TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#enginar

enginar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, enginar haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Aydın'da enginar ayıklama işi özel ekibe emanet Video Galeri

Aydın'da enginar ayıklama işi özel ekibe emanet

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre kentte 5 bin 167 hektarlık alanda yaklaşık 8 bin ton enginar üretiliyor. Şubat sonunda başlayan ve mayıs sonunda tarladan çıkılan hasat sürecinde enginarları soyma ve ayıklama işlemi de haziran ayı ortalarında tamamlanıyor. Enginar hasadının çoğunda kadınlar görev alırken ürünün işlenmesi aşamasında ise görevi erkekler devralıyor. UZMAN TARIM İŞÇİLERİ Bu konuda yıllardan bu yana uzmanlaşan ve genelde Ankara bölgesinden gelen tarım işçileri, yılın yaklaşık 3 ayını Aydın'da enginar soyarak geçiriyor. Ürünü ellerinde döndürüp keserek ayıklayan işçiler, enginar başına 70 ila 90 kuruş alıyor. El beceresi yüksek olanlar günde 2 bine kadar enginar soyabiliyor. TEHLİKESİ ÇOK BÜYÜK Aydın Enginar Üretim Satış Pazarlama Kooperatifi (AYENÜRSA) Başkanı Kenan Kaçar, kentten Türkiye'nin her noktasına enginar gittiğini söyledi. Aydın'da enginar temizleme işlerinde çalışanların çoğunun Ankara'dan geldiğini belirten Kaçar, "Bu bir el becerisi, herkes bunu soyup ayıklayamaz. Bizler de enginar üretimi yapıyoruz ama arkadaşlarımız kadar hızlı yapamayız. Çok büyük tehlikesi var bunların. Bıçakları usturadan daha keskin. Devamlı erkekler çalışıyor çünkü hem bilek gücü hem de el becerisi istiyor." ifadelerini kullandı. Kazancı iyi olmasına rağmen temizleme işlemini yapan kişi sayısının yıldan yıla azaldığına dikkati çeken Kaçar, gençlerin bu işi benimsememesi nedeniyle deneyimli işçi bulmakta güçlük çektiklerini aktardı. GÜNDE 2 BİN ENGİNAR İşçilerden 70 yaşındaki Haluk Koral da çocukluğundan beri bu işte çalıştığını belirtti. İşin kendisi için bir alışkanlığa dönüştüğünü anlatan Koral, bıçağın keskin olmasından dolayı birkaç kez de elini kestiğini söyledi. 38 yaşındaki Vehbi Baş ise sezonluk işçi olarak Aydın'a gelerek kazanç elde ettiklerini söyledi. Tamamen el emeğine dayalı bir iş yaptıklarını vurgulayan Baş, "Günlük 13-14 saat çalışıyoruz, yoğun çalışıyoruz. Hareketlerinizin seri olması gerekiyor. Günde 1500-2000 tane arası yapabiliyorsunuz. Hırs, azim, istek hepsi olması lazım." diye konuştu. Hüseyin Arslan (73) da yarım asırdır bu işte çalıştığını belirterek, enginar temizlemenin bir el sanatı olduğunu, böylesi ince bir işçiliğe gençlerin ilgisinin çok az olduğunu dile getirdi. AA

