TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aliağa için bakanlık onayladı Büyükşehir olumsuz görüş verdi

Aliağa’da DSİ’nin göletinin yakınında kurulmak istenen Entegre Çelikhane ve Haddehane Tesisi, bakanlıktan onay alırken Büyükşehir’den olumsuz görüş geldi

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2023 08:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Aliağa için bakanlık onayladı Büyükşehir olumsuz görüş verdi

TENZİLE AŞÇI

İzmir’in en büyük sanayi merkezlerinden olan Aliağa’da atık sorunu artarak devam ediyor.

Geçtiğimiz yıllarda haddehane tesisleri ve NAe Sao Paulo gemisinin sökümüyle gündeme gelen Aliağa için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan kötü bir haber daha geldi.

Kardemir Çelik Sanayi A.Ş. tarafından ilçenin Çıtak mahallesi sınırları içerisinde kurulmak istenen Çelikhane Cürufu Geri Kazanım Tesisi” için bakanlık İnceleme ve Değerlendirme Kurulu son kez toplanarak nihai kararını verdi. Tesis için bakanlıktan onay çıkarken rapor halkın görüşüne açıldı.

ALİAĞA PROJE

TARIM ALANINDA YAPILACAK

59 bin 667 metrekarelik alanda kurulması planlanan tesiste, Kardemir Çelik Sanayi A.Ş. Çelikhane Şubesi firmasında “Entegre Çelikhane ve Haddehane Tesisi” faaliyetleri sonucunda oluşan cüruf atığının geçici depolanması ve geri kazanımı hedeflendiği belirtildi. Tesisin yıllık kapasitesinin ise günde 4 bin ton olmak üzere yılda 1 milyon 200 bin olduğu bilgisi verildi.

Proje raporunda, ÇED alanının İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında Tarımsal Arazi Kullanımları olarak kısmen “Tarım Alanı”, Atık ve Arıtma Tesisleri olarak kısmen “Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi” sınırları içerisinde yer aldığı belirtildi.

Projenin maliyetinin ise 36 milyon 500 bin lira olmasının öngörüldüğü bilgisine yer verildi.

PROJE ALANI

HALK VETO ETMİŞTİ

Öte yandan; geçtiğimiz yıl halkın katılımı toplantısı düzenlenen cüruf tesisi, halkın tepki duvarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Bölge halkı, tesisin bölgede DSİ’ye ait yapay sulama göletinin yakınında olduğuna dikkat çekerken tesisin balık yataklarına ve yer altı kaynaklarına zarar vereceğini söylemişlerdi. Halk, tesisin gölete ve dolaylı olarak hem hayvancılık faaliyetleri hem de doğaya geri dönüşü olmayan zararlar vereceğini savunarak tesise karşı çıkmışlardı.

TESİS

BÜYÜKŞEHİR’DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ

Öte yandan; çevresinde zeytin ağaçlarının bulunduğu tesis için istenilen kurum görüşlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin olumsuz görüş belirtmesi dikkat çekti. Büyükşehir tarafından verilen görüşte, şu ifadelere yer verdi:

“Söz konusu "Cüruf Depolama ve Geri Kazanım Tesisi" projesinin gerçekleştirilmesi planlanan Aliağa İlçesi, Çıtak Mahallesi, 4094 Ada, 2 Parsel; 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 7. maddesi uyarınca 16.11.2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan, 10.10.2018 ve 07.07.2020 tarihlerinde yapılan değişiklikler ile nihai hâlini alan İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda; "Tarım Arazisi" olarak belirlenen bölge içerisinde kalmaktadır. Projeye konu olan 4094 Ada, 2 Parsel; İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 12.09.2012 tarihli ve 05.843 sayılı kararı ile uygun görülerek, Başkanlık Makamınca 08.10.2012 tarihinde onaylanan 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı'nda; "Makilik ve Fundalık Alanlar" olarak belirlenen bölge içerisinde yer almaktadır. 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı, Plan Notları ve Raporu'nda; tarım alanlarının, orman alanlarının, makilik alanların, mera alanlarının ve tüm çevresel değerlerin korunması, ekolojik dengenin devamlılığının ve bu kaynakların gelecek nesillere aktarılmasının sağlanması ana hedeflerden birisi olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı'nın 7.16. Makilik ve Fundalık Alanlara ilişkin Plan Uygulama Hükümleri'nde; "Bu alanlar sahip oldukları flora ve fauna özellikleri ile topografik özellikleri nedeniyle bütüncül olarak doğal karakterinin korunması öngörülen alanlardır. Doğal karakterini yansıtan arazi kullanımının (makilik, fundalık, çalılık) sürdürülmesi hedeflenen bu alanlarda, alan içinde bozulmaya neden olacak müdahalelerde bulunulamaz, yapı yapılamaz. Ağaçlandırma amaçlı kiraya verilemez." denilmektedir. Sonuç olarak yukarıda açıklanan hususlar kapsamında; 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda "Makilik ve Fundalık Alanlar" olarak planlanan yoğun ağaç dokusuna sahip, yeşil kuşak niteliğindeki alanda yapılmak istenen faaliyetin Aliağa İlçesi, Çıtak Mahallesi, 4094 Ada, 2 Parsel'de yer seçmesinin uygun olmadığı..." denilmektedir.” 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.