TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yürürlüğe girmesinin üzerinden 98 yıl geçen Türk Medeni Kanunu nedir?

Tam 98 yıl önce bugün yürürlüğe giren ve çağdaş toplumun temelini atan Türk Medeni Kanunu nedir? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2024 11:53
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2024 11:53
Kaynak: HABER MERKEZİ
Yürürlüğe girmesinin üzerinden 98 yıl geçen Türk Medeni Kanunu nedir?

17 Şubat 1926 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilerek yürürlüğe giren ve bugün 98’inci yaşını kutlayan Türk Medeni Kanunu nedir? Birlikte inceleyelim.

Türk Medeni Kanunu nedir?

Türk Medeni Kanunu öncesinde, 17 Şubat 1926'da Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen Türk Kanunu Medenisi, dönemin önde gelen medeni kanunlarından İsviçre Medeni Kanunu'nu temel alarak hazırlandı. Hukukçu milletvekilleri ve hukukla ilgilenen kişilerden oluşan 26 kişilik bir komisyon tarafından doğrudan çevrildi ve ülkenin yasalarına eklendi. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından, maddelerine ayrıntılı olarak değinilmeden, kanun yalnızca bir kere okunarak kabul edildi. Türk Medeni Kanunu (Resmi olarak Kanun No. 4721), kısaca TMK olarak bilinir. Türkiye Cumhuriyeti'nde 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren bu kanun, medeni hukuk sisteminin temelini oluşturan yasal bir kanundur. Türk Medeni Kanunu 22 Kasım 2001 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edildi ve Türk Kanunu Medenisi'nin yerini aldı. Yaklaşık bin 30 maddeden oluşan TMK, beş kitap halinde düzenlendi. Bu kanun, önceki medeni kanun olan Türk Kanunu Medenisi'ne göre daha güncel bir Türkçe kullanımına sahiptir ve maddelerin yazımında daha sade bir dil tercih edilmiştir.

Türk Medeni Kanunu hangi ülkeden alınmıştır?

Ülkemizde ilk olarak Türk Kanunu Medenisi ismiyle yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu, 17 Şubat 1926 tarihinde İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak hazırlandı.

Türk Medeni Kanunu kaç maddeden oluşur?

Türk Medeni Kanunu, yaklaşık bin 30 maddeden meydana gelir ve 5 kitaptan oluşur.

Türk Medeni Kanunu numarası kaçtır?

Türk Medeni Kanunu numarası 4721’dir.

Türk Medeni Kanunu genel hükümleri nelerdir?

Türk Medeni Kanunu genel hükümleri şu şekilde belirlenmiştir:

A. Geçmişe etkili olmama kuralı

Madde 1- Türk Medenî Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten önceki olayların hukukî sonuçlarına, bu olaylar hangi kanun yürürlükte iken gerçekleşmişse kural olarak o kanun hükümleri uygulanır.

Türk Medenî Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış olan işlemlerin hukuken bağlayıcı olup olmadıkları ve sonuçları, bu tarihten sonra dahi, yapıldıkları sırada yürürlükte bulunan kanunlara göre belirlenir.

Türk Medenî Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten sonra gerçekleşen olaylara, Kanunda öngörülmüş ayrık durumlar saklı kalmak kaydıyla, Türk Medenî Kanunu hükümleri uygulanır.

B. Geçmişe etkili olma

I. Kamu düzeni ve genel ahlâk

Madde 2 - Türk Medenî Kanununun kamu düzeni ve genel ahlâkı bağlamaya yönelik kuralları, haklarında ayrık bir hüküm bulunmayan bütün olaylara uygulanır. Bu bakımdan, eski hukukun Türk Medenî Kanununa göre kamu düzeni ve genel ahlâka aykırı olan kuralları, bu Kanun yürürlüğe girdikten sonra hiçbir suretle uygulanmaz.

II. İçeriği kanunla belirlenen ilişkiler

Madde 3 - İçerikleri tarafların istek ve iradeleri gözetilmeksizin doğrudan doğruya kanunla belirlenmiş işlem ve ilişkilere, bunlar Türk Medenî Kanununun yürürlüğe girmesinden önce kurulmuş olsalar bile, bu Kanun hükümleri uygulanır.

III. Kazanılmamış haklar

Madde 4 - Eski hukuk yürürlükte iken gerçekleşmiş olup da Türk Medenî Kanununun yürürlüğe girdiği sırada henüz herhangi bir hak doğurmamış olaylara, bu Kanun hükümleri uygulanır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.