Turist kenti Muğla’da hangi dağlar var? Muğla’da kaç tane dağ bulunuyor?

Ege’nin en fazla turist çeken şehirlerinden biri olan Muğla’nın denizleri kadar dağları da turist çekiyor. Muğla’ya gelen turistler sahil kenarlarının yanı sıra arama motorlarında “Muğla’da hangi dağlar var? Muğla’da kaç tane dağ bulunuyor?” sorularını da aratmaya başladılar. Sizler için araştırdık. Detaylar haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2024 11:12
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2024 11:12
Kaynak: HABER MERKEZİ
Turist kenti Muğla’da hangi dağlar var? Muğla’da kaç tane dağ bulunuyor?

Son dönemde, Muğla'nın doğal güzelliklerine olan ilgi artarken, özellikle şehrin dağlık bölgeleri merak konusu olmaya ve hem yerli halk hem de turistler tarafından araştırılmaya devam ediyor. İnsanlar, Muğla'nın coğrafi yapısını ve doğal zenginliklerini keşfetmek için "Muğla'da hangi dağlar var?" gibi sorularla araştırma yaparak bu konuda bilgi edinmeye çalışıyorlar. Biz de sizler için merak ettiğiniz her şeyi araştırdık. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz. 

MUĞLA’DA HANGİ DAĞLAR VAR?

babadağ

Babadağ

Babadağ güney-batı Türkiye'de, Batı Akdeniz Bölgesi'ndeki Muğla- Fethiye’de bulunan bir dağdır. Bu dağ, üç zirvesi olmasıyla bilinir. En yüksek rakımlı zirvenin irtifası 1,969 metredir. "Karatepe" isimli ikinci zirvenin rakımı 1,400 metredir. Ayrıca 1200 metre pisti kış aylarında kullanılmaktadır. Bu üç zirve karşı karşıya bulunmakta ve aralarından derince bir sel vadisi geçmektedir. Bu üç zirvede karşı karşıya bulunmakta ve aralarında oldukça derin bir sel vadisi geçmektedir. Nu üç zirve de kalkerden oluşmuştur.  Üç zirvenin birbirinde ayrık olması dolayısıyla bazı coğrafyacılar Babadağı'nı bir "sıradağ" olarak nitelendirmektedirler.  Aynı zamanda bu dağ, bitki türleri ile dikkat çekmektedir. Babadağı zirvesi ve “Kartepe” adı alt-zirve denize çok yakındır; denizden uzaklık 5 km yi geçmez. Bu nedenle Fethiye ve civarına gelen turistler için bu zirvelerden denize doğru rotalı "yamaç paraşütü" sporu geliştirilmiştir.

menteşe dağları

Menteşe Dağları

Menteşe Dağları, Ege Bölgesi'nin ve Büyük Menderes Nehri'nin güneyinde yer alan bir dağ grubudur. Kıyı Ege dağlarından farklı olarak, doğu-batı değil, güneydoğu-kuzeybatı yönlü uzanırlar. Tektonik hareketler sonucu oluşan bu dağlar horst yapılarına sahiptir. Doğu Menteşe Dağları'nda Madran Dağı ve Oyuklu Dağı, Batı Menteşe Dağları'nda ise Beşparmak Dağı, Kurukümes Dağları (Karakümes Dağları) ve Marçal Dağları bulunur. Bu dağlar arasında Çine Çayı vadisi yer alırken, Akçay Nehri'nin vadisine ise Doğu Menteşe Dağları ile Karıncalı Dağı arasında rastlanır; bu vadide Akçay Nehri üzerine Kemer Barajı inşa edilmiştir. Oyuklu Dağı (1892 m); karstik aşınım sonucu delik deşik olması nedeniyle bu ismi almıştır. Su tutmayan alanlar üzerinde yerleşim pek bulunmamaktadır. Dağın güneybatısında yer alan ovaya Muğla şehri kurulmuştur. Madran Dağı'nın en yüksek noktası 1792 m'dir ve eteklerinde yaklaşık 150 köy bulunmaktadır. Doğusunda Bozdoğan, batısında Çine ilçesi, kuzeyinde ise Yenipazar yer almaktadır. Madran Dağı'ndan güneydoğuya doğru düşük bir geçitle Oyuklu Dağı'na ulaşılır.

muğla Beşparmak Dağları

Beşparmak Dağları

Beşparmak Dağı (Latmos Dağları), Bafa Gölü'nün doğusunda, Batı Menteşe Dağları sisteminde yer alan önemli bir dağdır. Aydın ve Muğla illerine uzanan dağın en yüksek noktası 1375 m yüksekliğindeki Tekerlekdağ'dır.

Arkeolojik açıdan büyük öneme sahip olan Beşparmak Dağı, tarihinde Neolitik dönemden Osmanlı İmparatorluğu'na kadar uzanan birçok döneme ait izler barındır. Son zamanlarda yapılan önemli prehistorik keşifler arasında yer alan kaya resimleri, M.Ö. 6000-5000 yıllarına tarihlenmektedir. Toplamda 170'ten fazla resim tespit edilip ve bu resimlerde av sahneleri veya hayvan figürleri değil, genellikle insan figürleri bulunduğu dikkat çekmiştir. İnsanlar, genellikle aile birlikteliğini simgeleyecek şekilde gruplar halinde resmedilmiştir. Beşparmak Dağı'ndaki kaya resimleri, dünya genelinde resim dili ve konusu açısından önemli bir yere sahiptir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.