TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Hangi yumurta kanserojen bilmek istiyoruz"

Kanserojen madde içeren yumurtaların gündeme gelmesi üzerine imza kampanyası başlatıldı: “Hangi yumurta kanserojen bilmek istiyoruz.”

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2023 10:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
"Hangi yumurta kanserojen bilmek istiyoruz"

SULTAN GÜMÜŞ KAYA 

Türkiye’den Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda kanserojen nitrofuranslar isimli antibiyotiğe rastlanması iddiası gündemde… Sosyal mecralarda da çok fazla tartışılan konu üzerine Serhat Okur isimli bir vatandaş change.org sitesinde, “Hangi yumurta kanserojen bilmek istiyoruz. Bakanlık denetim sonuçlarını açıklasın!” başlıklı bir imza kampanyası başlattı. 

Hazırlanan kampanya metninde şu ifadelere yer verildi: “Türkiye'den Tayvan’a ihraç edilen toplam 127 ton yumurtada kanserojen madde tespit edildi. Dışarıya giden yumurtada varsa, bizim yediğimiz yumurtada olma ihtimali çok yüksek. Yumurtalarda tespit edilen kanserojen maddenin adı nitrofurans. Kümes hayvancılığında kullanılan antibiyotiklerden biri. Tavuklar çabuk büyüsün diye ve salgın hastalıklara karşı kullanılıyor. Kullanıldığında ise tüm tavuk ürünlerinde kalıntı bırakıyor.” 

yumurta kampanyası

BİLMEK İSTİYORUZ 

Açıklamanın devamında ise şunlara yer verildi: “Nitrofurans Türkiye'de yasak. Ama hem uzmanlar, hem de sektörden insanlar, Türkiye'de tavuk sektöründe çılgınca antibiyotik kullanıldığını söylüyor.  Yasak, ama denetim yok. Onları denetlemekten sorumlu Tarım ve Orman Bakanlığı yıllardır hiçbir denetim sonucunu vatandaşa şeffaf şekilde açıklamıyor.  Tayvan olayı ortaya çıktığında Bakanlık açıklama yaptı ve inceleme başlattığını açıkladı. Zaten incelemiyor muydunuz? Hangi sıklıkla yumurtalarda kalıntı analizi yapıyorsunuz? En son hangi tarihte denetim yaptınız? Denetimin sonuçları nedir? Tayvan'a gönderilen yumurtaları kimin ürettiği aslında ortaya çıktı. Gıda Dedektifi'nin paylaşımına göre yumurtaları üreten İzmir Kemalpaşa'dan Işık Yumurta adlı firma. Peki, başka hangi yumurtalarda nitrofurans var? Tarım ve Orman Bakanlığı görevini yapsın ve Türkiye'deki yumurtalarla ilgili denetim sonuçlarını açıklasın! Hangi yumurta kanserojen bilmek istiyoruz.” 
Kampanya şimdiden 622 imzacıya ulaştı. Destek olmak isteyenler buradan ulaşabilir.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.