TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bektaş: Siyaseti projeler üzerinden değerlendirmek lazım

İLKSES TV Siyaset Kulisi'nde Erdal Erek'in konuğu olan MHP İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı Doç. Dr. Kadir Bektaş merak edilen soruları yanıtladı

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2023 14:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bektaş: Siyaseti projeler üzerinden değerlendirmek lazım

KEMAL ÖZKURT

MHP İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı Doç. Dr. Kadir Bektaş, bugün konuk olduğu Siyaset Kulisi'nde Erdal Erek'in moderatörlüğünde ve Gazeteci Adem Nakçı ve Adem Sarıkaya'nın sorularını yanıtladı. Programın başında kendinden bahseden Bektaş, "Siyasette ayrımcı dile karşı bir insanım. Siyaseti kutsallar üzerinden değil projeler üzerinden değerlendirmek lazım" dedi.

"İKİ YIL ÖNCE İKLİM KANUNUNU MECLİSE SUNDUK"

Kendisinin buralarda doğup büyüdüğünden ve akademik kariyerinden bahseden Bektaş, "Akademik çalışmalarımın dışında part-time olarak öğretim üyeliği yaparak öğrencilere ders veriyorum. Telekominikasyon şirketlerinde yaklaşık 8 yıl boyunca çalıştım. 2006 yılında TÜİK'de  çevresel hesaplar kurumunda çalıştım. Orada da sera gazının emisyon hesaplamalarını öğrendim. Ülkem tarafında 2015 yılından itibaren kıdemli uzmanım. 2022 ülkemi temsilen kıdemli uzman olarak Slovakya’ya Hollanda'nın sera gazı hesaplamalarını  doğruluğunu gözden geçirmiş olduk. 2018 yılında Enerji Bakanlığı'na geçtim. Burada vurgulamak istediğim noktalardan bir tanesi de sayın cumhurbaşkanımızın 2021 yılında Birleşmiş Milletler 76. toplantısında açıkladığı yeşil kalkınma devrimidir. 205'te net sıfır ve yeşil kalkınma devrimini vizyonunu ortaya koydu. Sonrasında bakanlar kurulu toplantısında da deklare etti ve içini doldurdu. Hemen sonrasında Paris İklim Anlaşması meclisten geçti. Can alıcı nokta şu Cumhuriyet’in kuruluş tarihinde 29 Ekim 2021 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurumunun yanına iklim değişikliği ibaresi geldi ve müstakil iklim değişikliği bakanlığı kuruldu. Bu kurum Türkiye'yi ileriye dönük yeşil dönüşüm sağlayacak, sanayiden ticarete, turizmden endüstriye bu yeşil dönüşümü nasıl sağlarız çalışmaları yapmak amacıyla kuruldu. Bunun yanı sıra biz iki yıl önce iklim kanununu meclise sunduk ama seçimden dolayı ertelendi. Bugün bu kanun çıksaydı çok farklı konuşacaktık" diye belirtti.

"MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ BARIŞ DİLİDİR"

Siyasi kimliğimle çok öne çıkmak istemeyen biriyim diyen Bektaş, " Siyasette ayrımcı dile karşı bir insanım. Milliyetçi Hareket Partisi barış dilidir. Siyaseti kutsallar üzerinden değil projeler üzerinden değerlendirmek lazım. Neye inanırsa inansın hiçbir insanın birbirinden farkı yoktur. 2005 yılından beridir MHP'de hizmet veriyoruz. Siyasi anlamda da iyi olduğumu düşünüyorum. Partiler bazında seçim stratejilerinin ortaya konması. Milliyetçi hareketimiz lise yıllarında başladı ve üniversitede Bilkent İzmirliler Grubu (BİG) adında bir topluluk oluşturup faaliyetler yürüttük. 2005 yılından itibaren de MHP'de hizmet veriyoruz. Temel uzmanlık alanımız çevre, yenilenebilir enerji gibi alanlardır. Partililer bazında yeni seçim sistemlerinin ortaya konmasında benim de payım var. Siyasi anlamda da  seçim sistemlerinde çok iyi olduğumu düşünüyorum" dedi.

