TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 30 Mart

Tarihler 30 Mart'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2024 17:12
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2024 17:12
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 30 Mart

Türkiye ve dünyada 30 Mart tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

30 MART TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Tarihte bugün İlk kez bir ameliyatta anestezi uygulandı. 30 Mart 1842’de İlk kez bir ameliyatta anestezi uygulandı.

 30 MART TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Tarihte bugün İbrahim Ahmed Acar doğdu. 30 Mart 2000’de eskrimci İbrahim Ahmed Acar dünyaya geldi.

ibrahim ahmed acar

İbrahim Ahmed Acar, Türk eskrim tarihinde önemli bir yere sahip olan bir sporcu olarak bilinir. 30 Mart 2000 tarihinde Ankara'da doğan Acar, Türkiye'ye eskrim dalında ilk Avrupa ve Dünya şampiyonluğunu kazandıran isim olarak tanınır. Eskrime olan ilgisi çok genç yaşlarda başlayan Acar, ilk olarak 7 yaşındayken bir yaz okulunda bu sporla tanışmıştır. Lise eğitimine Ankara Atatürk Lisesi'nde devam ederken, 2016 yılında il bazında düzenlenen eskrim turnuvalarına katılarak 36 sporcu arasından üçüncülük elde etmiştir.

2017 yılı Mart ayında, Bulgaristan'ın Filibe kentinde gerçekleştirilen Avrupa Yıldızlar Eskrim Şampiyonası'nda büyük bir başarı elde ederek finale yükselmiş ve Ukraynalı sporcu Ivan Pysarenko'yu 15-11 mağlup ederek altın madalya kazanmıştır. Ardından, bir ay sonra yine Bulgaristan'da düzenlenen Yıldızlar ve Gençler Dünya Şampiyonası'nda Amerikalı Christopher Walker'ı 15-13 yenerek, hem Avrupa hem de Dünya klasmanında şampiyon olan ilk Türk sporcu unvanını elde etmiştir. Bu büyük başarısından dolayı, bazı medya kuruluşları ve resmi kurumlar tarafından kendisine "Altın Çocuk" unvanı verilmiştir.

30 MART TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Tarihte bugün Arif Dino öldü. 30 Mart 1957’de ressam Arif Dino hayata gözlerini yumdu.

arif dino

Hikmet Arif Dino, 1892 yılında İstanbul'da doğdu ve 30 Mart 1957'de aynı şehirde hayatını kaybetti. Türk kökenli bir ressam ve şair olan Dino, sanatçı bir ailenin mensubuydu ve Abidin Dino'nun abisiydi. Ailesinde birçok yazar, ressam, karikatürist ve gazeteci bulunmaktaydı. Eğitimini yurt dışında tamamladıktan sonra çeşitli mesleklerde çalıştı.

Dino, genellikle şiirleri ve desenleriyle tanınıyordu ve hayatı boyunca sergi açmamıştı. "Mağara Ressamı" olarak anılan Dino, kahve telvesini resim yüzeyine kibrit çöpüyle uygulayan ve yoğun renk kullanımından kaçınan bir tarzı benimsemişti.

1929'da İstanbul'a döndü ve 1942'de Alman faşizmine karşı çıktıkları için kardeşi Abidin Dino ile birlikte sürgüne gönderildi. 1951'de İstanbul'a geri döndü, ancak 6 yıl sonra vefat etti.

Fransızca yazdığı şiirlerini Abidin Dino, Rasih Nuri İleri ve Hür Yumer Türkçe'ye çevirdi. Tüm şiirleri, desenleri ve sonradan yazılanlar Adam Yayınları tarafından bir araya getirilerek bir kitap halinde yayımlandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.