TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Her gün 3 kadın ölüyor… Ücretsiz HPV aşısı ne oldu?

Bakan Koca’nın 10 ay önce ücretsiz olacağını duyurduğu rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısında hala adım atılmadı. Kılınç, “Her gün 3 kadın rahim ağzı kanserinden ölüyor. Bu bir kadın cinayetidir” dedi

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2023 06:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Her gün 3 kadın ölüyor… Ücretsiz HPV aşısı ne oldu?

Rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısının ücretsiz yapılması için yürütülen kampanyalar sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2022 yılı kasım ayında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda açıklama yapmış ve “Rahim ağzı kanserine sebep olan HPV’nin tespiti ve bulaşmanın engellenmesi amaçlı aşıyla ilgili yol haritamız hazır. Belirlenen bir grupla aşılamaya başlayacağız ve kapsamını kademe kademe genişleteceğiz” demişti. Bakan Koca’nın bu açıklamasının ardından aylar geçmesine rağmen ücretsiz uygulanması yönünde herhangi bir adım atılmayan HPV aşısı bir de zamlardan nasibini alıyor. Aradan geçen 10 ayda, 3 doz şeklinde uygulanması gereken aşının tek bir dozu yüzde 40 zamlanarak 2 bin 500 lirayı aştı. Hayati önem taşıyan HPV aşısının ücretsiz uygulanması için iki yıldır yoğun bir mücadele yürüten Boyun Eğmeyen İlaç Emekçileri’nden Cem Kılınç, Birleşik Arap Emirlikleri dahil olmak üzere 100’ün üzerinde ülkede ücretsiz uygulanan aşının Türkiye'de de ücretsiz uygulanması için acil çağrı yaptı.

BAKAN-10

BİLGİLENDİRME BİLE YAPILMADI

Aradan geçen 10 aylık süreçte HPV aşısı aşı takvimine eklenmediği gibi kamuoyuna herhangi bir bilgilendirme de yapılmadığının altını çizen Kılınç, “2 yıldır mücadelesini verdiğimiz HPV aşısı ücretsiz olsun kampanyası sürecinde geçen yıl kasım ayında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bütçe görüşmeleri sırasında TBMM’de açık ve net bir şekilde dile getirdi. Ancak aradan 10 ay geçmesine rağmen ücretsiz aşılamalar ya da aşının ulusal alı takvimine alınması söz konusu olmadı. Şubat ayında deprem oldu ve uzunca bir süre gündem oraya kaydı. Ardından seçimler yaşandı. Biz de bu süreçte depremle ilgili dayanışma çalışmalarında bulunduk. O yüzden biz de bir süre aşı konusunu ele alamadık. Dolayısıyla biraz gündemden düşer gibi oldu. Biraz da aşılamaların başlayacağını söyleyen Bakanlığa zaman tanımak gibi bir şeydi bizim için. Çünkü ‘biz başlıyoruz’ deyip ertesi gün başlanacak bir şey değildi ulusal aşı takvimine bir aşının dahil olması. Ama 10 ay uzun bir süre verilen sözün tutulması için. En azından kamuoyunun bu süreçte yeniden aynı ağızlar tarafından bilgilendirilmesi gerekiyordu. Bunu da göremiyoruz ne yazık ki. O yüzden biz de, bugünlerde ücretsiz HPV aşısı mücadelesini yeniden ateşlendirip, aşılamalar başlayana kadar mücadelenin dozunu arttıracağız” ifadelerini kullandı.

HPV AŞI

HER GÜN 3 KADIN BU KANSERDEN ÖLÜYOR

HPV aşısının 100’ün üzerinde ülkede ücretsiz uygulandığını hatırlatan Kılınç, “Geçtiğimiz günlerde Kosova ve Bangladeş’te de HPV aşısı ulusal aşı takvimine alındı. Zaten 100’ün üzerinde birçok ülkede ücretsizdi. Her geçen gün yeni ülkelerde, dünyanın ücra köşesindeki ülkelerde, ekonomik durumu kötü olan ülkelerde, Suudi Arabistan, Mozambik, Zimbabve gibi ülkelerde de bu aşı ulusal aşı takviminde ve baya da önemsiyor bu ülkeler bu konuyu. Ülkemizde günde 3 kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Her gün 3 kadın, bu aşılamalar olmadığı, hakları olan aşı verilmediği için ölüyor. Mücadele başladığından beri hep dile getiriyoruz, bu bir kadın cinayetidir aynı zamanda. Devlet bütçesini de kara sokacak bir şekilde bu aşılar ücretsiz olmuş olsaydı bu kadınlar yaşamını yitirmeyecekti. Bundan sonrası için çocuklar ve gençlerin aşılanıp bu acıları yaşamamalarını talep ediyoruz” diye konuştu.

AŞII-1

BU SÖZÜ SÜREKLİ HATIRLATACAĞIZ

Kılınç, ücretsiz aşılamalar başlayana kadar mücadeleye devam edeceklerini şu sözlerle vurguladı: “Biz ‘HPV aşısı ücretsiz olsun’ mücadelemize aşı bursu dayanışması ile başlamıştık. O zaman 690 liraydı bu aşının tek doz ücreti. Şu an ise 2 bin 575 lira. O zaman kanserden korunmak için bu aşının 3 dozuna 2 bin lira nasıl para versin bir emekçi ya da öğrenci diyorduk, şimdi ise 7 bin 500 lira civarında. Bir yandan ücretsiz olacak denilirken bir yandan aşı sürekli zamlanıyor. Bu doğuştan kazanılmış bir sağlık hakkıdır. Önlenebilir bir kanserden dolayı yaşanan bütün ölümlerin ve rahatsızlıkların sorumlusu yetkililer olacaktır. Farkındalığın artık toplumda oturmuş olduğunu hatta bakanı da söz vermeye iten şeyin bu olduğunu düşünüyoruz. Verilen sözün tutulması yönünde adımlar atacağız. Maalesef ülkemizde siyasilerin, bakanların, bürokratların verdikleri sözleri tutmaması kanıksanmış ama biz bunu kabul etmiyoruz. Verdiğimiz mücadelede edindiğimiz kazanımların peşine düşüyoruz. Bakanı sözünün eri bir insan olmaya davet edeceğiz bundan sonra. Bu sözü sürekli hatırlatacağız, dünyadaki verileri sürekli paylaşacağız. Türkiye’nin neden çok geri kaldığını, neden bunun acilen gerçekleşmesi gereken bir sağlık hakkı olduğunu anlatacağız. Ücretsiz aşılamalar başlayana kadar konuyu gündemde tutmaya devam edeceğiz. Bizle birlikte birçok mücadele örgütü de bu dayanışmanın içerisinde.”

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Eris varyantının etkileri neler?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.