TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

e-Fatura Programı Nedir?

Vergi işlemlerinin kontrol altına alınmasına ek olarak işletmelerin zaman ve kaynak tasarrufu konusunda başarılı bir uygulama olan e-Fatura programı, dijitalleşme sürecine giren her işletme için vazgeçilmez bir yol arkadaşı konumundadır

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2024 12:16
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2024 12:39
Kaynak: BÜLTEN
e-Fatura Programı Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından oluşturulmuş bir uygulama olan e-Fatura programı, işletmelerin alım satım sürecini ve faturaların takibini internet üzerinden elektronik bir veri tabanında toplamasını amaçlayan bir programdır.

2013 senesinde yapılan yeni bir değişiklik ile başta büyük ve orta ölçekli işletmelerin finansal yönetiminde aktif olarak kullanılır.

Vergi işlemlerinin kontrol altına alınmasına ek olarak işletmelerin zaman ve kaynak tasarrufu konusunda başarılı bir uygulama olan e-Fatura programı, dijitalleşme sürecine giren her işletme için vazgeçilmez bir yol arkadaşı konumundadır.

e-Fatura Programı Ne İşe Yarar?

Klasik kâğıt faturaların manuel olarak hazırlanıp düzenlenmesi sürecinde oluşabilecek hataları minimalize etmeyi amaçlayan e-fatura programı, faturaların internet ağı üzerinden oluşturulan veri tabanına otomatik olarak kaydedilmesini esas alır. Fatura oluşturma, gönderme, onaylama ve muhafaza etme süreçlerini yönetir.

İşletmelerin alış ve satış faturalarının e-fatura bünyesinde elektronik formatta hazırlanması ve Güvenli Elektronik İmza (GES) aracılığıyla imzalanmasına olanak sağlar. Böylece işletmelere fiziki faturaların basılması için kullanılan kâğıt, mürekkep, zarf ve posta ücreti gibi masraflardan tasarruf etme imkânı sunar.

e-Fatura Programı Kullanma Avantajları Nelerdir?

Birden çok alanda avantaj sağlayan e-Fatura programı; kâğıt tüketimini minimize etmek, orman kaynaklarını korumak ve karbon ayak izini azaltmak ve sürdürülebilirlik açısından oldukça önemli bir adımdır. Bu adımla birlikte tasarruf edilerek işletmenin bütçesini yeniden yapılandırıp daha iyi yönetmelerine yardımcı olur. Otomatik raporlama özelliği ile işletmenin finansal verilerini verimli bir şekilde analiz etme ve mali durumlarını anlayarak doğru hamleler yapabilmesi konusunda da oldukça önemli bir yere sahiptir.

e-Fatura programı üzerinden kaydedilen veriler, güvenli ve düzenli bir şekilde arşivlenir. Klasik kâğıt faturalarda karşılaşılabilen hataları minimalize eder ve faturaların kaybolması durumunu ortadan kaldırır. İşletmelerin vergi denetimi gibi yasal gereksinim halinde erişimi kolaylaştırır. Elektronik ortamda düzenlenen faturalar, vergi mükelleflerinin daha hızlı ve güvenilir bir şekilde vergi beyannamesi hazırlamalarına olanak tanır. Bu da işletmelerin vergi uyumluluğunu artırır ve finansal süreçlerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olur.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.