98’inde kayak yapamayacağız. Ülkemizde büyük su sorunu var. CO2 emisyonlarından dolayı ve ısıya bağlı ölümler Dünya’nın çeşitli bölgelerinde yaşanmaya devam ediyor. İnovasyon şart, bu soruna yönelik önleyici yenilikçi teknolojilerle çözümler üretilmesi gerekiyor. Şuan Dünyada en çok emisyonu yapan ülkeler arasında Çin, Amerika, Hindistan ülkeleri yer alıyor. NASA’nın araştırmalarına göre uzaydan elde ettiği görüntülerle Karbondioksitin bir battaniye şeklinde dünyayı sardığını görüyoruz. Temiz enerji, yeşil enerji dediğimiz; rüzgâr, su gibi yenilebilir, alternatif enerji kaynaklarını kullanmamız gerekiyor” dedi.

ELEKTRİKLİ ARABALAR YAYGINLAŞMALI

Yenilebilir enerjilerde olumlu gelişmelerin de olduğunu, elektrikli arabaların yaygınlaşması gerektiğini belirten Prof. Dr. Cengiz S. Özkan, “Birleşmiş Milletler; karbon emisyonu, temiz enerji, iklim değişikliği gibi konuları gündemine alıyor. Karbondioksit, kükürdioksit, metan gazları, emisyonlar tüm canlılara zarar veriyor. Küresel ısınma ve sıcaklık sorunu devam ediyor, 2050’de dikkatli olmazsak eğer çok ciddi sorunlarla karşılaşacağız. Bu olumsuz durumların dışında yenilebilir enerjilerde olumlu gelişmeler yaşanıyor. Şirketler artık elektrikli arabalar üretiyor. Bu araçların yaygınlaşması gerekiyor. Karbondan kurtulmanın yolu rüzgâr, su ve güneşten faydalanılmalı… Güneş ve rüzgar enerji kaynakları arttığında olumsuz durumlarla daha az karşılaşırız. Büyük araba şirketleri elektrikli araba üretiminde daha çok seri üretim yapacak. Şarj istasyonları çoğaldığında elektrikli arabaların yaygınlaşması hızlanacak. Sürdürülebilir inovasyonun olması gerekiyor. Ülkenin enerji politikalarında çevreye duyarlı uygulamalar olduğunda farkındalık yaratabiliriz” şeklinde konuştu.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Yaşar Üniversitesi’ne yoğun ilgi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.