TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gruplar birbirine girdi: Manisa’da ‘değişim’ gerilimi

CHP Manisa 38. Olağan İl Kongresi'nde ‘değişim’ gerilimi yaşandı. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun konuşmasında verdiği ‘değişim’ mesajı salonda gerilime neden olurken gruplar birbirine girdi

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2023 12:45
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Gruplar birbirine girdi: Manisa’da ‘değişim’ gerilimi

CHP’de il kongreleri maratonu hızla devam ederken bugün CHP Manisa 38. Olağan İl Kongresi'nde sandıklar kuruldu. Kongrede atanarak göreve gelen mevcut İl Başkanı Ali Kuyumcu aday olmazken başkanlık yarışı, CHP Manisa İl Başkanlığı görevinden istifa ederek milletvekili aday adayı olan Semih Balaban ile Ferdi Zeyrek arasında geçiyor.

Değişim mottosuyla adaylığını açıklayan Zeyrek’i geçtiğimiz haftalarda CHP Genel Başkan adayı olduğunu açıklayan CHP Grup Başkanı ve Manisa Milletvekili Özgür Özel’in desteklediği ifade edildi.

Kongreye; CHP Grup Başkanı Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekilleri Bekir Başevirgen ve Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP Genel Başkan Adayı İlhan Cihaner, CHP İzmir eski Milletvekilleri Bedri Serter ve Musa Çam ile çok sayıda partili katılım sağladı.

Kongrenin Divan Başkanlığı'na ise CHP Yurt Dışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tahsin Tarhan seçildi.

SLOGANLARLA GİRDİ

Kongrede dikkat çeken detaylardan biri, CHP İzmir İl Kongresi’nde konuşma yaptığı sırada gençlerin tepkileriyle karşılaşan Özel’in kongre salonuna gençlerin tezahürat ve sloganlarıyla girmesi oldu. Özel, kalabalık bir grupla “Özgür Başkan” sloganıyla salona girerken salonda da “Değişim” ve “Türkiye’nin umudu Manisa’nın gururu” sloganlarıyla büyük destek gördü.

DELEGE İKİYE BÖLÜNDÜ

Kongreye, Cihaner’in Özel’e yönelik eleştirileri ve Özel’in adaylık çıkışları damgasını vururken kongrede yapılan konuşmalarda da delege Özel’i destekleyenler ve mevcut yönetimin devamını isteyenler olarak ikiye ayrıldı. Konuşma yapan bazı delegeler sokakta ‘değişim’ seslerinin yükseldiğini savunurken bazı delegeler ise Özel’in genel seçimlerin kaybedilmesinin sorumluluğundan kaçtığını ifade etti.

‘DEĞİŞİM’ GERİLİMİ

Kongrede, CHP Manisa Milletvekili Bakırlıoğlu’nun konuşması esnasında gerilim yükseldi. Konuşmasında Özel’i destekleyen ve değişim mesajı veren Bakırlıoğlu’nun sözlerine bazı delegelerin tepki göstermesiyle birlikte gruplar birbirine girdi.

Bakırlıoğlu konuşmasına devam ederken kürsü önünde gerilim ve tartışmalar devam etti. Bir yandan da ‘Değişim’ sloganları atıldı.

Bakırlıoğlu’nun, “Partide değişim şart. Ama bu sadece genel başkan değişimiyle olmaz, tüzüğü değiştirmek de tek başına yeterli değil. Partinin kadrolarının ve üye yapısının yenilenmesi” gerek sözlerinin ardından delegelerden “Siz de değişin” sesi yükseldi.

Bakırlıoğlu konuşmasına devam ederken değişimin yol haritasına değindiği sırada “Bunları yaparsak önümüzde kimse duramaz. Biz seçilemezsek o zaman her şey biter” sözleri salonda gerilime neden oldu.

Değişimi savunan Özel tarafları ile mevcut yönetimi destekleyen gruplar arasında arbede yaşanırken kavga çıkmadan müdahale edildi.

ZEYREK: DEĞİŞİMİN ATEŞİNİ MANİSA’DAN YAKACAĞIZ

Gerilimin ardından aday konuşmalarına geçilirken ilk konuşmayı Ferdi Zeyrek yaptı.

