TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başarılarım ile cevap veriyorum

Egekent Gençlik Spor Kulübü U11 futbol takımı antrenörü Yağmur Ormantepe, spor yaşamında karşılaştığı ön yargılara başarıları ile cevap verdiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2023 06:48
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Başarılarım ile cevap veriyorum

ÖZGÜR ŞENGÜL/ÖZEL HABER

Futbola 10 yaşında mahallede erkekler ile oynamaya başlayan 21 yaşındaki Yağmur Ormantepe, Dokuz Eylül Üniversitesi antrenörlük bölümü öğrencisi ve 1 yıldır Egekent Gençlik Spor Kulübü’nde U11 erkek takımında antrenörlük görevini sürdürüyor. Toplumun ön yargılarına ise sahada yakaladığı başarılar ile cevap veren Ormantepe, gazetemize futbol kariyerini ve kadın antrenörlüğün zorluklarını anlattı.

FUTBOL BENİ ÇEKİYORDU

Çocukluk yıllarından itibaren futbolun kendisini çektiğini söyleyen Yağmur Ormantepe, ailesinin yeteneğini keşif etmesi ile birlikte Bucaspor’da futbola başladığını söyledi. Ormantepe, “Bucaspor’da erkekler ile idmanlara çıkıyordum, sonrasında ise oradaki hocam Karşıyaka Besemspor’a yönlendirdi. Bir süre orada oynadıktan sonra sırasıyla Konak Belediyespor, Buca Zafer FK, Karabağlar FK ve Selçuk Çamlık gibi kulüplerde oynadım. Futbol hep içimde vardı” ifadelerini kullandı. Okul takımında da futsal oynadığını söyleyen Ormantepe, “Okul takımında da çok güzel bir 4 sene geçirdim. Güzel başarılar yakaladık. İlk senemizde İzmir ikinicisi olup çeyrek finallere kadar yükseldik, diğer seneler de ise İzmir üçüncüsü ve İzmir ikincisi olduk. Okulu elimizden geldiğince iyi temsil ettik. Okuldaki hocalarımız bize çok değer veriyordu. Ön yargı ile yaklaşan hocamız yoktu bu bizim için büyük bir artıydı. Bu durum bizi ayrıca motive ediyordu aynı zamanda Buca halkının da kadın futboluna yönelik ön yargısını kırmakta etkili olduk” dedi.

AİLEM DESTEK OLDU

Ailesinin futbol serüveninde hep destek olduğunu söyleyen Ormantepe, “Karşıyaka Besem’de oynarken idmanlara hep annem götürürdü. Buca’dan Bostanlı’ya giderdik. Bana hep destek oldular bu çok kıymetli çünkü ne yazık ki bugün bazı aileler kızlarının futbol oynamasına karşı çıkabiliyor ve insanlar futbol hayatına son verip mutsuz olacağı işlere yönelebiliyor. Bazıları ise pes etmeden yoluna devam ediyor. Ailesinden gizli antrenmanlara giden birçok arkadaşım vardı. Bu işin sonunda pes eden onlar değil, aileleri oldu. Bu yüzden hiçbir kadın futbolcu pes etmesin inatla hayallerine sarılsın. Toplumdaki ‘kadın futbol oynamaz’ algısının tamamen yıkılması lazım. Kadınlar istediği her şeyi yapabilecek güce sahip” şeklinde konuştu.

TOPLUMUN TEPKİSİNDEN ÇEKİNDİM

Antrenörlük yapmayı daha önceki yıllarda da istediğini fakat toplumun tepkisinden çekindiği için yapamadığını söyleyen Ormantepe, “Toplumun kadına olan bakış açısı ‘kadın futbol oynayamaz, erkek futbol oynar’ kadın antrenörünün başarılı olacağını düşünen kesim ise neredeyse çok az. Ön yargılar çok fazla bu yüzden antrenörlük yapmaya başlamaktan korktum çünkü insanlar kadın futboluna, antrenörlere pek olumlu bakmıyor ama Egekent Gençlik’te göreve başladığım zaman gördüm ki boşuna çekinmişim. Burada aileler ve çocuklar tarafından hiçbir ön yargı ile karşılaşmadım aksine burada daha çok kadın antrenör talebi var bu da bizi mutlu ediyor” dedi.

ÖN YARGI KIRILIYOR

Turnuvalara gittiğinde ön yargı ile karşılaştığını belirten Yağmur Ormantepe, “Maçlara gittiğimde erkek antrenörler hakkımda bir şeyler konuşuyor. Ön yargılı davranıyor, kadın olduğumuz için bizi hafife alıyor veya maçtan kolayca galip geleceğini ön görüyor. Maç sonrası ise ben galibiyet elde ettiğimde durumlar değişiyor ön yargılar gidiyor. Yani aslında ben onlara cevabımı yakaladığım başarılar ile veriyorum. Kadın antrenörlere daha çok fırsat sağlanırsa çok güzel işler çıkar” diye konuştu. Kadın futbolunun önceki yıllara nazaran gelişim sağladığına da dikkat çeken Ormantepe, “Kadın futbolu 4 büyüklerin katılım sağlaması ile birlikte daha çok görünür olmaya başladı, gelişmeye başladı. Benim zamanımda bu kadar bilinmiyordu hatta o zamanlar ben dahil kadın futbolunda takım olduğunu bilmiyordum. Şu an geldiği nokta beni mutlu ediyor inşallah daha da iyi yerlerde olacak” dedi.

HEDEFİM GRUP BİRİNCİLİĞİ

U11 takımını çalıştırmaya başladığında 3 sporcunun olduğunu üç ay içerisinde ise takımı 20 kişiye çıkardığına dikkat çekerek hedeflerini de aktaran genç çalıştırıcı, “Bu sezon hedefim Çiğli grubundan birincilik ile çıkmak. Yine bu takımla gelecek seneye U12’ye sağlam bir takım oluşturmak istiyorum. Ayrıca çocukların tecrübe de kazanmasını istiyorum her sezon üzerine koyarak ve gelişim sağlayarak güzel işler yapacağımızı düşünüyorum. Çok yetenekli çocuklarımız var alt yapı bizim için çok önemli, orası ne kadar sağlam olursa başarı kaçınılmaz olur” ifadelerini kullandı

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.