TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Belediyeden o eylem için suç duyurusu: DİSK’ten sert tepki!

Belediye yönetimi iş bırakma eylemi nedeniyle şube başkanı ve yönetim kurulu hakkında suç duyurusunda bulunurken, DİSK’ten sert tepki geldi

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2023 10:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Belediyeden o eylem için suç duyurusu: DİSK’ten sert tepki!

ÇAĞLA GENİŞ

Karşıyaka Belediyesi iştirakleri Kent A.Ş. ve Personel A.Ş.’de ödeme aksamaları nedeniyle yaşanan kriz devam ediyor. Yüzlerce işçiyi ilgilendiren süreci protesto etmek için DİSK, 21 Şubat tarihinde Örnekköy Şantiyesi’nde iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti. Son olarak belediye yönetimi iş bırakma eylemi nedeniyle Genel-İş 8 No’lu Şube Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Konuyla ilgili DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nde, işçilerin ve şube başkanlarının katılımıyla basın açıklaması düzenlendi.

KARA BİR LEKE OLARAK İADE EDİYORUZ

Açıklamada ilk olarak söz alan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Son günlerde ülkede enflasyon artışı var. Belediyelerin kendi öznesiyle aynı yerde çalıştığımızdan dolayı ekonomik sorunları var biliyoruz ama işçilerin en demokratik hakkı olan eylem, grev ve iş bırakma gibi eyleme dair tahammül edemeyen belediye başkanlarımız var. Doğal olarak Kent A.Ş. ve Personel A.Ş.’de uzun yıllardır ödenmeyen alacaklarımızla ilgili 8 No’lu Şube Başkanımızın kararı hayata geçmiş 1,5 ay önce 2 saat iş durdurma kararı almıştık. Kendilerini demokrat ilan edenler, demokrasiyi içine sindiremeyenler şube başkanımız ve yönetim kurulu hakkında suç duyurusunda bulunmuşlardır. Seçim meydanlarında demokrasiden bahsedenler aslında kendi içine sindiremeyen tiplerdir. Teori ile pratiği yan yana getiremeyenler kendilerini demokrat ilan ettiklerinde bir eylemi suç unsuru olarak görmeyecekler. Bu suç duyurusunu kendilerine kara bir leke olarak iade ediyoruz. İşçi sınıfının en demokratik hakkıdır eylem yapmak” dedi.

1 YILDIR ALACAK KRİZİ YAŞANMAKTA

Sarı’nın açıklamasının ardından basın metnini okuyan Genel İş 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Gümüştekin ise, “DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 8 Nolu şubemize bağlı Karşıyaka Belediyesi’nde 1 yıla yakın süredir maaş ve Toplu İş Sözleşmesi’nden doğan alacak krizi yaşanmaktadır. Bu durumu defalarca yaptığımız basın açıklamalarıyla, iş bırakma eylemleriyle, basına verdiğimiz demeçlerle ve dağıttığımız bildirilerle kamuoyuyla paylaştık. Karşıyaka Belediyesi’nde Kent A.Ş ve Personel A.Ş olarak iki şirket bulunmaktadır. Geçen sene haziran ve temmuz aylarında yapmış olduğumuz Toplu İş Sözleşmesi’nden sonra meydana gelen alacaklar 1 yıl geçmesine rağmen halen ödenmemiştir. Ayrıca, Kent A.Ş.’deki üyelerimizin 2021 yılından kalan ve halen alamadıkları ikramiyeleri bulunmaktadır. Geriye dönük alacaklarımızın ödenmemesine bir de maaşların 2-3-5 hatta 8 taksitle ödenmesi ya da geç ödenmesi üyelerimizi çıkmaza sokmuştur. Hepimizin bildiği gibi sendikalar işçilerin ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak, geliştirmek için kurulan kuruluşlardır” diye konuştu.

BELEDİYE YÖNETİMİNDEN SUÇ DUYURUSU

İş bırakma eylemi nedeniyle Başkan Tugay tarafından şube yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu duyuran Gümüştekin, “Buna istinaden DİSK Genel-İş 8 Nolu Şube Yönetim Kurulu olarak birçok kez basın açıklaması ile eylem ve etkinlik kararları almış bulunmaktayız. Yaptığımız eylemlerden bir tanesi 21 Şubat’ da yapılan iş bırakma eylemidir. Örnekköy Şantiyesi’nde üyelerimizin üretimden gelen gücünü kullanarak 1 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleşmiş saat 09.00’da tüm üyelerimiz tekrar iş başı yapmıştır. İşçilerin maaşlarının ödenmemesine istinaden yapmış oldukları 1 saatlik demokratik iş bırakma eylemine tahammül edilmemesi demokrasi açısından üzüntü verici bir tutumdur. 21 Şubat’da yapılan eylem sonucunda 23 Şubat’ta TCK 113. maddesine istinaden kamu kurum faaliyetinin engellenmesi ve TCK 117. maddesine istinaden iş ve çalışma hürriyetinin ihlali nedeniyle Karşıyaka Belediyesi yetkilileri, DİSK Genel-iş Sendikası İzmir 8 No’lu Şube Başkanı hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmuştur” ifadelerini kullandı.

HAKLI DAVAMIZI SÜRDÜRECEĞİZ

Gümüştekin, sözlerini şöyle sonlandırdı: “İşçilerin maaşları geciktiren, taksit taksit ödeyen, geriye dönük alacaklarını dahi ödemeyen belediye, anayasanın ilgili maddeleri, İLO sözleşmeleri ve anayasa mahkemesi kararı ile güvence altına alınan 1 saatlik protesto eylemini hak ihlali olarak görürken, işçilerin alacaklarını ödememeyi kendilerine hak olarak görmektedirler.  AK Parti iktidarına ve ülkedeki tüm hukuksuzluğa karşı, işçilerin haklarını ve menfaatlerini korumak, ekonomik krizle boğuşan işçilerin sesini duyurmak, anayasal ve demokratik hakkı olan iş durdurma eylemi ile   üretimden gelen gücünü kullanan, sendika ve sendika üyesi işçilere karşı alınan bu tavrı doğru bulmuyor, haklı davamızı sürdüreceğimizi buradan beyan ediyoruz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.