TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Efes Selçuk’ta ülkeye örnek dayanışma ‘filiz’leri

Eğitime desteğini aralıksız sürdüren ve yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkilerini önleme noktasında projeler üreten Efes Selçuk Belediyesi, gıda, taşıma ve kırtasiye destekleriyle sosyal belediyecilik konusunda örnek bir dayanışma örüyor

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2023 05:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Efes Selçuk’ta ülkeye örnek dayanışma ‘filiz’leri

Ekonomideki kötü seyirle birlikte her geçen gün derinleşen yoksulluk en çok çocukları vuruyor. Ailelerin çocuklarının en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığı bir tabloda, okul terklerinin önü açılıyor ve çok sayıda öğrenci eğitimden kopuyor. Yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkilerini önleme noktasında eksik kalan hükümet politikaları sık sık eleştirilirken, belediyeler ise birçok kesimi kapsayan projelerle dayanışma ağı örüyor. Onlardan biri olan Efes Selçuk Belediyesi, eğitime desteğini güçlendirerek sürdürüyor. İlçe genelinde eğitim için sosyal destek sağlayan Efes Selçuk Belediyesi, taşımalı eğitime sağlanan ulaşım desteği, Efes Selçuk Çocuklar için Gıda Dayanışması’nın yanı sıra yeni eğitim- öğretim yılı öncesinde Kırtasiye Kartı desteğiyle öğrencilerin daha iyi şartlarda eğitim görmelerine destek oluyor. Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel ile çocukların en çok nelerin yoksunluğunu çektiğini, ihtiyaçları giderme hususunda hayata geçirilen projeleri ve merkezi hükümetin yetersiz politikalarını konuştuk.

çağla1-2

KAPI KAPI GEZDİK

Efes Selçuk Belediyesi’nin ilçedeki çocukların sorun ve ihtiyaçlarının ‘tespiti’ noktasında yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz?

Tespit bu işin en önemli adımı, başlangıcı esasen. Göreve geldiğimiz günden itibaren, hatta ondan daha da öncesi 2010 yılında Sürekli Eğitimi ve Kişisel Gelişimi Destekleme Derneğini kurduğum ve başkanı olduğum andan itibaren hep çocuklar üzerine çalışmalar yürüttüm. Çünkü bu kentte büyümüş bir çocuk olarak, çocukların gelişimi için neler eksik, nasıl tamamlamak gerekir, nasıl boşlukları doldurabiliriz çok iyi biliyordum. O sebeple zaten elimizde bir veri zinciri vardı ancak son olarak 1 yıl kadar önce ekonominin ağır sonuçlarından anne karnından başlamak üzere en çok etkilenen çocuklar olunca, çocuk yoksulluğu ve yoksunluğu artınca kapı kapı gezerek bir ihtiyaç haritası çıkarmak zaruri oldu. Bu şekilde elde ettiğimiz verilerle, ‘ben yardıma muhtacım’ diyenlerin değil, sadece belediyenin veyahut herhangi bir kurumunun kapısını hiç çalmayanları da tespit edebilmiş olduk. Sanırım en doğru sonuca da yerinde tespit ile ulaştık. Ayrıca son olarak 17 Ağustos tarihinde ilk adımı olarak ‘Efes Selçuk Dayanıklı Kent’ başlığı altında başlattığımız; bilim insanları, akademisyenler ve yerel sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek kentin 4 ana başlık altında yaptığımız çalışma masalarının sonucunda da verilere ulaştık. Ve bu veriler ışığında çalışma masalarının çıktıları doğrultusunda halka tüm kesimlerle bir araya gelerek sorunların çözümünü tartışarak, gözden kaçırılan bir şey olsun istemiyoruz. Misal sosyal dayanıklılık ve insan refahı masa sonuçlarında en önemli sorun; çocuklar ve eğitim idi. Bu başlık özelinde tüm eğitim sendikalarının, okul aile birliklerinin ve öğretmenlerin bir araya geldiği bir toplantı yaparak; sorunların çözümü noktasında ortaklaşabilmenin ve tespitin daha ince ayrıntılarına giderebilmenin yolunu bulduk.

çağla2-1

ÇOCUKLAR GEÇİM SIKINTISINI SIRTLANMASIN

Bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar neler? İlçedeki çocuklar en çok nelerin sıkıntısını ve yoksunluğunu çekiyor?

