TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Cezaevi davasında’ flaş gelişme

İzmir’de CHP ve AK Parti arasında büyük gerilime neden olan Buca Cezaevi Alanı planlarında flaş bir gelişme yaşandı. İzmir 4. İdare Mahkemesince verilen karar Bölge İdare Mahkemesi tarafından bozuldu

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2023 13:33
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Cezaevi davasında’ flaş gelişme

TENZİLE AŞÇI

İzmir’de 62 yıl hizmet veren ve depremde zarar gördüğü için yıkılan Buca Cezaevi alanı planlarına ilişkin tartışmaları devam ederken flaş bir gelişme yaşandı.

Cezaevinin kaldırılmasının ardından geçtiğimiz yıl Hem İzmir Büyükşehir Belediyesi hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bölge için plan hazırlarken AK Parti ve CHP başta olmak üzere birçok oda ve STK'yı karşı karşıya getiren planlarla ilgili "yeşil alan" ve "rant" polemikleri yaşanmıştı.

Yaşanan polemiklerin ardından hem Büyükşehir hem Buca Belediyesi hem de TMMOB’ye bağlı odalar bakanlık planları için “yürütmenin durdurulması” talebinde bulunmuş ancak talep İzmir 4. İdare Mahkemesince reddedilmişti.

Mahkeme kararının ardından davacı taraf, mahkemenin İzmir Bölge İdare Mahkemesine taşıyarak “yürütmeyi durdurma kararı reddine” itiraz etmişlerdi.

Öte yandan; İdare Mahkemesi’ne yapılan itirazda flaş bir gelişme yaşandı. Bölge İdare Mahkemesi, Buca Belediyesi tarafından yapılan itirazı kabul etti. Kabulün ardından cezaevi alanında keşif yapılmasının ardından karar verilecek.

TELAFİSİ GÜÇ VEYA İMKÂNSIZ ZARARLAR DOĞABİLECEĞİ…
Davaya konu kararda ise şu ifadelere yer verildi; “… İşbu davanın da konusunu oluşturan plan değişikliklerinin iptali istemiyle Buca Belediyesi Başkanlığı tarafından açılan ve İzmir 4. İdare Mahkemesinin 2023/142 esas sayısına kayden incelenen davada, anılan mahkemenin 23.03.2023 günü ara kararı ile yürütmenin durdurulması isteminin keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan sonra karara bağlanmasına karar verildiği görülmektedir.

Bu durumda, aynı maddi ve hukuki sebepten doğan plan değişikliklerinin iptali istemiyle aynı mahkemede açılan davaların birlikte ele alınarak karara bağlanması gerektiğinden, İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin 2023/142 es sayısına kayden incelenen davada yaptırılacak keşif ve bilirkişi incelemesinin sonucuna göre iş bu davadaki yürütmenin durdurulmasının isteminin karara bağlanası gerekirken, bu usulde bir inceleme yapılmadan yürütmenin durdurulmasının isteminin redine karar verilmesinde hukuki isabet görülmemiştir.

Diğer tarafta, dava konusu plan değişikliklerine dayanılarak uygulamaya geçilmesi halinde telafisi güç veya imkânsız zararlar doğabileceği tabiidir.

Açıklana nedenlerle, itirazın kabulü ile İzmir 4. İdare Mahkemesince verilen yürütmenin durdurulması istemini reddeden kararın kaldırılmasına, yeniden inceleme yapılarak karar verilmek üzere dosyanın İdare Mahkemesine gönderilmesine oy birliğiyle karar verildi.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.