TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İSİG Meclisi: Tarım işçileri için ölüm ayı

En fazla iş cinayetlerinin yaşandığı tarım iş koluna dikkat çeken İSİG Meclisi, Temmuz ayını ‘Tarım işçileri için ölüm ayı’ olarak tanımladı

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2023 12:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İSİG Meclisi: Tarım işçileri için ölüm ayı

SULTAN GÜMÜŞ KAYA
 
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi), iş cinayetlerine yönelik yayınladığı Temmuz raporunda, en fazla iş cinayetlerinin yaşandığı tarım iş koluna vurgu yaptı. Raporda Temmuz ayı için ‘Tarım işçileri için ölüm ayı’ ifadelerine yer veren İSİG Meclisi, aşırı sıcakta çalışmanın işçilere etkisinden bahsetti.
Nisan ve Ekim ayları arasındaki dönemin tarım faaliyetleri için zirve nokta olduğunu belirten İSİG Meclisi, bu aylar için “Alınmayan önlemler yüzünden işçiler açısından ölümlerin en çok meydana geldiği zamandır” dedi.

tarım işçisi

İŞÇİ TAŞIMACILIĞININ GETİRDİĞİ RİSKLER… 

Temmuz raporunda ‘Tarım işçileri için ölüm ayı’ diye ayrı bir başlık açan İSİG Meclisi özellikle işçi taşımacılığının kapalı kasa kamyonet, uygun olmayan servisler ve traktör römorkları gibi araçlarla yapılmasının ölümlere neden olduğunu kaydetti. Temmuz ayında tarım, orman işkolunda yaşanan 56 ölümlü vakadan 21’inin bu nedenle yaşandığını aktaran İSİG Meclisi, “22 Temmuz’da Sultandağı'ndan gelip vişne ve kiraz toplayan tarım işçilerini taşıyan servis minibüsünün Afyon’un Çay ilçesinde devrilmesi sonucu biri çocuk sekiz işçi hayatını kaybetti. Minibüs eskiydi, 19 yaşındaki şoförün ehliyeti yoktu” notunu düştü.

AŞIRI SICAKLARIN NEDEN  OLDUĞU İŞ CİNAYETLERİ 

İSİG Meclisi ayrıca aşırı sıcaklar nedeniyle yaşanan iş cinayetlerine de değindi. İzmir’de PTT işçisi Berran Kırmızıgül’ün ve Osmaniye’de EDAŞ işçisi Erdem Ezgi’nin ölümünü hatırlatarak işçilerin önlem alınmadığı zamanlarda ‘çalışmaktan kaçınma hakkı’ndan bahsetti. “Ancak işçiye bu hakkını kullanma çağrısı yapmak büyük bir çoğunlukla kuru laf olarak kalıyor” diyen İSİG Meclisi, “Çünkü bu hakkı ancak ‘örgütlü işçiler’ hayata geçirebiliyor. Konumuz olan sıcakta çalıştırmada ise Türkiye’de bir yasal düzenleme söz konusu değil. Bu düzenlemenin yapılması için her düzeyde mücadele etmek de işçi sınıfının bir görevi olarak önünde duruyor” ifadelerine yer verdi.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.