TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dolandırıcılıkta ‘kargo şirketi taklidi’ yöntemi

Doç.Dr. Kırık, dolandırıcıların yeni numarası olan ‘kargo şirketi taklidi’ne karşı uyarılarda bulunarak: “Linke tıklamadan önce, kopyalayıp yeni bir sekmede açın. Sayfanın kargo şirketinin resmi web sitesi olup olmadığını kontrol edin” dedi

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2023 05:54
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dolandırıcılıkta ‘kargo şirketi taklidi’ yöntemi

Özellikle pandemiden sonra hayatımıza giren internet alışverişi, dolandırıcıların radarına girdi. Vatandaşın dolandırıcıların eski oyunlarına karşı bilinçlenmesiyle birlikte, dolandırıcılar yeni taktikler geliştirerek bu sefer de internetten alışveriş yapanların peşine düştü. Kargo şirketlerinin web sitelerini birebir kopyalayan dolandırıcılar, bazı kargo çalışanlarıyla da iş birliği kurarak, son zamanlarda fazla alışveriş yapan ve kargo bekleyen kişilerin bilgilerini alarak “Gönderiniz adresinize ulaştırılamadı. Adres bilginiz yanlış. Düzeltmek için linke tıklayınız” mesajları gönderiyor. Hiç şüphe çekmeyen bu yöntemle dolandırmak istedikleri kişilerin linke tıklamalarını sağlayan dolandırıcılar böylece telefon sahibinin kişisel bilgilerine ve kayıtlı kredi ve banka kartlarına ulaşan dolandırıcılar, hesapta bulunan tüm parayı çekiyor. Telefonda kart bilgileri kayıtlı olmasa dahi, linke tıklandığında web sitesi profesyonelce kopyalandığı için mağdurların durumdan şüphelenmeyip kart bilgilerini kendileri de verdiği görülüyor. Dolandırıcıların son taktiğinden korunmak için tavsiyelerde bulunan, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Web sitesinin güvenli olup olmadığını anlamak için adres çubuğunda “https” yazıp yazmadığına dikkat edin. “https” yazıyorsa, web sitesi güvenlidir. Bilgisayarınızda ve telefonunuzda Bilgisayarınızda ve telefonunuzda güvenlik yazılımı kullanın. Böylece kötü amaçlı yazılımları engellemiş olursunuz” şeklinde konuştu.

DOALNDIRICI

YAZIM HATALARINA DİKKAT!

Yeni dolandırıcılık taktiğinde, dolandırıcıların, kargo çalışanlarıyla da iş birliği kurmaları sebebiyle, gerçek mi yoksa sahte mi olduğu çok zor ayırt edilen mesajlara karşı vatandaşı uyaran Doç. Dr. Ali Murat Kırık, mesajın dikkatli okunmasını söyledi. Kırık, bu dolandırıcılık yönteminden bazı noktaları bildiğimiz durumda korunulabileceğini belirterek, “Kargo şirketlerinin telefon numaralarını kaydedin. Telefon bilmediğiniz bir numaradan geliyorsa size gelen telefon numarasının doğru olup olmadığını kontrol edin. Bunun dışında kredi ve banka kartı bilgilerinizi telefonunuza kaydetmeyin. Telefonunuza kart bilgilerinizi kaydetmek, dolandırıcılar için kolay bir hedef olmanızı sağlar. Kart bilgilerinizi telefonunuza kaydetmek yerine, alışveriş yaparken her seferinde bilgilerinizi manuel olarak girmeniz daha güvenli olacaktır. Diğer dikkat etmeniz gereken konu güvenilir alışveriş sitelerinden alışveriş yapmanızdır. Öte yandan web sitesinin güvenli olup olmadığını anlamak için adres çubuğunda “https” yazıp yazmadığına dikkat edin. Eğer “https” yazıyorsa, web sitesi güvenlidir. Bilgisayarınızda ve telefonunuzda güvenlik yazılımı kullanın. Böylece kötü amaçlı yazılımları da engellemiş olursunuz. Bunun dışında mesajın dil bilgisi ve yazım hataları içerip içermediğine dikkat edin. Dolandırıcılar, mesajları hazırlarken genellikle dil bilgisi ve yazım hataları yaparlar. Mesajdaki linke tıklamadan önce, kopyalayıp yeni bir sekmede açın. Sayfanın kargo şirketinin resmi web sitesi olup olmadığını kontrol edin” dedi.

DOLANDIRICIIII

EN İYİ YOL

Kırık, dolandırıcıların tuzağına düşmemek için çok tedbirli ve şüpheci olunması gerektiğini belirterek, “Mesajda bulunan isteklerden şüphelenin. Mesajda, kredi kartı bilgilerinizi veya kişisel bilgilerinizi paylaşmanız isteniyorsa, mesajın dolandırıcıdan geldiğinden şüphelenilmeli. Kişisel verilerinizi çalmak isteyen kişiler, telefonunuza gelen mesajları takip ederek, kredi kartı bilgilerinizi öğrenebilirler. Bu nedenle, kredi kartı bilgilerinizi telefonunuza kaydetmekten kaçınmak, bilgilerinizi korumak için en iyi yoldur. Gönderilen mesajın gerçek bir kargo şirketinden mi geldiğini kontrol edilmesi şart. Bunu yapmak için, kargo şirketinin resmi web sitesini açarak ve “Kargo takip” bölümüne gidin. Gönderinizin durumunu kontrol edin. Böylece gerçekten kargoya verilmiş mi ve adreste bir yanlışlık var mı anlamış olursunuz” sözlerini etti.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: ‘Çöp’ polemiği sil baştan: Mecliste tansiyon yine yükseldi

Son Girilen Haberler

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.