TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Asbest nedir? En tehlikeli asbest çeşidi nedir?

İnsan ve çevre sağlığı açısından son derece zararlı bir lif türü olan asbest nedir? İşte konu hakkındaki detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2024 15:42
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2024 15:42
Kaynak: HABER MERKEZİ
Asbest nedir? En tehlikeli asbest çeşidi nedir?

Doğada bulunan bir mineral lif türü olan, canlı ve çevre sağlığını tehdit eden asbest nedir? Asbestin tehlikeli olmasının nedeni, nerede kullanıldığı ve konuya ilişkin diğer bilgileri haberimizin devamında sizin için derledik.

Asbest nedir?

Asbest, beyaz toprak olarak da bilinen, ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere karşı oldukça dirençli, yapısal özellikleri gereği son derece esnek ve lifli bir mineraldir. Bu mineral, sanayide çeşitli sektörlerde yaygın olarak kullanıldı. Ülkemizde, asbest üretimi ve kullanımı 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe giren bir yönetmelikle yasaklandı. Ancak daha önce kullanılmış olan asbest içeren malzemelerin sökülmesi, yıkılması, tamiratı, bakımı ve geri dönüşümü sırasında iş yerlerinde asbeste maruz kalma durumu olarak bilinmektedir.

Asbestli gemi nedir?

Ortalama büyüklükteki bir gemi, genellikle 7 ton kadar asbest içerebilir. Ancak asbest, tek başına taşıdığı tehlike değildir. Bu gemiler, büyük miktarlarda kanserojen ve toksik maddeleri içerir; bu maddeler arasında PCB'ler, PVC'ler, PAH'lar, TBT, cıva, kurşun, izosiyanatlar ve sülfürik asit bulunmaktadır. Bu maddeler, sadece gemi çalışanlarını etkilemekle kalmaz, aynı zamanda çevreye, toprağa ve kıyı sularına da atılarak geniş bir etki yaratır.

Asbest nerelerde kullanılır?

Asbest; tutuşmazlık, yüksek sıcaklık ve pas direnci, ısı izolasyonu, yüksek mekanik dayanıklılık, çimento ve benzeri malzemelerle uyumluluk gibi özelliklere sahip olduğu için birçok farklı alanda kullanılır. Bu kullanım alanları arasında özellikle inşaat ve yapı sektörü ön plana çıkar.

Asbest zararlı mı?

Asbest lifleri havaya karıştıklarında, solunduklarında ciddi bir tehlike oluşturur ve ölümcül hale gelebilir. Solunan lifler akciğerlerde birikir ve zarar verir. Bu durum, akciğerlerde hasar oluşturarak solunum fonksiyonlarını engeller ve kansere neden olabilir. Asbest içeren malzemelerin üretimi veya sökümü sırasında çalışanlar, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda bu maddeye farkında olmadan maruz kalabilirler.

En tehlikeli asbest çeşidi nedir?

Mavi asbest olarak bilinen krosidolit lifleri, sert ve iğnemsi bir yapıya sahiptir ve tüm asbest türleri arasında en dayanıklı olanıdır. Bu lifler, asitlere karşı son derece yüksek bir direnç sergiler. 1880'lerin ortalarına kadar özellikle kaplama malzemeleri üretiminde kullanılan krosidolit, 1920'lerin ortalarından itibaren 1950'li yıllara kadar ısı yalıtım malzemeleri imalatında da tercih edildi. Yüksek özgül ağırlığı nedeniyle, krosidolit, sprey yöntemiyle uygulanan yalıtım işlemlerinde uzun süre tercih edildi. Ancak bu avantajlarına rağmen, insan sağlığı açısından asbest türleri arasında en tehlikeli olanıdır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.