TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Green Card başvuruları ne zaman 2023? Nasıl başvuru yapılır?

Green Card nedir, Green Card başvuru nasıl yapılır, 2023 green card başvuruları ne zaman? Merak edilen tüm soruların cevaplarını sizler için araştırdık

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2023 10:44
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Green Card başvuruları ne zaman 2023? Nasıl başvuru yapılır?

Green Card ile ABD'ye giriş yapmak isteyen insanlar Green Card başvurusu nasıl yapılır, ne zaman başvuru yapmalıyız gibi soruların cevaplarını merak eder oldu.  Green Card artık Amerikan Hükümeti’nin göçmenlik bürosunun resmi internet sitesi üzerinden yapılıyor. İlgilenenler için ‘’ Green Card 2023 başvuru tarihleri ne zaman, nasıl başvuru yapılır?’’ gibi merak edilen her şeyi ve daha fazlasını araştırdık. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

2023 GREEN CARD BAŞVURU TARİHLERİ NE ZAMAN?

Green Card başvuruları 4 Ekim Çarşamba günü 19:00'da başlayacak ve 7 Kasım Salı günü (2023) Türkiye saatiyle 19:00'da sona erecektir. DV2025 adı ile yapılacak Green Card başvuru sonuçları ise 4 Mayıs 2024 Cumartesi günü 19:00'da açıklanması bekleniyor.

GREEN CARD NEDİR?

Green Card olarak bilinen, resmi adı Daimî Göçmenlik kartı, Amerika Birleşik Devletleri’nde yasal oturma izninizin bulunduğunu gösteren bir tür kimlik belgesidir.  Amerika’da oturum izni sahipleri göçmen olmayan vize sahiplerinden ayrılarak yasal daimî göçmen statüsü elde edip Amerika’da vize süresi sorunu yaşamadan çalışma ve yaşama şansına sahip olurlar.  Daimî Göçmenlik programının temelleri 1933’te ABD Çalışma Bakanlığı’nın bir parçası olarak Göç ve Vatandaşlığa Kabul Hizmeti departmanı ile atılmış ve 1940 yılında ABD Adalet Bakanlığı bünyesine taşınmıştır. Bu karta green card denmesinin sebebi de kartın renklerinin yeşil tonlu olmasından geliyor. Halk arasında yeşil kart veya Green Card olarak bilinmektedir. 1940’lı yıllarda “Yabancı Kayıt Belgesi” ya da “Yabancı Kayıt Makbuz Kartı” olarak anılmaktaydı. Günümüzde ise resmi dairelerde ‘’Green card’’ veya ‘’Permanent Residency Card’’ olarak da karşınıza çıkabilir.

GREEN CARD ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

ABD’ye daimî göçmen olarak gitmenin birçok yolu vardır. En yaygın olarak tercih edilen yollar ise şöyle sıralanabilir;

-          Akraba yolu ile: Amerikan Vatandaşı ya da Oturum İzni Sahibi Aile Üyeleri Sponsorluğu

-          İstihdam yolu ile: Amerika’daki bir işveren sponsorluğu ile

-          Çekiliş yolu ile: Her Yıl Düzenlenen DV Lottery Sonucunda Seçilmek

-          Diğer Daimî Göçmenlik Türleri yolu ile: İstisna durumlar ile elde edilebilen daimî ikametgâh hakkı

AKRABA YOLU İLE GREEN CARD ALMA

Amerikan vatandaşlarının ve sürekli oturum izni sahiplerinin yakın akrabaları çeşitli öncelik kategorilerine göre oturum izni alabilmek için başvuruda bulunabilirler. Bu seçenek için belli bir kontenjan belirlenmiştir ve bu kontenjanlar dünya genelini kapsamaktadır.

AİLE YOLU İLE GREEN CARD ALMA

Bu durumda sponsorunuz ile aile ilişkinizi kanıtlamanız gerekmektedir. Örneğin evlilik yolu ile yapılan bir başvuruda evlilik cüzdanı, çocuklar için yapılan başvuru için doğum belgesi ile bu durumlar ispatlanmalıdır.

       İSTİHDAM YOLU İLE GREEN CARD ALMA

İstihdam yoluyla yapılan başvurularda aileniz de sizinle birlikte Amerika’da yaşama, çalışma ve eğitim görme fırsatı elde edecektir.

