TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

6 bin yeni mezun, 3 yeni eczacılık fakültesi… ‘İşsizlik kaygısı’ artıyor!

Yıllık 5 ila 6 bin arası yeni mezunun iş bulabilmek için sıraya girdiğini kaydeden Başkan Sayılkan, açılan 3 yeni eczacılık fakültesinin ‘işsizlik kaygısını’ daha da artıracağını vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2023 12:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
6 bin yeni mezun, 3 yeni eczacılık fakültesi… ‘İşsizlik kaygısı’ artıyor!

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

Eczacılık mesleğinde yaşanan sorunların başında mezunların hissettiği ‘işsizlik kaygısı’ gelirken, İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul Kent Üniversitesi ve İstanbul Okan Üniversitesi’nde açılan eczacılık fakülteleri tepkilerin odağı oldu.

Yıllık 5 ila 6 bin arası yeni mezunun iş bulabilmek için sıraya girdiğini kaydeden İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “3 eczacılık fakültesi daha… Mevcut eczacıların ve öğrenim gören eczacı adaylarının gelecek kaygıları sürerken yeni fakültelerin açılışına hangi mantıkla, kimler onay veriyor anlamak mümkün değil… Üstelik birçok fakültenin akademisyen kadrosu ve fiziki koşulları yetersizken” dedi.

ecza odası başkanı

YILLIK 5-6 BİN YENİ MEZUN!

Sayılkan sözlerine şöyle başladı: “Geçtiğimiz günlerde 3 yeni eczacılık fakültesinin daha açılması resmi gazetede yayınlanarak onaylandı. Eczacılık fakültesi sayısı toplamda 60’ı aştı. Her yıl artan kontenjanları da göz önünde bulundurursak yıllık 5000 -6000 yeni mezun anlamına geliyor. Ülkemizde eczane açılışına nüfusa dayalı yasal bir kısıtlama getirilmiş iken her yıl fakülte sayısını ve kontenjanları arttırmak önümüzdeki yıllarda büyük bir işsizlik sorunu ile karşılaşacağımız anlamına geliyor. Eczacılık eğitimi kazanılması zor, ağır ve pahalı bir eğitimdir. Binlerce başarılı gencimizin bu kadar ağır bir eğitim aldıktan sonra işsizlik sorunu ile karşılaşması kabul edilemez. Hastane eczanelerinde ve ilaç üretiminde yeterince eczacı istihdam edilmeyen bu ortamda fakülte sayısı ve kontenjanların hızla azaltılması kaçınılmazdır. Hiç ihtiyaç yokken sayısı hızla artan eczacılık fakültelerine baktığımızda birçoğunun yeterli akademisyen kadrosunun bulunmadığı ve fiziki koşullarının yetersizliği görülmektedir. Çok önemli anabilim dallarının akademisyenlerinin bulunmadığı, derslik ve laboratuarlarının bulunmadığı ve başka fakültelere ait derslik ve laboratuarların ödünç olarak kullanıldığı bu süreçte eğitim kalitesi ile ilgili endişelerimiz artmaktadır.”

ENDİŞE VERİCİ BİR DURUM

Akredite olmamış fakültelerin öğrenci kabul etmemesine izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Başkan Sayılkan, “Yeterli eğitimin olmadığı fakültelerde mezun kişilerin sağlık hizmetlerinde yer alması endişe verici bir durumdur. Hiçbir planlama olmaksızın açılan fakülteler biz eczacıların talebi değildir ve sağlık hizmetlerine de herhangi bir katkısı yoktur. Açılan fakülteler özel ve vakıf üniversitelerinde bulunmakta olup, sadece para kazanmak adına açılmaktadır. Bizler ülkemizde ilaç eczacılık hizmetlerini nitelikli ve sürdürülebilir hale getirmek için çalışırken, kontrolsüzce açılan fakülteler geleceğe güvenle bakmamızı zorlaştırmakta ve kaygılarımızı arttırmaktadır. Evet, 3 eczacılık fakültesi daha… Mevcut eczacıların ve öğrenim gören eczacı adaylarının gelecek kaygıları sürerken yeni fakültelerin açılışına hangi mantıkla, kimler onay veriyor anlamak mümkün değil. Üstelik birçok fakültenin akademisyen kadrosu ve fiziki koşulları yetersizken” eleştirisinde bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.