TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gönülden eğitim: Yoksul çocuklara umut oluyorlar

Geçtiğimiz yıllarda Konak Mülteci Derneği tarafından Basmane bölgesinde hayata geçirilen ‘Gönüllü Velilik’ projesi, ekonomik ve sosyokültürel açıdan dezavantajlı olan ilkokul çağındaki Türkiyeli ve mülteci öğrencilere umut olmaya devam ediyor

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2023 05:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Gönülden eğitim: Yoksul çocuklara umut oluyorlar

Konak Mülteci Derneği tarafından hayata geçirilen ‘Gönüllü Velilik’ projesi, ekonomik ve sosyokültürel açıdan dezavantajlı olan ilkokul çağındaki öğrencilere umut olmaya devam ediyor. 2018 yılında başlatılan proje kapsamında farklı meslek grubundan gönüllüler, Basmane’de yaşayan maddi imkanları kısıtlı Türkiyeli ve mülteci öğrencilerin eğitimine katkıda bulunmak için çalışıyor. Öğrencileri haftanın belirli günlerinde evlerinde ziyaret eden gönüllüler, onlara hem ders çalıştırıyor hem de beraber gerçekleştirdikleri sosyal faaliyetlerle yüreklerine dokunuyorlar. Çocukların okul başarısına katkıda bulunmanın yanı sıra farklılıklarla birlikte yaşama kültürlerini de geliştiren projeyi, Konak Mülteci Derneği’nden Mete Hüsünbeyi, Şengül Tokyol ve Nejla Demirel ile konuştuk. Pandemi ve deprem sürecinde zorunlu ara verilen projenin yakın zamanda yeniden başlayacağını söyleyen dernek üyeleri, daha fazla çocuğa ulaşabilmek için gönüllü çağrısında bulundu.

mete hüsünbeyi

GÖNÜLLÜ İHTİYACIMIZ DEVAM EDİYOR

Amaçlarının özellikle dezavantajlı bölgelerde yaşayan insanlarla ‘mülteci-vatandaş’ ayrımı yapmadan bir arada yaşamı içeren dayanışma çalışmaları yapmak olduğunun altını çizen Konak Mülteci Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mete Hüsünbeyi, “Öncelikli hedef kitlemiz çocuklar ve kadınlar. Çok önemsediğimiz bir çalışma 2018 yılında başlattığımız, ne yazık ki pandemi nedeniyle ara vermek zorunda kaldığımız gönüllü velilik çalışması. Bu çalışma ile öncelikli olarak ilkokula giden çocuklara yönelik evlerinde ders çalışmalarına destek olmayı hedefledik. Sonucunun başarılı olduğunu da gördük. Bu yıl projemize kaldığı yerden devam etme kararı aldık. Çocukların okul başarısını arttırmayı, sosyal kültürel faaliyetlerle sosyalleşmelerini hedefliyoruz. Proje kapsamında eğitimci koordinatörlerimizin desteğinde gönüllülerimiz, çocukların hem ev ödevlerine yardımcı oluyor hem de eksik oldukları konularda onlara ders çalıştırıyor. Gönüllülerimiz arasında öğretmen, öğrenci, avukat, emekli gibi değişik meslek gruplarından insanlar var. Daha fazla çocuğun yaşamına dokunuşlar yapmak için gönüllü ihtiyacımız ise her zaman devam ediyor. Şunun da altını çizmek istiyorum. Gerek siyaset gerek de medyanın bir kısmının doğru olmayan ve abartılmış bilgilerle yaptığı ayrımcılık ve mülteci karşıtlığı ne yazık ki soyut, kötücül, olumsuz algıya neden olmakta. Oysa ki dışlamak yerine tanımayı, anlamayı, temas etmeyi amaçlarsak gerçeğin hiç de yansıtıldığı gibi olmadığını görür, hatta olumluluk içinde yaşamımızı daha bir anlamlandırabilir ve zenginleştirebiliriz. Duyarlı insanlarımızı hem merkezimize hem de vatandaş ve mültecileri kapsayan çalışmalarımıza davet ediyorum” dedi.