ÇEKİLİŞ YOLU İLE GREEN CARD ALMA

Her yıl 50 bin kadar kişi Dünya’nın farklı bölgelerinden katılımcılarla oluşturulan bir çekiliş havuzundan seçilerek Amerika’da yaşama fırsatı elde etmektedir.

Bu Greeen Card alma yollarının daha detaylı ve daha seçenekli hallerini ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (İngilizce) sitesinden araştırabilirsiniz.

GREEN CARD’A NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Green Card çekilişi için başvurular, DV Lottery'e ücretsiz bir şekilde yapılır. Bu nedenle resmi bir kuruma gerek kalmadan DV Lottery resmi internet sitesinden (https://dvprogram.state.gov/) Green Card başvurusu yapılabilmektedir. Başvuru sitesi İngilizce olduğu için tüm aşamaların iyi anlaşılması ve doğru cevaplanmalıdır. Ayrıca Green Card başvurusu yapan kişiler, bilgilerini hatasız bir şekilde ve kimlik kartı ile birebir aynı şekilde girmelidir.

GREEN CARD’A BAŞVURMADAN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER

-          Amerikan vatandaşları gibi ABD Gelirler İdaresi’ne (IRS) vergi beyanında bulunmanız gerekmektedir.

-          Amerika Birleşik Devletleri federal ve eyalet yasalarına uymak zorunludur.

-          18 – 25 yaş aralığındaki erkekler “Selective Service” sistemine kayıt olmalıdır.

-          Kartınızı kimliğiniz gibi sürekli taşınmalıdır.

-          Daimî ikametgâh sahiplerinin Amerika’da siyasi seçimlerde oy verme hakkı bulunmamaktadır. Yine de bazı eyaletlerde yerel kapsamlı bazı seçimlerde hak tanınabilmektedir.

-          Oturum izni sahiplerinin aile sponsorluğundaki önceliği Amerikan vatandaşlarına kadar yüksek ve kapsamlı değildir.

-          Sahip olduğunuz daimî ikametgâh statünüzü bir başkasına devredilmez.

-          Oturum izni sahipleri Amerikan pasaportu elde edemezler. Bunun için öncelikle Amerikan vatandaşı olunması gerekmektedir.

-          Yasalara karşı daha dikkatli olunmalıdır.

-          Green Card 10 yıl süre için geçerlidir. Süre sonuna yaklaşıldığında kartın yenilenmesi gerekmektedir.

-          Amerika’da sürekli oturum izniyle 5 yıl bulunduktan sonra dilerseniz Amerikan vatandaşlığı başvurusunda bulunabilirsiniz.

GREEN CARD AVANTAJLARI NELERDİR?

Vatandaşlık Fırsatı

Amerika’da yasal daimî göçmen olarak 5 yıl bulunmanız durumunda vatandaşlık için başvuruda bulunma şansı yakalıyorsunuz. İstisna olarak evlilik ile oturum izni aldıysanız süre 3 yıla inmektedir.

Yasal Koruma

Daimî ikametgâh sahipleri yasal olarak sıradan bir Amerikan vatandaşı ile aynı federal ve yerel yasal korumaya sahiptir.

Aile Üyelerine Sponsorluk

Eşi Amerikan vatandaşı olan kişilerde olduğu gibi daimî oturum izni sahibinin eşi ve çocukları da sponsorluk ile Amerika’da yaşama ve eğitim görme hakkına sahip oluyorlar.

Devlet Yardımları

Amerika’da daimî ikametgâh izni sahipleri sosyal güvenlik ve eğitim yardımları gibi çeşitli sosyal hizmetlerden faydalanabilme imkanına sahiptir.  Buna ek olarak, kolej ve üniversitelerde eğitim desteği ile daha düşük ücretlendirmeler ile eğitim alabilirler.

İş Olanakları

Sahip olduğunuz daimî göçmenlik programının izin verdiği ölçüde çeşitli işlere başvuru yapabilme imkânınız vardır.  İş imkanları göçmen olmayan vize türlerine göre oldukça fazladır. Resmî kurumlarda çalışma hakkına sahip olabilirsiniz.

Yaşam ve Seyahat Hakkı

Her 10 yılda bir yenileyerek Amerika’da özgürce yaşayabilir ve kuralları dikkate alarak ülke içinde ve dışında özgürce dolaşabilirsiniz. Sürekli oturum izni sahipleri, göçmen olmayan vize sahiplerine göre daha esnek seyahat haklarına sahiptir. Bir yıldan uzun bir süre Amerika dışında bulunmak daimî ikametgâh statünüzü tehlikeye atacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.