TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomistler yeni bakan konusunda kararsız

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek hakkında görüşlerini bildiren ekonomistler ikiye ayrıldı. İşte haberin detayları...

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2023 04:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ekonomistler yeni bakan konusunda kararsız

AYSELİN UZUN

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından kurulan, yeni kabinede Nureddin Nebati, Hazine ve Maliye bakanlığı görevini Mehmet Şimşek’e teslim etti. Bu konu hakkında konuşan, Ekonomist Prof.Dr. İbrahim Attila Acar, “Mehmet Şimşek bu konuda güven veren bir bakan. Dünya finans piyasalarından geldi ve orada dünyaya karşı iyi intiba oluşturdu. Aynı zamanda Türkiye’de ekonominin iyi olduğu zamanlarda bakanlık da yaptı. O dönemlerdeki uygulamaları olumluydu” derken bir başka ekonomist Prof. Dr. Hüsnü Erkan ise şu sözleri sarf etti: “Türkiye’ye geçmiş dönemlerde çok yük bindirildi zaten. Bütün bunları dikkate aldığımızda Mehmet Şimşek’in başarı şansının çok düşük olacağını düşünüyorum.”

GÜVEN VEREN BİR BAKAN

“Mehmet Şimşek bu konuda güven veren bir bakan” diyen Prof.Dr. İbrahim Attila Acar, “Dünya finans piyasalarından geldi ve orada dünyaya karşı iyi intiba oluşturdu. Aynı zamanda Türkiye’de ekonominin iyi olduğu zamanlarda bakanlık da yaptı. O dönemlerdeki uygulamaları olumluydu. Ekonomideki bu belirsizliğin en önemli sebebi güven sorunu. Ekonomiyi yönetenlerin halka güven vermesi lazım. Sonuçta seçmenlerin yüzde 52’sinin oy verdiği bir iktidar var burada. Ancak güven sadece yurt içinde değil yurt dışında da sağlanmalı. Türkiye’nin yurt dışındaki finans çevreleriyle sorunu var bunun nedeni ise 450 milyar dolar kadar bir borcumuzun olması. Ayrıca kısa vadeli ödemelerimiz var, ithalatımız ihracatımızdan yüksek sürekli bu sebeple cari açık veriyoruz. Türkiye bu denli borçlanınca, bu yurt dışından yapılabilecek baskılara da yol açtı. Türkiye, uluslararası finans çevrelerinde güven veren bir kişi olan Mehmet Şimşek’i göreve getirerek, bu konuda en akılcı yollardan birini kullandı. Bu adım güzel bir adım ama yeterli değil, bununla beraber bir hükümet planı içerisinde ekonomiyle ilgili maddeler olması lazım. Sonrasında ise Mehmet Şimşeğin iyi bir kadro kurması gerek. Bunlar sağlandığı taktirde Mehmet Şimşeğin başarılı olacağına inanıyoruz” dedi.

“BAŞARI ŞANSI DÜŞÜK”

Prof.Dr. Hüsnü Erkan, ise Mehmet Şimşek’in politikalarının sınırlı alanda etkili olacağını vurguladı. Erkan “Mehmet Şimşek daha çok İngiltere’de bulunmuş bir kişi bu bağlamda Ortodoks iktisat politikalarına bağlı kalacağını beyan etti. Ortodoks iktisat ağırlıklı olarak para politikasıdır. Ancak bu politika sınırlı alanlarda etkili olabilir. Kamu harcamalarını kısması gerekir yatırımların durdurulması gerekir. Bu konuda maalesef Türkiye’ye geçmiş dönemlerde çok yük bindirildi zaten. Bütün bunları dikkate aldığımızda Mehmet Şimşek’in başarı şansının çok düşük olacağını düşünüyorum. Aslında Türkiye’de seksen yılından sonra ekonomik açıdan yeni strateji gelişti, sanayileşme yerine ticareti öne çıkaran bir politika izlendi. Özellikle dış ticaret öne çıkıldı ama AK Parti hükümeti döneminde Türkiye’de üretim yapan tüm fabrikalar satıldı. Dolayısıyla üretimden, sadece ticarete ithalat ve ihracata yönelik bir yola geçildi. Bu kapsamda, ithalata sürüklenen bir ekonomide uzun döneminde dış ticaret sorununu çözmek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.