TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hem üretiyoruz hem de satıyoruz

İzmir’in Urla ilçesinde ikamet eden Havva Güler, küçük yaştan itibaren toprakla iç içe olduğunu ve her sene Uluslararası Enginar Festivaline katıldığını dile getirdi

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2023 03:26
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hem üretiyoruz hem de satıyoruz

YAREN ELMAS GÜZELKAN/ÖZEL HABER

Çocukluğundan bu yaşa tarla işi içinde olan Havva Güler, bu işi severek yaptığını ve kendini bildiği günden beri toprağın içinde olduğunu dile getirdi. Urla Kekliktepe’deki tarlalarında yetiştirdikleri enginarlarını her sene festivalde tüketiciyle buluşturduklarını söyleyen Güler, “enginarı hem üretiyoruz hem de satıyoruz” dedi.

ÇOCUKLUĞUM TARLADA GEÇTİ

Enginar Festivali sayesinde üreticisi oldukları enginarları gelen ziyaretçilerle buluşturmaktan mutluluk duyan üretici Güler, “Biz aslen Konyalıyız ama kırk sene önce İzmir’e geldik ve Urla’ya yerleştik. Artık Urlalıyım denebilir.  Kırk senedir bu işle uğraşıyoruz. Ben çocukluğumdan bu güne toprak işindeyim. Çocukluğum tarlalarda, bağ bahçede geçti. İzmir’e geldiğimizden beri enginar ve zeytincilik yapıyoruz.  Eskiden çalışan kadınlar vardı yanımızda. Hepsini ben getiriyordum ve tarlada çalışıyorlardı. Kadın her işi yapabilir. Şu an çalışanlarımız yok. Kendimiz üretiyoruz hem de satıyoruz. Biz her sene bu festivale katılıyoruz. Buraya gelen misafirlerimizi ağırlamaktan ve ürettiklerimizi onlara sunuyoruz bu konuda mutluyuz” şeklinde konuştu.

ENGİNARIN FAYDASI ÇOKTUR

Enginarın tezgaha gelene kadar nasıl süreçten geçtiğini anlatan Havva Güler, enginar hakkında bilgiler verdi. Güler, “Enginar ağustos ayında uyandırılır. Ondan sonra sürülmeye başlanır. Çapalarla köklerinden ayırılır. Ayırdıktan sonraysa tekrar dikim yapılır. Dikimden sonra yine çapa olur ve otu alınır. Bu işlemden sonra ise sulamaya bırakılır. Mart ayı gibi falan da kesilmeye başlar. Enginar yetiştirmek bu süreçten geçer. Bu vakitlerde de soyma işlemini yapıyoruz ve artık satmaya başlıyoruz.  Enginarın faydası çoktur. Akciğerde ödem olursa, iltihap olursa, idrar yollarında iltihap olursa enginarın yaprağını ve sapını kaynatıp içmek lazım. Her derde devadır. Enginar'ı şifalı diye görüyorlar. Bu kanıtlanmıştır, gerçekten de kanıtlanmıştır. Enginarı seçerken yapraklı ve tazelerinden seçmelisiniz. Bu enginarın her şeyi yapılıp yeniliyor. İster salatasını yapın, ister pilavını ya da yemeğini yapıp yiyebilirsiniz. Soğanlı ya da portakallı yemeği yapılır. Enginarı haşlayıp, ezip hamur yapıp öyle de satıyorlar hatta reçel bile yapan var. İnsanlar kaynatıp salatasını yapmayı daha çok tercih ediyorlar. Kısacası enginar her türlü tüketilebilir. Enginar temizlemek biraz tecrübe gerektirir. Bunların bıçakları ayrıdır. Enginar soğukta saklanmalıdır. Vakum yapıp, dipfrize atıp öyle saklayabilirsiniz. Çünkü suyun içinde kalırsa iki güne bozulur. Sıcağı gördüğünde de köpürüyor” açıklamalarında bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.