TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Borusan kimin, ne üretiyor? Borusan’ın kaç şirketi var?

Gemlik'teki büyük boru ekipmanının ABD veya başka bir coğrafyaya taşınması ve tesisin satılması için Borusan Boru çalışmalarını sürdürecek. Vatandaşlar bu haberin ardından Borusan kimin, Borusan hisse durumlarını, Borusan’ın kaç şirketi var gibi soruları arama motorlarında araştırmaya başladılar. İşte Borusan hakkında merak edilenler…

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2023 11:41
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2023 11:41
Kaynak: HABER MERKEZİ
Borusan kimin, ne üretiyor? Borusan’ın kaç şirketi var?

Borusan Boru, Bursa Gemlik tesisindeki büyük çaplı boru imalat ekipmanını ABD'deki tesise transfer etme ve tesisin satılması için adımlar atmaya karar verdi. Vatandaşlar Borusan hakkında birçok soruyu arama motorlarında araştırıyor. Merak edilen sorular arasında, Borusan kimin, Borusan hisse durumlarını, Borusan’ın kaç şirketi var gibi sorular yer alıyor. İşte Borusan hakkında merak edilenler… 

BORUSAN KİMİN?

Asım Kocabıyık, Borusan Holding'i 1944 yılında henüz öğrenci iken girişimci babasının kurduğu İstikbal Ticaret şirketinde çalışarak kurdu. İlk sanayi yatırımını 1958'de Borusan Boru Sanayi AŞ'yi kurarak gerçekleştirdi. 1960'ta çelik sanayisindeki ilk yatırımı olan Kerim Çelik faaliyetlerine başladı.

asım kocabıyık

1968'de Borusan Boru'nun Sefaköy’deki 4 bin metrekarelik fabrikası, Halkalı'daki 58 bin metrekarelik yeni modern tesislere taşındı. Borusan Boru, bir sonraki yıl Suriye'ye 100.000 $ düzeyindeki ilk ihracatını gerçekleştirdi. 1972'de tüm Borusan şirketleri tek bir çatı altında toplanarak Borusan Holding'in temeli atıldı. 1970'te supap aksesuarları üretmek amacıyla kurulan Supsan, 1974'te Amerikan Eaton S.r.L. lisansı ile üretime başladı. 1977'de Borusan Yatırım kurulurken, 1980'lere kadar sanayi alanında yoğunlaşan Borusan, 1984 yılında Borusan Otomotiv ile BMW'nin Türkiye distribütörlüğünü üstlendi. Borusan Otomotiv günümüzde hâlen bu görevini sürdürmekte olup, BMW haricinde MINI, Land Rover ve Jaguar Cars gibi markaların da Türkiye distribütörlüklerini elinde bulundurmaktadır.

1990'lı yıllarından itibaren kültür-sanat ve vakıf alanında faaliyetlere başlayan Asım Kocabıyık ve ailesi, 1992'de Asım Kocabıyık Kültür ve Eğitim Vakfı'nı kurdu. 1993'te Borusan Oda Orkestrası'nın kurulmasıyla kültür-sanat alanındaki katkılarına devam etti. 1996'da Borusan Yatırım hisseleri halka arz edilerek İMKB'de işlem görmeye başladı.

1998'de Mannesmannröhren-Werke AG ile yapılan ortaklıkla Borusan Mannesmann Boru Yatırım A.Ş. kuruldu. Bu şirket 2001'de İtalya merkezli Structo Vobarno Boru Fabrikası’nı 10 milyon $ karşılığında satın aldı. 2007 yılında Maya Enerji’nin yüzde 70 hissesini alarak enerji sektörüne giren Borusan, 2009'da Almanya'nın üçüncü en büyük enerji şirketi EnBW ile Türkiye’de enerji sektöründe stratejik ortaklık yapma kararı aldı.

2012'de Borusan Mannesmann’ın, Gemlik'te kurduğu ve yıllık 250 bin ton kapasiteli boru üretim tesisi faaliyetlerine başladı. Aynı yıl Borusan, Houston'da 150 milyon $ yatırımla, yıllık 300 bin ton kapasiteli bir çelik boru üretim tesisi kurma kararı aldı ve tesisin açılışını 2014'ün sonunda gerçekleştirdi. 2014 yılında Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, dünyanın önde gelen klasik müzik festivallerinden BBC Proms'a Türkiye'den davet edilen ilk ve tek orkestra oldu.

29 Temmuz 2014'te Londra'daki Royal Albert Hall'da gerçekleşen konsere yaklaşık 6.000 seyirci katıldı.

BORUSAN HOLDİNG HANGİ SEKTÖRDE?

2021 yılında 77. yıl dönümünü kutlayan Borusan Grubu, çelik, distribütörlük, lojistik ve enerji sektörlerinde Türkiye ve dünyanın çeşitli pazarlarında istikrarlı bir büyüme sergilemeye devam ediyor. Bu başarı, Borusan Grubu'nun güçlü kurumsal iş kültürüne dayanmaktadır.

BORUSA’NIN KAÇ ŞİRKETİ VAR?

Borusan Otomotiv Grubu, Borusan Otomotiv İthalat, Borusan Otomotiv Pazarlama, Borusan Oto ve Borusan Oto Kıbrıs, Borusan Otomotiv Premium, BOM Motor Sporları olmak üzere altı şirketiyle premium otomobil segmentinde faaliyet göstermektedir.

BORUSAN OTOMOTİV TÜRK MÜ?

Borusan Holding ve Almanya merkezli Giwa Holding'in bir araya gelerek oluşturduğu ortaklıkla kurulan Borusan Otomotiv, sektörde öncü bir konumda bulunmanın gururunu yaşamaktadır. Türkiye'nin rekabetçi otomotiv sektöründe geniş bir ürün yelpazesine sahip olan şirket, birçok yeniliği ülkemize kazandırmıştır.

BORUSAN HİSSE SENEDİ

20 Aralık 2023 tarihinde Borusan hisse senedi düşüşte olup 577,50 Türk lirasıdır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.