TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 20 Nisan

Tarihler 20 Nisan'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2024 17:04
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2024 17:04
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 20 Nisan

Türkiye ve dünyada 20 Nisan tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

20 NİSAN TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türkiye'de özel radyo ve televizyon yayınlarını düzenleyen bir kurumdur. Mülga 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun, 13 Nisan 1994 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi ve 20 Nisan 1994 tarihinde 21911 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğinde kuruldu.

RTÜK, Türkiye'de faaliyet gösteren tüm radyo ve televizyon yayınlarını denetleyen bir kamu kuruluşudur. Üyeleri, siyasi partilerin adayları arasından Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu tarafından seçilir. Kurum, Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilişkilendirilmiştir.

20 NİSAN TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Rize'de 20 Nisan 1976'da doğan Ali Atay, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünden 1999 yılında mezun oldu. Kariyerine televizyon dünyasında adım atan Atay, "Şapkadan Babam Çıktı" adlı dizide başarısız bir illüzyonist olan Maksut'u canlandırdı. Ancak gerçek çıkışını, TRT 1'de 3 sezon boyunca yayınlanan ve büyük ilgi gören "Leyla ile Mecnun" adlı komedi dizisindeki Mecnun Çınar karakteriyle elde etti. Dizi sona erdikten sonra, aynı ekip ile birlikte Star TV'de yayınlanan "Ben de Özledim" dizisinde kendisini oynadı.

Ayrıca, "Leyla ile Mecnun" ekibinin bir araya gelerek kurduğu "Leyla The Band" adlı müzik grubunun vokalisti olarak da bilinir.

2014 Haziran'ında ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu "Limonata" adlı sinema filminin çekimlerine başlayan Atay’a, filmin başrollerinde Serkan Keskin ve Ertan Saban'ı bulundurdu. Aynı dönemde, atv'de yayınlanan "Mutlu Ol Yeter" adlı dizide başrol oyuncusu olarak yer aldı. Dizide Atay'a, Aslı Enver, Öner Erkan ve Ertan Saban gibi isimler eşlik etti.

2017 yılında BluTV üzerinden yayınlanan Türkiye'nin ilk online dizisi "Masum"da, Atay, Haluk Bilginer, Nur Sürer, Okan Yalabık gibi önemli isimlerle birlikte başrolü paylaştı. Dizide "Yusuf Komiser" karakterini canlandırdı.

Ayrıca, Türkiye'nin 90. Akademi Ödülleri için aday gösterdiği "Ayla" filminde "Ali Astsubay" karakterini başarıyla canlandırdı. Aksiyon komedi türündeki "Ölümlü Dünya" filminde yönetmen koltuğuna oturdu. Aynı yıl içinde "Nuh Tepesi" filminde de başrol oynadı.

2019'da gerçek bir hikâyeden uyarlanan "Türk İşi Dondurma" filminde rol aldı ve aynı yıl yine yönetmenliğini üstlendiği "Cinayet Süsü" filmi vizyona girdi.

20 NİSAN TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Mehmet Attila Özdemiroğlu, Türk besteci, söz yazarı ve aranjördür.

Özdemiroğlu, Ankara'da 5 Ocak 1943 tarihinde doğdu ve Diyarbakırlı bir aileye mensuptur. Babası, yüksek teknik okul öğretmeni olan Mustafa Celalettin Bey'dir, annesi ise Sabahat Hanım'dır. Ne yazık ki, Özdemiroğlu, henüz 1,5 yaşındayken anne ve babası ayrıldı. Müziğe olan ilgisini babası ve üvey annesiyle büyürken keşfetti. Altı yaşında mandolin çalmaya başladı ve yedi yaşında keman dersleri almaya başladı.

Ankara Atatürk Lisesi'nde öğrenim gören [İsim], okul yıllarında flüt, vibrafon, kontrbas ve trombon gibi çeşitli müzik aletlerini çalmayı öğrendi. Lise döneminde Yurdaer Doğulu ile birlikte keman-gitar ikilisi olarak konserler verdi.

Özdemiroğlu, 1957 yılında Ankara'da Tanju Okan, Yurdaer Doğulu ve Berkant ile birlikte kurdukları "Jüpiterler" adlı pop grubunda kontrbas çaldı. Müzik kariyerine henüz 17 yaşındayken beste ve düzenleme yaparak başladı. Klasik batı müziğinin yanı sıra altı yıl boyunca Ankara Musiki Sevenler Cemiyeti'nde Türk Müziği çalışmalarına da katıldı.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde hukuk öğrenimi gören Özdemiroğlu, üniversite yıllarında Ankara Üniversitelerarası Oda Orkestrası'nda keman çaldı ve çeşitli gruplarda müzik yapmaya devam etti.

İlk evliliğini 1961 yılında voleybolcu Ayla Pelit ile yapan [İsim], bu evlilikten bir kız ve bir oğul sahibi oldu. Jüpiterler grubu 1962 yılında dağıldıktan sonra, Emin Fındıkoğlu ile armoni, kompozisyon ve aranjman teknikleri üzerinde yoğunlaştı ve aynı dönemde Erol Pekcan caz grubu ile radyo emisyonları ve konserler gerçekleştirdi.

"Dün, Bugün ve Yarın Orkestrası"nda birlikte çalıştığı Şanar Yurdatapan ile 1971 yılında adlarının ilk harflerinden yola çıkarak Şat Yapım adını verdikleri bir müzik yapım şirketini kurdular. Ancak 1973'ten itibaren sahne çalışmalarını bırakan [İsim], aranjör, besteci ve stüdyo müzisyeni olarak çalışmaya devam etti. Çalıştığı müzisyenler arasında Ajda Pekkan, Nilüfer, Kayahan, Sezen Aksu, Onno Tunç, Erol Evgin ve Uzay Heparı gibi önemli isimler yer aldı.

Özdemiroğlu, 1974 yılında ilk evliliği boşanma ile sonuçlanınca, bir sonraki yıl Füsun Önal ile ikinci kez evlendi. Ancak bu evlilik, 1,5 yıl sonra sona erdi. 1977'de ise ortağı Şanar Yurdatapan'ın kardeşi Lale Yurdatapan ile üçüncü evliliğini gerçekleştirdi. Üçüncü evliliği de 1980'de boşanma ile sonuçlandı. Ardından, oyuncu Müjde Ar ile 15 yıl boyunca birlikte oldu.

Besteci olarak, 1980'de "Yedi Kocalı Hürmüz", 1984'te Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun "Beyoğlu Beyoğlu" ve 2008'de Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sergilenen "Fosforlu Cevriye" adlı oyunların müziklerini yaptı.

Sanatçı, 60'tan fazla film müziği bestelemiş olup, yedi kez Altın Portakal En İyi Müzik Ödülü'ne layık görüldü.

MESAM'ın (Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği) başkanlığını 1995-2003 yılları arasında yürüttü ve 2016 yılındaki seçimlerde tekrar yönetim kuruluna seçildi.

Uzun süre akciğer kanseriyle mücadele eden Özdemiroğlu, 20 Nisan 2016'da 73 yaşında düşüp bel kemiğini kırması sonucu geçirdiği ameliyatın ardından hayatını kaybetti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.