TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2013'ten bugüne: En az 631 çocuk çalışırken öldü!

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nü geride bırakırken, İSİG ve TÜİK’in verileri ne durumda?

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2023 09:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
2013'ten bugüne: En az 631 çocuk çalışırken öldü!

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Dünya, 2000’den bu yana yaklaşık 20 yıl boyunca çocuk işçiliğini azaltma konusunda istikrarlı bir ilerleme kaydetti. Ancak son birkaç yılda çatışmalar, krizler ve Kovid-19 salgını daha fazla aileyi yoksulluğa sürükledi; milyonlarca çocuğu çocuk işçiliğine zorladı… 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nü geride bırakırken, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerini derledik.

TÜİK’E GÖRE 5 MİLYON ÇOCUK İŞÇİ VAR

Bugün 160 milyon çocuk hala çocuk işçiliği yapıyor. Bu neredeyse dünya çapında her 10 çocuktan 1’i demek. Fakat bu konuya dair net bir veri gerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, gerek Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) elinde yok. Bu noktada gerçeğe daha yakın verileri TÜİK’in çocuk istatistiklerinde görebiliyoruz. TÜİK’in son açıklamasına göre Türkiye'de 5 milyon civarında çocuk işçi var. Ayrıca SGK’ye göre de her yıl ortalama 5-6 çocuk işçi ölümü oluyor ki basını takip eden herkes çok daha fazla çocuk işçi ölümüne rastlayacaktır.

2013’TEN BUGÜNE…

İSİG Meclisi'nin tuttuğu verilere göre ise 2013'ten bugüne en az 631 çocuk çalışırken hayatını kaybetmiş. TÜİK verilerine göre Türkiye’de çocuk işçilerin yüzde 30,8’i tarım, yüzde 23,7’si sanayi ve yüzde 45,5’i ise hizmet sektöründe çalışıyor. İSİG Meclisi verilerine göre ise ancak çocuk işçi ölümlerinin sektörel dağılımını söyleyebiliriz. Yüzde 56 tarım, yüzde 22 sanayi (inşaat dahil) ve yüzde 22 hizmet sektörü ölümlerin dağılımını gösteriyor. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.