Köy okullarının (ben hala köy diyorum, köyden mahalleye döndürülen yerleşkelerimize) kapatılması ve taşımalı eğitim denen ucube sebebiyle yol ücreti, öğlen yemeği beslenmesi, ekonomik sıkıntı sebebiyle yine kırtasiye malzemelerinin pahalılığı… Aslına bakarsanız ekonominin kötü gidişatı sebebiyle, enflasyonun çocukların omuzlarına yüklenmiş olduğunu gördük. Ve onlar hiçbir şeyden mahrum kalmasınlar, çocuklar geçim sıkıntısını sırtlanmasınlar istiyoruz.

çağla3

ÖĞRENCİLERİN TAŞINMASINI SAĞLIYORUZ

Çocukların ihtiyaçlarını giderme noktasında hayata geçirdiğiniz çalışmalar neler?

Belediye başkanı olduğum zaman itibariyle de ne yazık ki eğitim sistemindeki yanlış politikalar ve çocukların en önemli hakları olan eğitim hakkından sağlıklı beslenmelerine kadar birçok eksikliği, ekonomideki kötü gidişata kadar yetişkinlerin dertlerini omuzlarına yükleniyorlar. İşte bu anlamda başta köylerin mahalleye dönmesi ve köy okullarının kapatılarak taşımalı eğitimin sonucu olarak, en iyi okul en yakın okuldur anlayışıyla babanın parası varsa yolu karşılar sistemine dönünce okuldan alınan, eğitim hayatı sekteye uğrayan çocuklar oluyordu. İşte bu yüzden 2019 yılından bu yana Efes Selçuk’un her yerinden öğrencimizin taşınmasını sağlıyoruz. Yol masraflarını karşılıyoruz. Yine Çocuklar için Gıda Dayanışması kampanyamız ile hiçbir çocuğu rencide etmeden, çıkardığımız ihtiyaç haritamız sayesinde ilköğretim çocuklarımızın beslenme çantalarını her hafta Cuma gününden evlerine bıraktığımız gıda paketlerimiz ile sağlıyoruz. Anneleri kendileri beslenme çantasını hazırlıyor, çocuklarımız kendilerini eksik hissetmesinler diye. Yine anne karnına düşmesinden itibaren hamile ve ihtiyaç sahibi annelerimize folik asit değeri yüksek ve protein içeren besinlerimizi veriyoruz. Çünkü biliyoruz ki en kıymetli gelişim süreci anne karnından başlar. Ve kırtasiye kartı ile çocuklarımızın tüm kırtasiye ihtiyaçlarını okul başlarken sağlayabilecekleri ailelerinde kredi kartı verir gibi çocuklarının alışverişini yapabileceği bir sistem kurduk. Nitekim 2020 yılından bu yana tüm ihtiyaçların karşılanması için Efeslim Kart projemiz ile de ailelerin her bireyinin ihtiyacını karşılayacağı bir sisteme devam etmekteyiz.  Ve ilk cep harçlığı kampanyamız ile ilk kez üniversiteyi kazanan evlatlarımıza ilk baştaki masraflarını bir ne ze azaltabilmek amacıyla maddi destekte bulunuyoruz.

çağla4

ÇOCUKLAR HER PROJEDEN ÖNEMLİ

Bahsettiğimiz sorunlar arasında merkezi hükümetin sorumluluğunda olan ve çözülmeyi bekleyen konular/mağduriyetler var mı?

Bu bahsettiğimiz problemlere sebep olan zaten merkezi hükümet. 4+4+4 eğitim sisteminden taşımalı eğitim felaketine kadar. Son olarak okul öncesi çocukların 1 öğünlük sağlıklı beslenmesini de ellerinden aldılar. Kötü iktisat ve plansız, sonuçları değerlendirilmeyen, kolonları olmayan ‘canım istedi sistemi değiştiriyorum’ mantığının sonucu her şey. Bu ülkede merkezi hükümetin aldığı her karar en masum kesime en günahsız kesime çocuklara dokunuyor. Tarım politikalarından tutun da atanmayan öğretmenlere kadar; ekonomik buhrandan, çevreye kadar. Her karar… Çocukların ruhsal, fiziksel tüm gelişimi bu toplum bu ülke için çok önemli. Her projeden her yatırımdan her programdan daha önemli. Çocuk hakları evrensel bildirgesi çok açık, 18 yaşın altında her birey çocuktur ve birey haklarını korumak; çocuk haklarını korumakla başlar.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - İzmir basınından, gazeteci Çağla Geniş’i hedef alan Karakaş’a büyük tepki!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.