TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 9 Mayıs

Tarihler 9 Mayıs gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2024 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 17:10
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 9 Mayıs

Türkiye ve dünyada 9 Mayıs tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

9 MAYIS TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Tarihte bugün Darüşşafaka Lisesi'ne kız öğrenci alınması kararlaştırıldı. 9 Mayıs 1971’de

berk cankat

9 MAYIS TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Ankara'da 9 Mayıs 1984'te doğan Berk Cankat, Türk oyuncu ve grafikerdir. Aslen Çerkes kökenlidir. Çocukluğu, mimar olan ve müteahhitlik yapan babasının işi sebebiyle Ankara, Eskişehir ve Hatay gibi şehirlerde geçmiştir. Bu nedenle ilkokulu Hatay'da, ortaokul ve liseyi ise Ankara'da tamamlamıştır. Ortaokul ve lise döneminde okul tiyatrosunda yer almış ve 1999 yılında Haldun Taner'in "Ayışığında Şamata" oyununda rol alarak amatör tiyatro deneyimini kazanmıştır.

Ankara Bilkent Üniversitesi - Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi - Grafik Tasarım Bölümü'nden mezun olduktan sonra İstanbul'a taşınmış ve grafik tasarımcısı olarak çalışmaya başlamıştır. Ancak daha sonra oyunculuk kariyeri için İstanbul'a gelmiş ve Akademi 35 Buçuk Sanat Evi'nde oyunculuk eğitimi almıştır. Profesyonel tiyatro kariyerine başlamış ve birçok oyunda rol almıştır, bunlar arasında Anton Chekhov'un "Martı", Dejan Dukovski'nin "Barut Fıçısı" ve Muzaffer İzgü'nün "Merhaba Efendim" adlı oyunları bulunmaktadır. Ayrıca Civan Canova'nın "Kızıl Ötesi Aydınlık" ve Vahide Perçin'in "Otobüs" adlı oyunlarında asistanlık yapmıştır.

Televizyon kariyerine 2013-2014 yılları arasında FOX'ta yayınlanan "Sana Bir Sır Vereceğim" dizisiyle adım atmıştır. Bu dizide "Savaş" karakterini canlandırmıştır. Ardından 2014 yılında "Medcezir" ve "Güzel Köylü" dizilerinde rol almıştır. "Muhteşem Yüzyıl Kösem" dizisinde Yeniçeri acemisi olan "İskender (Alex)" karakterini canlandırmıştır. Ocak 2016'da ELLE dergisi tarafından Yılın Erkek Oyuncusu ödülüne layık görülmüştür. 2017 yılında "Yıldızlar Şahidim" dizisinde Özge Gürel ile başrolde oynamıştır.

selim sesler

9 MAYIS TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Keşan, Edirne'de 1957'de doğan Selim Sesler, Türk müziğinin eşsiz klarnet virtüözlerindendir. Dramalı, Yunanistan kökenli bir zurnacı ailesinden gelir. Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesiyle Keşan'ın İbriktepe Köyü'ne yerleşen ailesi daha sonra Keşan'ın Yeni Mescit Mahallesi'ne taşındı. Selim, gençliğinde zurna çalmaya başlasa da zamanla klarnete yönelmiştir. On dört yaşında köy düğünlerinde ve panayırlarda çalmaya başlamıştır.

1980'lerde, daha büyük şehirlere gitmiş ve İstanbul'da müzik yeteneğini geliştirmiştir. Restoranlarda, tiyatro müzikallerinde ve düğünlerde çalmış, birçok kayıt yapmıştır. 1998'de Brenna MacCrimmon ile birlikte Kanada turnesine katılarak Türk ve Rumeli kültürlerini temsil etmiştir. Müzikal deneyimleriyle zengin bir repertuvar ve çalma tarzı kazanmış, doğaçlama yeteneğiyle tanınmıştır.

Sesler, 2014 yılında İstanbul'daki bir hastanede kalp yetmezliği nedeniyle vefat etmiştir. Vasiyeti üzerine Keşan'a götürülen cenazesi orada toprağa verilmiştir. Klarnet sanatçısı Serkan Çağrı ve oyuncu Mustafa Avkıran gibi isimlerin de katıldığı cenaze töreni büyük bir saygıyla gerçekleşmiştir.

Selim Sesler'in müziği ayrıca Fatih Akın'ın "Duvara Karşı" ve "İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek" gibi filmlerinde de yer almıştır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.