TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bal neden bozulmaz?

Vücut sağlığı için son derece faydalı bir besin olan bal neden bozulmaz? İçerisinde yer alan maddeler. İşte konuya ilişkin detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2023 03:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bal neden bozulmaz?

Dünya üzerinde yer alan tüm gıda türlerinin içerisinde tek bozulmayan ürün baldır. Hatta öyle ki Antik Mısır mezarlarında kazı çalışmaları yürüten arkeologlar, çalışmaları esnasında içerisinde binlerce yıldır bal bulunan çömlekler buldurlar ve bu balların hala ilk günkü tazeliğini koruduğunu fark ettiler. Bu da demek oluyor ki üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, bal hiçbir şekilde bozulmaya uğramıyor. Bütün haliyle yenilebilir halde kalan bal neden bozulmaz, birlikte inceleyelim.

Balın bozulmama sebepleri

Bal, içerisinde bulunan şeker oranı, asitlik derecesi ve antimikrobiyal bileşikler nedeniyle bozulmaya uğramaz. Bal bu üç madde sayesinde yıllara meydan okur ve ilk günkü lezzetini korur. Bu maddelerin detaylarına göz atalım. Bala tatlı tadını veren unsur, arıların bal yaptıkları petekleri havalandırması ve nektarda yer alan su oranını azaltmasıdır. Su oranı düşük olan balda mikroorganizmalar çoğalamaz. Bu da dayanıklılığının artmasına neden olur. Asitlik derecesi de aynı şekilde mikroorganizmaların yaşaması için uygun bir ortam değildir. Aşırı asidik ve aşırı bazik ortamlarda mikroorganizmalar ölür. Bu tarz ortamlarda yalnızca ekstrem mikroorganizmalar yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilir. Balın asidik düzeyinin artması için; glikozun ari salgılarındaki enzimler yardımıyla parçalanması ve balda baskın asit olan aside (glokonik) dönüşmesi gerekir. Buna ek olarak ortaya çıkan formik, sitrik ve bunlar gibi diğer ait türleri, balda yer alan pH düzeyinin azalmasına yol açar. Tüm bu durumlar neticesinde son derece asidik olan bu ortamda mikroorganizmalar çoğalma şansı bulamaz. Balda bulunan antimikrobiyal bileşikler de mikroorganizmaların çoğalmasına engel olan bir diğer unsur olarak karşımıza çıkar. Buradaki işleyiş şu şekilde olur: Glikoz, glukonik aside dönüşürken, hidrojen peroksit ortaya çıkar. Hidrojen proksit bileşeninde, iki adet hidrojen atomu ve iki adet oksijen atomu yer alır. Bu bileşende üretilen hidroksil radikaller, birçok mikroorganizmanın yapısal bileşenlerle hiç zorluk çekmeden tepkimeye girebilir. Ortaya çıkan tepkimeler ise mikroorganizmaların yapılarında yer alan bileşenlerde çeşitli bozukluklar oluşmasına yol açar. Tüm bu maddeler ve sağladıkları engellemeler, balın bütünlüğünün bozulamamasına ve yıllarca ilk günkü halini korumasına neden olur. 

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Balıkesir’e 'Bal şehri' tescilli

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.