TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uluslararası PEN Başkanı yazar Burhan Sönmez kimdir?

İlk Kürtçe kitabı Evîndarên Franz K.’yı okurla buluşturan yazar Burhan Sönmez kimdir? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2024 15:00
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.2024 15:00
Kaynak: HABER MERKEZİ
Uluslararası PEN Başkanı yazar Burhan Sönmez kimdir?

Edebiyat alanında gösterdiği faaliyetler ile tanınan Burhan Sönmez kimdir? Burhan Sönmez’in hayatına ve kariyerine ilişkin bilgileri, haberimizin devamında sizin için derledik.

Burhan Sönmez kimdir?

Burhan Sönmez, 1965 yılında Ankara’nın Haymana isimli ilçesine bağlı Şeyhhanı Köyü’nde dünyaya geldi. İlk ve orta eğitimini Polatlı'da tamamladı ve Türkçeyi burada öğrendi. Okul eğitimi sırasında din eğitimi de aldı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra avukatlık yapmaya başladı. Aktif siyasetle uğraşırken, kültür ve siyaset üzerine çeşitli gazete ve dergilerde yazılar kaleme aldı. Toplumsal Araştırmalar, Kültür ve Sanat için Vakıf (TAKSAV)'ın kurucuları arasında yer alan Burhan Sönmez, 1996’da kurulan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkan Yardımcılığı'na seçildi. Ankara'da 1996 yılında uğradığı saldırı sonucu beyin travması geçiren Sönmez, 1998 yılında Londra'da Medical Foundation İşkence Mağdurları Tedavi Merkezi’nde tedavi gördü. Türkiye'ye dönüşünden sonra, 2010 yılına kadar çeşitli nedenlerle yurt dışında yaşadı. İngiltere'de yaşarken yeminli tercümanlık alanında eğitim aldı ve Cambridge Üniversitesi’nde roman incelemeleri üzerine bir yıllık bir programa katıldı. Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü seçici kurulunda ve Cenevre Uluslararası Film Festivali belgesel seçici kurulunda yer alan Sönmez, ODTÜ'de edebiyat ve roman üzerine dersler de vermiştir. Halen İstanbul ve Cambridge'de yaşamaktadır.

Burhan Sönmez kaç yaşında?

1965 yılında dünyaya gelen Burhan Sönmez, 68 yaşındadır.

Burhan Sönmez’in ilk romanı hangisi?

Burhan Sönmez’in ilk romanı olan Kuzey, 2009 yılında yayımlandı. Eserleri 30 ülkede 42 dile çevrildi ve ulusal ile uluslararası birçok ödül kazandı. Uluslararası PEN yönetim kurulunda 2016 yılından bu yana görev alan Sönmez, Eylül 2021'de Uluslararası PEN Kulübü başkanı seçildi. Masumlar isimli kitabı, 2011 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'ne ve İzmir St. Joseph Roman Ödülü'ne değer görüldü. Ek olarak İİstanbul İstanbul adlı romanı da otuzdan fazla dile çevrildi ve 2018 yılında Londra’da verilen EBRD Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Sönmez ayrıca öykü ve çeviri çalışmalarıyla da tanınıyor. Bir Dersim Hikâyesi, Bana Adını Söyle ve Gezi adlı öykü derlemeleri, ona çeşitli ödüller kazandırdı. Şair William Blake'in Cennet ile Cehennemin Evliliği kitabını Türkçeye çevirmesi de dikkat çeken çalışmalarından biridir.

Burhan Sönmez romanları

2009 – Kuzey

2011 – Masumlar

2015 – İstanbul İstanbul

2018 – Labirent

2021 – Taş ve Gölge

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.