TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 8 Mayıs

Tarihler 8 Mayıs gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2024 00:20
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 00:20
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 8 Mayıs

Türkiye ve dünyada 8 Mayıs tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

8 MAYIS TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Zeki Alasya, 18 Nisan 1943'te İstanbul'un Şehzadebaşı semtinde dünyaya geldi. Kıbrıs kökenli olan Alasya, eğitimine Robert Koleji'nde başladı ve buradan mezun oldu. Sanat hayatına ilk adımlarını 1959'da MTTB tiyatrosunda amatör olarak atan Alasya, daha sonra Arena, Genar ve Ulvi Uraz tiyatrolarında çalıştı. Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nu kurdu.

Sinema dünyasına olan katkıları 1973 yılından itibaren başladı. Metin Akpınar ile birlikte Türk sinemasında önemli bir ikili oluşturdular. Birçok filmde rol aldı ve 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü. Salak Milyoner, Köyden İndim Şehire, Güler Misin Ağlar Mısın, Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Hasip ile Nasip gibi filmleriyle tanınan bir komedyen oldu. Ayrıca yönetmenlik kariyerinde de başarılı işlere imza attı. Aslan Bacanak, Sivri Akıllılar, Caferin Çilesi, Petrol Kralları, Doktor, Köşe Kapmaca, Vay Başımıza Gelenler, Elveda Dostum, Akasya Durağı ve Küçük Ağa gibi filmlerle adını duyurdu.

Son yıllarında daha çok televizyon dizilerinde yer aldı. Sinemadaki son performansını 2009 yapımı Aşk Geliyorum Demez filminde sergiledi.

Zeki Alasya, 22 Nisan 2015'te karaciğer rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı ve 8 Mayıs 2015'te 72 yaşında vefat etti. Cenazesi, 10 Mayıs 2015'te Levent Camii'nden alınarak Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

8 MAYIS TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Kaan Urgancıoğlu, 9 Mayıs 1981'de İzmir'de dünyaya geldi. Kökeni babası tarafından İzmir'in Tire ilçesine, annesi tarafından ise Suriye ve Arnavutluk'a dayanmaktadır. İlköğrenimini İzmir Özel Türk Koleji'nde tamamladıktan sonra lise eğitimini Özel İzmir Amerikan Koleji'nde aldı. Yüksek öğrenimini ise Marmara Üniversitesi'nde Sermaye Piyasası ve Borsa Bölümü'nde tamamladı, bu süreçte oyunculuk tutkusunu keşfetti.

Üniversite yıllarında, Karaoğlan ve Kampüsistan gibi dizilerde başrollerde yer alarak oyunculuk kariyerine adım attı. Sinema dünyasına ilk adımını ise 2005 yılında "Ispanaktan Nağmeler" adlı filmle attı.

Yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra, oyunculuk becerilerini geliştirmek için New York'taki Stella Adler Studio of Acting'te eğitim aldı. Türkiye'ye döndükten sonra, Kadir Has Üniversitesi'nde Film ve Drama Bölümü'nde yüksek lisansını tamamladı ve aynı zamanda Çetin Sarıkartal'ın yönettiği "Ara" adlı tiyatro oyununda rol aldı.

2015 yılında, "Kara Sevda" dizisinde canlandırdığı Emir Kozcuoğlu karakteriyle Ayaklı Gazete TV Yıldızları Ödülleri'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.