TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Halk Konut Hatay’a gidiyor

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, düzenlenen basın toplantısında deprem sonrası dönemi değerlendirdi. Toplantıda İzmir Valisi Köşger’e ‘eşitlik’ siteminde bulunan Aslanoğlu, “Vali herkese eşit olacak hepimiz valimize sahip çıkmalıyız” dedi

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2023 07:43
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Halk Konut Hatay’a gidiyor

TENZİLE AŞÇI

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, düzenlenen basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

Toplantının ana gündem maddesi deprem olurken Başkan Aslanoğlu, hem bölgedeki izlenimleri açıkladı hem de alanda yürütülen faaliyetleri eleştirdi. Aslanoğlu, depremin ardından alınan kararları yorumlarken deprem konusunda İzmir özelinde de de değerlendirmelerde bulundu.

“BİRKAÇ GÜNDE ÇÖZÜLEBİLECEK BİR ŞEY DEĞİL”

Depremin ardından İzmir'deki kent bileşenleriyle istişareler yaptıklarını belirten Aslanoğlu, “Depremde İzmir, İzmir’e yakışır şekilde dayanışma ruhunu gösterdi. Bölgede de İzmir, tüm kurum ve kuruluşlarıyla doğru, zamanında ve mümkün olan en az eksikle yaptı. İzmir depremindeki tecrübelerimiz şehre ciddi bir tecrübe kazandırmış. Depreme destek olan, elinden gelen desteği koyan tüm kurumları ziyaret ediyoruz. Deprem olan bölgede yapılabilecek çok daha fazla şey vardı. Bu birkaç günde çözülebilecek bir şey değil. Ziyaretlerimizde akıl sorup fikir alıyoruz. Yerel yönetimlerin yapabileceği şeyler konusunda önerilerini alıyoruz. Ayrıca bu tip afetlerde yaşamamak için ya da yaşadıktan sonra acil çözümler alabilmek için sistemsel nasıl önlemler alınabilir? Ziyaretlerimizde tek konumuz deprem ve bu deprem felaketinin yaralarını hep birlikte nasıl sararız” dedi.

BİR KİRA BİR YUVA’YA KONTEYNIRLAR DA DAHİL OLUYOR

İş dünyasının kalıcı konaklama konusunda projesi olduğu bilgisini veren Aslanoğlu, “İş dünyası bir konteyner projesi gerçekleştirdi. Önemli olan kentin yaralarının sarılması. Çok güzel bir proje yürüttüler. Demonte halde konteynırla daha fazla konteyneri tek seferde gönderme durumu oluşuyor. İzmir'in hedefleri büyük. Büyük kentler kurma konusunda İzmir dayanışacak. Binlerce konteynerlik İzmir kentleri yaratılabilecek durumda. Çünkü çadırlar geçici çözümken konteynerler daha kalıcı olacak. Çok yakın zamanda bir kira bir yuva kampanyasına konteynır da dahil olacak. Ayrıca deprem bölgesinde Halk Konut uygulaması başlayacak. Hatay’da başlayacağız. Neden Hatay? Çünkü bu konuda yerel yönetimlerin de ciddi katkı sağlaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“OHAL SEÇİME ENGEL DEĞİL”

OHAL kararıyla birlikte genel seçimlerin erteleneceği iddialarına değinen Aslanoğlu, “Bazı şeylere hep birlikte karşı koymalıyız. Anayasa çok açık. Seçimler zamanında yapılır. Tek alternatifi savaş zamanıdır. Seçimin olma günü resmen Haziran’dır. Mayıs konusunu cumhurbaşkanı kendisi söylemiştir. Buna ilişkin bir karar yoktur. Biz OHAL’de çok kez seçim yaptık. O nedenle seçim yapmamıza engel bir durum yok” ifadelerini kullandı.

“MİLLETVEKİLİ İZMİR YEREL YÖNETİMİNİ KONUŞUYOR”

Depremin ardından bölgedeki yerel yönetimlerin değil de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin konuşulmasına tepki gösteren Aslanoğlu, şunları söyledi; “Şu an bölgede birçok yerel yönetim farklı bir partinin yönetiminde ama gelin görün ki televizyona çıkan İzmir’in yerel yönetimiyle ilgili konuşuluyor. Şu an İzmir depremini konuşmuyoruz. Yerel yönetimlerle ilgili bir şey konuşulacaksa oranın yerel yönetimi konuşulur. Ama abeste iştigal olan orada İzmir’in yerel yönetiminin konuşulması oldu. Orada ekrana çıkan milletvekili İzmir’in yerel yönetimini konuşuyor.”