Hem üretiyoruz hem de satıyoruz Haber

Hem üretiyoruz hem de satıyoruz

YAREN ELMAS GÜZELKAN/ÖZEL HABER Çocukluğundan bu yaşa tarla işi içinde olan Havva Güler, bu işi severek yaptığını ve kendini bildiği günden beri toprağın içinde olduğunu dile getirdi. Urla Kekliktepe’deki tarlalarında yetiştirdikleri enginarlarını her sene festivalde tüketiciyle buluşturduklarını söyleyen Güler, “enginarı hem üretiyoruz hem de satıyoruz” dedi. ÇOCUKLUĞUM TARLADA GEÇTİ Enginar Festivali sayesinde üreticisi oldukları enginarları gelen ziyaretçilerle buluşturmaktan mutluluk duyan üretici Güler, “Biz aslen Konyalıyız ama kırk sene önce İzmir’e geldik ve Urla’ya yerleştik. Artık Urlalıyım denebilir.  Kırk senedir bu işle uğraşıyoruz. Ben çocukluğumdan bu güne toprak işindeyim. Çocukluğum tarlalarda, bağ bahçede geçti. İzmir’e geldiğimizden beri enginar ve zeytincilik yapıyoruz.  Eskiden çalışan kadınlar vardı yanımızda. Hepsini ben getiriyordum ve tarlada çalışıyorlardı. Kadın her işi yapabilir. Şu an çalışanlarımız yok. Kendimiz üretiyoruz hem de satıyoruz. Biz her sene bu festivale katılıyoruz. Buraya gelen misafirlerimizi ağırlamaktan ve ürettiklerimizi onlara sunuyoruz bu konuda mutluyuz” şeklinde konuştu. ENGİNARIN FAYDASI ÇOKTUR Enginarın tezgaha gelene kadar nasıl süreçten geçtiğini anlatan Havva Güler, enginar hakkında bilgiler verdi. Güler, “Enginar ağustos ayında uyandırılır. Ondan sonra sürülmeye başlanır. Çapalarla köklerinden ayırılır. Ayırdıktan sonraysa tekrar dikim yapılır. Dikimden sonra yine çapa olur ve otu alınır. Bu işlemden sonra ise sulamaya bırakılır. Mart ayı gibi falan da kesilmeye başlar. Enginar yetiştirmek bu süreçten geçer. Bu vakitlerde de soyma işlemini yapıyoruz ve artık satmaya başlıyoruz.  Enginarın faydası çoktur. Akciğerde ödem olursa, iltihap olursa, idrar yollarında iltihap olursa enginarın yaprağını ve sapını kaynatıp içmek lazım. Her derde devadır. Enginar'ı şifalı diye görüyorlar. Bu kanıtlanmıştır, gerçekten de kanıtlanmıştır. Enginarı seçerken yapraklı ve tazelerinden seçmelisiniz. Bu enginarın her şeyi yapılıp yeniliyor. İster salatasını yapın, ister pilavını ya da yemeğini yapıp yiyebilirsiniz. Soğanlı ya da portakallı yemeği yapılır. Enginarı haşlayıp, ezip hamur yapıp öyle de satıyorlar hatta reçel bile yapan var. İnsanlar kaynatıp salatasını yapmayı daha çok tercih ediyorlar. Kısacası enginar her türlü tüketilebilir. Enginar temizlemek biraz tecrübe gerektirir. Bunların bıçakları ayrıdır. Enginar soğukta saklanmalıdır. Vakum yapıp, dipfrize atıp öyle saklayabilirsiniz. Çünkü suyun içinde kalırsa iki güne bozulur. Sıcağı gördüğünde de köpürüyor” açıklamalarında bulundu.

Enginar festivali ne zaman? Festivale nasıl gidilir? Neler yapılır? Haber

Enginar festivali ne zaman? Festivale nasıl gidilir? Neler yapılır?

