TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakanlıktan Meryem Ana’yı kurtaran karar

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Rama Enerji ve Bilgi Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş.’nin Selçuk’ta Meryem Ana Muhafaza Ormanı’nın 23 hektarlık bölümünü de kapsayan alanda hayata geçirmek istediği JES projesinde ÇED projesini sonlandırarak tarihi değere zarar verecek kararı veto etti

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2023 07:33
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bakanlıktan Meryem Ana’yı kurtaran karar

Rama Enerji ve Bilgi Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş., 2020 İzmir ve Aydın’da 3973 hektarlık alanda jeotermal kaynak arama faaliyeti yapmak, JES kurmak ve jeotermal seracılık faaliyetinde bulunmak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na yaptığı başvuruda önemli bir gelişme yaşandı.

İzmir'in Selçuk ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve Meryem Ana Tabiat Parkı'nın da bir bölümünü kapsayan 12. Grup Doğal SİT Alanları'nın koruma statülerinin geçtiğimiz yıllarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararıyla “nitelikli doğal koruma alanı" olarak değiştirilmesiyle birlikte bölgede Jeotermal projesi için geçtiğimiz aylarda harekete geçilmişti.

Aydın'ın Germencik ilçesinin bir bölümü ile İzmir Selçuk Havutçulu Mahallesi’nde Meryem Ana Muhafaza Ormanı’nın 23 hektarlık bölümünü de kapsayan alanda 4 jeotermal kuyusu açılması için gerekli nihai ÇED onayı verilmişti. Aydın Naipli Mahallesi'nde açtığı ve Aydın 1. İdare Mahkemesinin verdiği  yürütmeyi durdurma kararının ardından durdurulmuştu. Öte yandan; firma mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından Aydın’daki kuyuyu da ısıtmaya dayalı sera tesisi olarak kullanmak üzere yeniden bakanlığa başvuruda bulunarak bu kez 6 Adet Sondaj, 10 MWe JES, Jeotermal Sera projesi için ÇED sürecini başlatmıştı.

Öte yandan; bakanlık tarafından verilen kararla birlikte firmanın ÇED başvurusu iptal edildi.

Kararda şu ifadelere yer verildi; “İzmir İli, Selçuk İlçesi, Havutçulu Mahallesi ve Aydın İli, Germencik İlçesi, Naipli Mahallesi mevkiinde, Rama Enerji ve Bilgi Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan "3298179 Erişim ve 2175 Ruhsat Numaralı Sahada Jeotermal Kaynağın Çıkarılması ve Kullanılması (Jeotermal Sera)" projesi ile ilgili olarak 05.09.2023 tarihinde Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru dosyasına ilişkin devam eden değerlendirme süreci; Bakanlığımız, Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün 16.10.2023 tarihli ve E-48331039-220.01-7655745 sayılı yazısı ile iptal/iade edilerek ÇED Süreci sonlandırılmıştır.”

cedalani

PROJE DETAYINDA NELER VARDI?

Planlanan proje kapsamında; 10 MWe kapasiteli Jeotermal Enerji Santrali (JES) kurulması amaçlı aramaya yapılacak 6 adet sondaj kuyusu ve jeotermal ısıtmaya dayalı sera tesisinin yapılması planlanıyor. Aydın’da Naipli 1 olarak adlandırılan kuyuda seracılık faaliyetlerinin yürütülmesi planlanırken Selçuk ilçesi Havutçulu mahallesi sınırları içerisinde 6 adet lokasyonlarda JES faaliyeti planlanıyor.

Proje raporunda, proje bölgesinin bir kısmının “Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım Arazisi” statüsünde kaldığı ifade edilirken İzmir Selçuk’taki alanların ise orman statüsünde kaldığı belirtildi.

Projenin bedelinin ise 70 milyon lira olması planlanıyor.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - İzmirliler dikkat! İzmir’de 7 saatlik su kesintisi yapılacak

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.