"EN BÜYÜK BOZKURTUMUZ ATATÜRK'TÜR"

MHP'nin durduğu yer vatan ve milletin bölünmez bütünlüğü koruduğu yer olduğunu ve bu konuda hiçbir siyasi partinin bir tereddütü olmadığını söyleyen Bektaş, "Osmanlının son zamanlarında bu vatanın gerçek evlatları söz sahibi olabilmiştir. Milliyetçilik kavramı Türklerde çok  geç oluştu. Milliyetçi hareket gerçekten Atatürkçü müdür? Olmama ihtimali yok çünkü neşet ettiği bayrak bile oradan geliyor. Bu toprakların öz evlatlarının yönetimde olmasını söylen ve en büyük bozkurtumuz Atatürk’tür. Bu meşaleyi aynı inançla yürüten kişi Başbuğ Alparslan Türkeş’tir. Aynı fikirde aynı inançla devam eden ve 25 yıldır başımızda bulunmasından onur duyduğumuz isim de Devlet Bahçeli'dir.  Biz her olaya ilkesel olarak yaklaşıyoruz ve bir biriden ayırmadan herkesi müreffeh bir Türkiye'de yaşamasını arzu ediyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi bu kadar ayrışan bir ülkede birleştirici bir unsurdur" diye konuştu.

"ABD BİR KATİLDİR, ELİNDE MÜSLÜMAN KANI VARDIR"

Darbelerin ciddi bir kırılma noktası olduğunu belirten Bektaş, "15 Temmuz darbesinden sonra sayın Erdoğan'la birlikte sayın Bahçeli FETÖ ve PKK ile mücadelede bir ittifak kurdular. Fakat uluslararası güç odakları emperyal güçlerin başındaki ABD bir katildir, elinde müslüman kanı vardır. Onunla hareket eden hiçbir siyasi yapının devam etme gücü yoktur. 14 Mayıs'ta bu bataklığı kurutacağız. Birlik ve dirlik sayesinde kurutacağız. Biz milli ve yerli olan herkese birlikte hareket ederiz. Büyük Orta Doğu projesinde Amerika ne yaptı? Fas Tunus  ve Cezayir'den başladı insanları yok etti. Şimdi bunu Türkiye'de devam ettirmeye çalışıyor. Parçala böl yok et stratejisiyle ülkeleri yok ediyor. Bunu FETÖ ve PKK  gibi farklı enstrümanlar kullanarak yapıyor" ifadelerini kullandı.

Ders verdiği öğrencilerine ilk olarak enerji sitemlerinin çevresel etkilerini anlattığını aktaran Bektaş, "Çevresel duyarlılığımız çok fazla. Biz iklim değişikliği konusunda halkı tam olarak bilinçlendiremedik. Bununla baş edebilmemizin temek fonksiyonlarında bir tanesi buna sebep olan enerji kaynaklı emisyonlarını azaltmamız lazım. Bu yüzden de yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmemiz lazım. 2002 yılında elektrik alanında yenilenebilir enerji oranımız yüzde 39 civarındaydı şu anda yüzde 54.  Hidrolik oran yüzde 30, rüzgar payı yüzde 11, güneş enerjisi yüzde 9.4 Bizim 10 yıl sonra koyduğumuz hedeflere 3 yılda ulaştık yeterli mi değil.  Bunun İzmir özelinde baktığımız zaman RES ve GES potansiyelimiz çok yüksek bunlarla ilgilenilmesini isteriz" dedi.

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE BİRLİKTE HAREKET EDELİM"

Atıkların kaynağında ayrıştırılması lazım diyen Bektaş, "Bunu yapanlar bizden akıllı değiller. Organik atığı kullanmamız lazım. Şu anda bizim kullandığımız üret, kullan, at dediğimiz doğrusal ekonomi. Bu kadar zengin değiliz. Bizim dairesel ekonomiye girmemiz lazım.  Üret ama yeterli miktarda üret tekrar sisteme sok. Hatta araba üretiminde de modüler sisteme girmemiz lazım. Vahşi kapitalizme dur dememiz lazım. Biz bu konuda yapılan her çalışmayı destekliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesine bir tavsiyem var. İklim değişikliği başkanlığı diye bir başkanlığımız var ve inanın orayla bir bağlantıya geçselerdi ben başkan yardımcısı seviyesinde gelecektim. Bir çağırmaları yeterdi bizim için. Birbirimize öğretecek şeylerimiz var. Bireysel hareket etmeyelim birlikte olalım" dedi.

Son olarak GES ve RES ile ilgili de konuşan Bektaş şu ifadeleri kullandı;

"RES ve GES kurulan yerlerde çevresel etkileri minimalize edecek sahaların tespiti yapılmalı ve denetlenmelidir. Bunun dışında gelgit ve hidrojen enerjisinin kullanılmasını öneriyorum ben. Bu doğrultuda meclise geçme imkanımız olursa çalışmalarımız olacak. Bu bahsini ettiğimiz konuların tamamı da hazırladığımız iklim kanunun içinde mevut. Üç başlık altında biz projemizi hazırladık. Ben bu projenin eksiksiz ve hatasız olmasını istiyorum."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.