‘Değişim’ sloganları eşliğinde sahneye çıkan Zeyrek, konuşmasında da ‘değişim şart’ mesajı verirken rakibi Balaban’a da sert sözlerle yüklenerek “Biz AK Parti ve MHP faşizmine karşı bir yola çıktık. Bu faşizm ülkemin insanlarını yoksulluğa mahkum etti. Hal böyleyken bile genel seçimlerde kaybettik. Hiç hak etmedik kaybetmeyi ama kaybettik. Çok çalıştık ama kaybettik. Sonraki süreçte genel merkezimizden toparlanmak adına bir şeyler bekledik. Ama onlar da yorgun ve yılgındı. Maalesef mevcut il yönetimimiz de tepkisizdi. Sanki yüzyılın seçimi kaybedilmemiş gibi davrandılar. Genel Merkezimiz mevcut yönetimle devam kararı aldığında bir ‘Dur’ demek gerekiyordu. Partimize yeni bir umut ışığı tutmak ve partimizde değişimi sağlamak için buradayız. Gün birlik, beraberlik ve değişim günüydü. Biz değişimin ateşini Manisa’dan yakacağız. Bu ateşin ışığında Türkiye aydınlanacak. Değişim tüzüğümüzde, parti yönetiminde olacak ama en önemlisi zihniyetimizde olacak. Biz, zihniyetleri değiştirmek için geliyoruz. Göreve gelince ilk işimiz bir tüzük komisyonu kurmak olacak ve ben bu tüzüğün Ankara’da takipçisi olacağım. Artık bir olacağız ve ayrıştırmalar olmayacak. Hepimizin tek hedefi CHP’yi bir adım ileri taşımak olacak artık Manisa’da isimler üzerinden değil, fikirler üzerinden siyaset olacak. Biz fikir siyaseti yapacağız. Bizleri renklere böldüler ama artık bunlara ‘Dur’ demenin zamanı geliyor. Bembeyaz bir sayfa geliyor. Sizlerle birlikte bembeyaz bir sayfa açacağız” ifadelerini kullandı.

“ÖN SEÇİM DEDİ DOSYAYI İLK GÖTÜREN BALABAN OLDU”

Rakibi Balaban’ı da eleştiri yağmuruna tutan Zeyrek, “Ben Manisa’nın en büyük yolsuzluğunu raporladım. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün 350 trilyonluk yolsuzluğunu anlatalım dedim. O zaman Semih Balaban neredeydi? Manisa’nın en büyük yolsuzluğunu anlatamazsak biz bu halka ne anlatacağız?  Semih Balaban 4 yılda 1 kez danışma kurulunu topladı. Ben 4 ayda bir yapacağım. Ben delegemden de üyemden de korkmam. Neden 4 yılda sadece 1 danışma kurulu yaptın Semih Balaban? Gençlik cesarette. Gençliğimiz ve umudumuz var. Açın önümüzü sizi iktidara taşıyalım. Değişimin vazgeçilmezi ön seçim. Ön seçim olmazsa olmaz. Belediye başkanları, milletvekilleri ön seçim tartısına çıkacak. 6 yıl boyunca Semih Balaban ön seçim diye bağırdı. Ama merkez yoklaması olduğunda ilk dosyayı Ankara’ya kim doğurdu? Bir insanın sözü neyse davranışı da o olacak. Şimdi senin ön seçim sözüne kim inanır? Hakkımda sahte belge hazırladılar. Onlarla mahkemede hesaplaşacağım. Ben temiz ve örnek siyaset yapacağım. Sayın Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu’na asla vefasızlık etmedim. Kötü laf söylemedim söyletmedim. Ama maalesef halkımızın Kemal Kılıçdaroğlu’na inancı kalmadı. Kabul etsek de etmesek de halk bunu söylüyor ve bunu görmezden gelemeyiz. Gelecek yerel seçimlerde bizi bir hüsran bekliyor. Ben bunu görüyorum ve söylüyorum. Bu yüzden karşınızdayım. Karşınızda iki liste var. Biri biz mevcut genel başkandan memnunuz ve bununla yerel seçimlere gideceğiz. Diğer liste de biz değişimin ve umudun sesi olacağız diyor. Karar sizin. 31 Mart’ta ya evimizde başımız iki elimizin arasında içimiz kan ağlayacak ya da Çav Bella’yı söyleyeceğiz. Ben size Çav Bella’yı söyletmek için adayım” dedi.

