TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 10 Mayıs

Tarihler 10 Mayıs gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2024 17:03
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2024 17:03
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 10 Mayıs

Türkiye ve dünyada 10 Mayıs tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

10 MAYIS TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Tarihte bugün Deniz Baykal CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa etti. 10 Mayıs 2010’da Deniz Baykal, CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa ettiğini açıkladı.

aslı enver

10 MAYIS TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Tarihte bugün Aslı Enver dünyaya geldi. 10 Mayıs 1984’te oyuncu Aslı Enver dünyaya geldi.

Londra'nın serin sokaklarında, 10 Mayıs 1984'te dünyaya gelen Aslı Ayten Enver, bir Kıbrıslı Türk olarak sahneye adım attı. Babası Kıbrıslı, annesi ise eğitim için Londra'ya giden bir Türk, Aslı'nın doğumundan sadece bir an önce hayatı değişmeye başladı. 12 yıl boyunca Londra'nın gürültüsünde büyüdükten sonra, ailesiyle birlikte Türkiye'nin sıcak topraklarına göç etti.

Tiyatro tutkusu, ülke değişikliğinin yarattığı karışıklık sırasında doğdu. Annenin yönlendirmesiyle, Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde ilk adımlarını attı. Mezun olduktan sonra, Pera Güzel Sanatlar Lisesi ve Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nden sıra dışı bir şekilde mezun oldu.

Kariyerinin başında, TRT 1'de küçük bir rolle başladı ve kısa film projelerinde boy gösterdi. Ancak gerçek çıkışını, 2007-2011 yılları arasında Kanal D'de yayınlanan "Kavak Yelleri" adlı gençlik dizisiyle yaptı. Daha sonra, farklı projelerdeki başarılı performanslarıyla adından söz ettirdi. "Suskunlar", "Kayıp", "Bana Artık Hicran De", ve "Mutlu Ol Yeter" gibi dizilerde rol aldı.

2016'da ise büyük ekranda, "Kardeşim Benim" adlı filmde Zeynep karakteriyle karşımıza çıktı. Aynı yıl televizyon ekranlarında, "Kış Güneşi" dizisinde Nisan karakterini canlandırdı. Ayrıca, unutulmaz performansları arasında "İstanbullu Gelin" ve "Babil" dizilerindeki rolleri de bulunuyor.

Kişisel hayatında ise heyecan dolu bir hikaye yazdı. 2012 yılında Birkan Sokullu ile evlendi ancak kısa süre sonra boşandılar. Ardından, Murat Boz'la olan ilişkisi ve Berkin Gökbudak ile evliliğiyle magazin gündemine damga vurdu. Son olarak, 2023'te Elay adında tatlı bir kızları dünyaya geldi.

ahmet say

10 MAYIS TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Tarihte bugün Ahmet Say öldü. 10 Mayıs 2022’de müzik yazarı ve eleştirmeni Ahmet Say hayata gözlerini yumdu.

Altan Ahmet Say, Türk müzik dünyasının nadir isimlerinden biriydi. 6 Eylül 1935'te İstanbul'da doğan ve 10 Mayıs 2022'de Ankara'da hayatını kaybeden Say, sadece müzik yazarı ve eleştirmeni değil, aynı zamanda Türk piyanist ve besteci Fazıl Say'ın da babasıydı.

Doğduğu günden itibaren müziğe olan ilgisi belirgindi. İstanbul Belediye Konservatuvarı'nda aldığı eğitimle müzik dünyasına adım atan Say, kısa bir süre sonra basın-yayın alanına yöneldi. Almanya'da geçirdiği altı yıl boyunca müzikbilime olan ilgisi arttı ve felsefe ile tarih seminerlerine katıldı.

Türkiye'ye döndüğünde ise müzik eğitimi ve yayıncılığına odaklandı. Bingöl'de askerlik yaparken okulu olmayan köyde ilkokul öğretmenliği yaparak eğitimde de önemli bir rol üstlendi. Aynı dönemde müzikle ilgili faaliyetler düzenleyerek halkı sanatla buluşturdu.

1970'lerde edebiyat dünyasına adım atan Say, öykü ve romanlarıyla dikkat çekti. "Kocakurt" romanı, Türk edebiyatında önemli bir yere sahipti. Ayrıca, müzik alanında da birçok eser kaleme aldı ve müzik eğitimine önemli katkılarda bulundu.

Edebiyatın yanı sıra müzik kitapları da kaleme alan Say, Müzik Ansiklopedisi ve Müzik Sözlüğü gibi önemli eserlere imza attı. Müziğin yanı sıra edebiyat alanında da ödüllere layık görülen Say, Türk müzik ve edebiyat dünyasında iz bırakan isimlerden biriydi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.