TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hem orman hem kuşların göç yolunda: Sabancı’dan RES ısrarı

Sabancı Holding bünyesinde yer alan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., daha önce nihai kararı çıkan, İzmir, Manisa ve Balıkesir sınırındaki orman/tarım ve kuşların göç rotası üzerinde bulunan 60 türbinlik Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) projesi için yeni bir adım attı

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2023 08:34
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hem orman hem kuşların göç yolunda: Sabancı’dan RES ısrarı

Sabancı Holding bünyesinde yer alan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., İzmir, Manisa ve Balıkesir sınırında yer alan bölgede hayata geçirmek istediği ve ÇED onayı alan Uygar Rüzgar Enerji Santali(RES) projesi için yeni bir adım attı.

Şirket, 60 adet rüzgar türbininin dikileceği ve 15 bin 500 hektarlık alanda kurulacak olan projede, 400 kV Uygar RES Tali TM.- Uygar Res TM. Elektrik Enerjisi İletim Hattı (EEİH) için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak ÇED sürecini başlattı.

İzmir’in Bergama İlçesi, Ürkütler ve Durmuşlar Mahallesi; Balıkesir’in İvrindi İlçesi, Taşdibi Mahallesi ile Manisa’nın Soma İlçesi, Kiraz ve Yayladalı Mahallesi sınırları içerisinde kalacak projenin 28 milyon 724 bin liraya mal olması bekleniyor.

hem-orman-hem-kuslarin-goc-yolunda1

RES PROJESİ İÇERİSİNDE KULLANILACAK

Projeye konu enerji ileti hattı, İzmir’in Bergama İlçesi, Ürkütler ve Durmuşlar Mahallesi; Balıkesir’in İvrindi İlçesi, Taşdibi Mahallesi ile Manisa’nın Soma İlçesi, Kiraz ve Yayladalı Mahallesi sınırları dahilinde olan, Ağustos 2023’te nihai kararı alınan ancak faaliyete henüz başlamamış Uygar RES Projesi (için uzunluğu ise 11,52 km olan Uygar RES Tali TM.- Uygar Res TM. Elektrik Enerjisi İletim Hattı (EEİH) iç hat bağlantısı olacak kullanılacak.

400 kV Uygar RES Tali TM.- Uygar RES TM. Elektrik Enerjisi İletim Hattı, 11,52 kilometre uzunluğunda olacak ve proje alanı ise 23 bin 993 metrekare olacak.

Proje alanının 325,500 metrekarelik kısmı Balkıesir, 5 bin 961 metrekarelik kısmı Manisa’da ve yaklaşık 17bin 706 metrekarelik inceleme alanı İzmir sınırı içerisinde yer alacak.

HEM TARIM HEM ORMAN ALANINDA

Proje dosyasında en dikkat çeken husus ise; proje alanının 1/100.000 Ölçekli İzmir-Manisa ve Balıkesir-Çanakkale Çevre Düzeni planına göre; Tarım arazisi ve Orman Alanı niteliklerinde olması oldu.

Uyar RES, Rüzgâr türbinlerinden bir kısmının İzmir'deki Kozak Yaylası'na dikileceği Uygar RES projesi, kuşların göç yolu üzerinde olması ve bunu olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle bölge halkından da teki görmüştü.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bakanlıktan veto yedi: Çam fıstıklarını kurtaran karar

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.