BALABAN: HERKESİN KADERİ BİR KİŞİNİN İKİ DUDAĞI ARASINDA OLURSA…

Kongrenin diğer adayı Balaban, parti içi demokrasi derken Zeyrek’in sözlerine de yanıt vererek şunları söyledi; “CHP, Kuvay-i Milliye’nin devamıdır. CHP, savaş meydanlarında kurulan ve 100 yıldır ayakta olan örnek bir kurumdur. Antiemperyalist mücadelenin dünya tarihindeki örneğidir. Biz gücümüzü sol düşüncemizden alıyoruz. Biz gücümüzü Mustafa Kemal Atatürk’ten alıyoruz. Sayın vekilim ‘biz olmazsak bu parti batar’ dedi. Siz değil kim olmazsa olmasın bu parti yaşar. Ne Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ne de Grup Başkanı Özgür Özel bu partinin üstündedir. Bu partinin üstünde hiçbir güç yoktur. AK Parti 21 yıldır iktidarda. Ekonomi, tarım, eğitim, hukuk, ahlak bitti. Bize düşen görev, umudu büyütüp her yere yaymak. Bir de değişim lafı gidiyor. Biz de değişimden yanayız. Ama nasıl? Sadece Ali gitsin Veli gelsin değişimi değil. Tamam genel başkan da değişsin ama esas tüzük değişsin. Sayın vekilimiz Hasan Ören’in öncülüğünde güzel bir tüzük hazırladık ve Haziran’ın başında her yerde değişim olsun dedik. Hain ilan edildik. Biz tepeden tırnağa değişim diyoruz. Bu partide demokratik bir tüzük ve parti içi tüzük olmadığı sürece, herkesin kaderi bir kişinin iki dudağı arasında olursa bunun hiçbir anlamı yok. Siyaset tarzımız ortak akıl ve parti içi demokrasidir. Sadece değişim demekle sorunlar çözülmüyor. Seçim kampanyasında ilginç laflarla karşılaştım. Neymiş, biz Kemal Bey’le görüşüp pazarlık yapmışız. Kendisi bize belediye teklif etmiş biz de kabul etmişiz. Kemal Bey bizi davet etti ve gittik. İl Başkanımız da yanımızdaydı. Tek bir talebimiz oldu, o da parti içi demokrasi. Bu partide yanlış giden işler var. Bu parti, ulufe dağıtır gibi milletvekili adaylığı dağıtıyor. Bugüne kadar her kimle olursa olsun yaptığımız tüm görüşmelerde parti içi demokrasiden başka hiçbir talebimiz olmadı. Ön seçim… Ön seçim istiyorsunuz, merkez yoklaması olursa… Siz bu kadar sol mücadelenin içindesiniz ama merkez yoklaması olursa başvuruda bulunamazsınız. Biz yapmayalım da gelip o mu yapsın? Bu mu siyaset anlayışınız? Bir kişi gelecek Manisa’da istediği gibi siyaset yapacak biz de buna müsaade mi edeceğiz? Etmedik, etmeyeceğiz de.

SENİN SOLCU OYUNUNA KİMSE PRİM VERMEZ

Ferdi kardeşimizin eleştirileri… Birçok ilçede pazarlık yapılmış. Biz hiçbir gizli pazarlık içinde olmadık, olmayız da. Biz bu partide üye yetki ve söz sahibi olsun istiyoruz. Yalanla bir yere gelemezsiniz. Yok neymiş Yunus Emre Belediye Başkanlığı için anlaşmışım. Salihli de vardı. Bana teklif Özgür Bey aracılığıyla geldi ve elimin tersiyle ittim. Ferdi kardeşim… Sen zamanında neden Zaman Gazetesi abonesi oldun? O zamanlar Zaman Dergisi aboneliği bir işaretti. Gelip burada solculuk oynama. Senin solcu oyununa kimse prim vermez. Elimde belge var. Arkadaşımız 2018’de partiden istifa etmiş. İl başkanı seçilemediğinde de istifa edecek misin Ferdi? Gelmişsin burada Çav Bella’yla solculuk oyunu yapıyorsun. Bir gün örgütte emeği yok. Ne ilçe ne de il yöneticisi olmuşsun. Kadrolu adaysın sen. Sen burada 47 yılını partiye vermiş, cezaevinde yatmış, malını mülkünü sola harcamış birine sen solculuk dersi veremezsin.”

“O EMEĞİ NEDEN SEÇİMLERDE GÖSTERMEDİNİZ?”

Özgür Özel’e de sert sözlerle yüklenen Balaban, “Ayrıca 2018’de tüzük değişikliğine ret oyu verenlerden biri Sayın Grup Başkanı Özgür Özel’di. Manisa’dan genel başkan olması beni mutlu eder. Genel başkanı eleştiriyoruz da genel başkan adayını eleştirmeyecek miyiz? Seçimlere 1 ay kala bizim 36 kişilik yönetimimiz düşürüldü. Ne oldu? Bizim 36 doğal delegemiz düşürüldü. Bugün onlar oy kullanamıyor. Bu mu demokratlık? Değişim diyorsak altını dolduralım. Kim gelirse gelsin tek bir isteğimiz var. Parti içi demokrasi. Vekiller gidiyor ‘Ferdi’ye değil bana oy vereceksiniz’ diyor. Sayın vekilim niye bu emeği seçilmelerde göstermediniz. Ben devrimciyim. Ben delegenin seçim hakkına ipotek koymam. Delege ne derse o. Yerel seçimlerde 4 belediyemizi 8’e çıkaracağız. Ayrıca sözün ve yetkinin üyede olduğu bir yapı kuracağız. Biz hiçbir zaman hiçbir şeye boyun eğmedik. Kaybederiz, yeniliriz ama boyun eğmeyiz” diye konuştu.

İŞTE ADAYLAYLARIN LİSTELERİ:

adayliste26

adayliste226

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Özel’den Manisa’da ‘gövde’ gösterisi ve başkanlık yolunda ‘Ecevit’ örneği

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.