KEMAL ÖZKURT İzmir'in Urla ilçesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Enginar Festivali'nin bu yılda coşkuyla kutlanması bekleniyor. Binlerce yerli ve yabacı konukların ziyaret ettiği festivalde 3 gün boyunca Urla sokaklarında enginar kokusunun, lezzetinin ve mucizesinin peşinde olacak. Merakla beklenen festival tarihleri ise geçtiğimiz günlerde belli oldu. İşte festival günlerinde gerçekleşecek faaliyetler... ENGİNAR FESTİVALİ NE ZAMAN? Bu yıl düzenlenmesi planlanan 9. Uluslararası Urla Enginar Festivali, Urla Belediyesi tarafından 'Urla Enginar Günleri' olarak isim değişikliğine gidildiği açıklanmıştı. Belediyeden yapılan açıklamada; "Ülkemizi maddi ve manevi yönden derinden etkileyen deprem felaketi nedeniyle; bu yıl yapılması planlanan 9. Uluslararası Urla Enginar Festivali, bu konuda herkesin anlayış göstereceğini düşünerek, sivil toplum kuruluşlarımızla da yapmış olduğumuz istişareler neticesinde “Urla Enginar Günleri” şeklinde icra edilecektir" ifadelerine yer verildi. Öte yandan Enginar Günleri'nin düzenleneceği tarih olarak da 28-29-30 Nisan 2023 olarak belirlendi. ÜCRETSİZ STANT AÇMAK MÜMKÜN Enginar festivalinde bu yıl da her yıl olduğu gibi Cumhuriyet Meydanı’na Belediye tarafından ücretsiz stantlar kurulacaktır. Tarihi Malgaca Çarşısı’nda bir mutfak platformu oluşturulacak, Urla’da bulunan değerli şefler workshoplar yapacak, sinevizyon gösterimleri ve enginar temalı söyleşiler düzenlenecek. Öte yandan, önceki yıllarda olduğu gibi, Urla’da ikamet edip enginarlı yemeklerini ve el emeği ürünlerini değerlendirmek isteyen vatandaşlarımıza da ücretsiz stant açma imkânı sunulacak. Etkinlikte yer almak isteyen enginar üreticilerinin Urla Ziraat Odası ile iletişime geçmesi gerekmektedir. FESTİVALE NASIL GİDİLİR? İzmir’e şehir dışından gelenler için eğer uçakla geldiyseniz, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Urla’ya gitmek için gün boyu çalışan minibüsleri kullanabilirsiniz. Ya da havaalanından metro ile İzmir şehir merkezine gidip Fahri Atay metro durağından ESHOT 725 belediye otobüsleri ile Urla’ya kolayca ulaşabilirsiniz. Öte yandan Urla’ya özel araçla gitmek için ise İzmir Çeşme otobanı Urla çıkışından kolayca ulaşabilirsiniz. ENGİNARIN FAYDALARI İnsan sağlığına birçok fayda sağlayan enginar neden bu kadar önemli? Enginar’ın insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor. Enginarın başlıca faydaları ise şu şekilde; Kanı temizliyor, toksinleri uzaklaştırıyor. İdrar söktürmeye ve kum dökmeye yardımcı oluyor. Zayıflamak isteyenler için de sağlık bir yol arkadaşlığı yapıyor. Enginar ayrıca karaciğer, böbrek, safra kesesi ve bağırsakları temizliyor.

İzmir Seferihisar'da enginar zamanı Haber

İzmir Seferihisar'da enginar zamanı

Seferihisar’ın tarımsal üretimdeki endemik türlerinden biri olan enginar Ulamış, Düzce, Turgut, Bengiler (Ürkmez) ile Sığacık mahallelerinin de en önemli geçim kaynaklarından biri. Seferihisar üretici pazarlarının bugünlerde yıldızı olan enginar sebze, sirke, çay ve turşu olarak da tüketicilere şifa dağıtıyor. Yetişkin: Herkesi Seferihisar'a enginar yemeğe davet ediyoruz! Seferihisar'da enginar hasadına katılan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin enginarın bölgede yüzlerce çiftçinin geçim kaynağı olduğunu söyleyerek “Enginar üretiminde genç çiftçileri de özellikle destekliyoruz. Yöremizde bayrampaşa ve sakız enginarı olmak üzere iki tür enginar yetişiyor. Tam anlamıyla organik olan bu eşsiz lezzeti halkımız Seferihisar merkezde Salı, Cumartesi Orhanlı ve Ulamış Köyü, Pazar günü ise Sığacık üretici pazarlarından ulaşabilir” dedi. Tüketicilerin üretici pazarlarından aracısız bir şekilde taze ve sağlıklı gıdaya ulaşabildiklerini de anlatan Yetişkin “Şimdi enginar zamanı. Herkesi Seferihisar'a enginar yemeğe davet ediyoruz” diye konuştu.   Enginar tam bir şifa deposu Organik pazarların gözdesi haline gelen enginar tam anlamıyla bir sağlık deposu. Karaciğerin dostu, demir bakımından zengin yönüyle kansızlıkta (anemi) da hekimler tarafından tavsiye edilen enginar antioksidan özelliğinden dolayı toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlıyor. İçerdiği potasyum minerali ise vücuttaki potasyum-sodyum dengesini düzenleyerek tansiyonun dengede tutuyor, trigliserid oranını düşürüyor. Şimdi Seferihisar’ın tüm üretici pazarlarında hatta yollarının kenarların üreticiden tüketiciye ulaşan bu sağlık deposu besine ulaşmak mümkün. Ne diyelim sağlıklı yaşam konforu için enginarı sofralardan eksik etmeyin. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.