şengül tokyol

EVLERDE YOKSULLUK HAD SAFHADA

Eğitimde fırsat eşitsizliğine dikkat çeken Gönüllü Veli Projesi Koordinatörü Şengül Tokyol da “Daha önce ihtiyaç sahibi aileler için eşya yardımı topluyordum. Bu vesile ile Basmane’de bulunan Konak Mülteci Derneği ile tanıştım. Böyle bir çalışmanın başlatılacağını öğrendiğimde ben de içinde yer almayı çok istedim. Haftada iki gün evlere gidip çocukların derslerine destek olarak başladık. Pandemi ve deprem nedeniyle ara verdiğimiz projemize yakın zamanda kaldığımız yerden devam edeceğimiz için heyecanlıyız. Geçtiğimiz dönemlerde gittiğimiz evlerde fırsat eşitsizliğine dair önemli tespitlerimiz oldu. Birçok evde koşulların zorluğunu, yoksulluğun had safhada olduğunu gördük. Bu proje sayesinde çocukların sosyalleşmesine de katkı sağladık. Mesela çevreyi hiç tanımıyorlardı, hayatları okulla ev arasındaki çizgide geçiyor. Onlara bu yönde de açılım sağladık. Okulda yaşanan problemlerde öğretmen ve okul idaresi ile görüşerek, sorunun çözümüne katkıda bulunduk. Bir çocuğun bile hayatına dokunabilmek, ona bir şeyler katabilmek değerlidir diye düşünüyorum. Ki bu vesileyle pek çok sayıda çocuğun hatta ailelerin yaşamlarına olumlu etkide bulunduk.  Ayrıca çocuklarımızda travmaları varsa gönüllü psikologlarımız ona yönelik destek veriyor. Bu açıdan da Gönüllü Velilik çalışmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

OKUL TERKLERİNİN ÖNÜNE GEÇTİK

Proje koordinatörlerinden Nejla Demirel ise “Pandemi nedeniyle ara verdiğimiz Gönüllü Velilik Projesine yeniden başlıyoruz. İlk iş olarak geçen dönemde evlerine gittiğimiz aileleri gezdik, hepsinden olumlu geri dönüş aldık. Bunun üzerine yeni gönüllülerimizle bu çalışmayı daha büyük şevkle yapma kararı aldık. Bu çalışmanın sadece çocuklar için değil, aileler açısından da verimli olduğunu düşünüyorum. Varlıklarının görünür olması onları mutlu ediyor, kendilerini daha güçlü hissediyorlar. Bu sadece çocuklara yönelik bir ders desteği değil. Birliktelik, güven ve değer duygusu da veriyor. Bu çalışmanın pek çok faydasını gördük. Gittiğimiz evlerde okul terklerinin önüne geçtiğimiz durumların da olduğunu gördük. Hatta veli toplantılarında öğretmenler, ailelere çocuklarının durumlarında gelişmeler olduğunu söylemiş. Derslere daha odaklı ve başarılı olduklarını aktarmışlar. Bunlar bizi daha motive ediyor. Birçok aile ile iletişimimiz devam ediyor. Çocuklar eğitim hayatlarına çok başarılı bir şekilde devam ediyorlar. Mahalleleri gezdik çok ciddi talep olduğunu gördük.  Dolayısıyla yeni gönüllülere, yol arkadaşlarımıza ihtiyacımız var. Kendi adıma hatta bu çalışma içine girenler için de söyleyebilirim ki yaşama daha anlamlı, daha güzel bakış açısına sahip olduk” açıklamasını yaptı.

Gönüllü Velilik çalışmasına katılmak için buraya tıklayarak formu doldurabilirsiniz.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - İzmir açıklarında düzensiz göçmen operasyonları

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.