“ŞEHRİN PAYDAŞLARI BAŞKASINI ELEŞTİRMEYİ BIRAKMALI”

İzmir’in yapı stoku açısından deprem dayanıklılığını da değerlendiren Aslanoğlu, “Kentsel dönüşüm İzmir'in en büyük ihtiyaçlarından. İzmir'in göçle gelen bir yapı stoku sorunu var. Ayrıca İzmir’in gecekondu sorunu başka illerdeki gibi değil. O nedenle İzmir’deki bu sorunu çözmek daha zor. Diğer illerde olduğu gibi bahçeli gecekondular yok. Bizde 3-4 katlı gecekondular var. O nedenle yerinde dönüşümde ikna etmek çok da kolay olmuyor. Kentsel dönüşümde metazori bir yöntem doğru bir yöntem değil. İnsanları alıp şehrin bir noktasına atıp ellerindeki mal varlıklarına konmak bizim düşünebileceğimiz bir şey değil. Bizim yerinde dönüşümü sağlamamız lazım. Bunun için de insanları ikna etmeliyiz. O yüzden şehrin paydaşları başkalarını eleştirmeyi bırakacak bu benim olduğu kadar STK’ların, iş dünyasının ve meslek odalarının da sorunu” dedi.

“VALİ’NİN ÖNCÜ OLMASI İSTENMİŞ”

Hilton Oteli’ne ilişkin tartışmalarda büyük paydaşa çağrıda bulunan Aslanoğlu, “Bazı kelimeleri kelimesel olarak başka yerlere çıkıyoruz. Tunç Başkan, Hilton’un depremzedelere açılması konusunda Vali’nin öncü olmasını istemiş. Bu, emir versin, talimat versin, polisle girsin demek değil. Biz bunu sadece Hilton için değil birçok turistik tesis var. Onlardan açılabilecek alanların açılmasın söylüyoruz. Buradan biz de ilgili holdinge seslenelim. Çok büyük bir yıkım var. Lütfen ellerindeki bu imkânı vatandaşlara açsınlar” ifadelerini kullandı.

“TEK ADAM REJİMİNİN EN BÜYÜK HANDİKAPLARINDAN BİRİ”

Aslanoğlu ayrıca depremin ardından yüksek öğrenimde uzaktan eğitime geçilmesine tepki gösterdi ve “Acilen kararların çoğu gibi bu da külliyen yanlış. Eğer ki salgın dönemi yaşanmasaydı belki bu konu tartışılabilirdi. Ama salgında bu çocuklar zaten 1,5 yıl kaybetti. Biz, bunu yaparsak bugün basit sorunlarını çizmeye çalışırken ilerleyen dönemlerde devasa sorunlarla karşılaşırız. Bu, tek adam rejiminin en büyük handikaplarından biri. Bu karardan hızla geri dönülmeli. Biz öncelikle faal olan turizm tesislerini dolduralım. Yazlık tesis ve kampları barınma haline çevirelim. Evlerimizde ağırlayalım. Eğer ki yaptığımız çalışmalar yetmezse bunu gündeme alalım” diye konuştu.

“BELEDİYELERİ ENGELLEMEK DEVLETİN ÇİVİSİNİ ÇIKARMAK"

Yaşanan afetin siyasete etkisini Vali üzerinden değerlendiren Aslanoğlu, şunları söyledi; “Bu iktidar kötü şeylerin hepsinin adına siyaset konulmaya başlandı. Siyaset kötü bir şey değil. Öncelikle parti ve devlet ayrımı var. Parti devleti değiliz. Bunu Vali ile görüşmemde de söyledim. Vali sadece AK Partililerin ya da MHP’lilerin Valisi değil. Vali herkese eşit olacak hepimiz valimize sahip çıkmalıyız. Belediyeler devletin kurumlarıdır. Onların yapacağı işleri engellemek devlerin çivisini çıkarmaktır. AFAD devletin kurumudur, CHP’lilerin de AFAD’ıdır. Ama sizin AFAD’ın başına koyduğunuz insanlar beceriksizdir ve bunu herkes gördü” 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.