TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Askeri birliğe kabul edilmek için gerekli olan sevk belgesi nedir, nereden alınır?

Bedelli askerlik sonuçları açıklandı. Askerliğe kabul için en önemli belge olan sevk belgesine dair bilgiler merak konusu oldu. Sevk belgesi nedir? Birlikte inceleyelim…

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2024 11:53
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2024 11:53
Kaynak: HABER MERKEZİ
Askeri birliğe kabul edilmek için gerekli olan sevk belgesi nedir, nereden alınır?

Bedelli askerlik için başvuruda bulunan kişilerin sonuçlarının açıklanması ile birlikte, vatani görevi yerine getirmeden önce hazırlanması gereken belgelerin neler olduğu araştırılmaya başlandı. Bu kapsamda son derece önemli bir yere sahip olan belgelerden biri sevk belgesi olarak belirlendi. Sevk belgesi nedir? Birlikte inceleyelim.

Sevk belgesi nedir?

Sevk belgesi, askerlik hizmetini yerine getirecek olan bireylerin askerlik şubelerinden veya e-Devlet üzerinden edindikleri resmi bir belgedir. Bu belge; asker adaylarının kimlik bilgilerini, askerlik statülerini, sınıflandırmalarını, birlik komutanlıklarını, birliğe katılmaları gereken tarihleri, ödenecek yol ve iaşe bedelleri gibi önemli bilgileri içerir. Yükümlüler, askerlik hizmetine elverişlilik durumlarına göre belirlenen sınıflandırmalar sonrasında sevk belgesi alarak belirlenen birlik komutanlıklarına katılma zorunluluğuna tabidirler. Sevk belgesi olmaksızın, askerlik hizmetinin birliklere kabulü mümkün değildir.

Sevk belgesi nereden alınır?

Asker adayları, sevk belgesini e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden temin edebilirler. Askerlik şubelerine bizzat başvurarak T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) kimlik kartı ile sevk belgesini almak mümkündür. 7179 sayılı Askeralma Kanunu'nun 19'uncu maddesi ve Askeralma Yönetmeliği'nin 16'ncı maddesi uyarınca, sevk evrakı almak için e-Devlet üzerinden veya ikamet yakınındaki askerlik şubesine başvuru yapılabilir. Eğer işlemi e-Devlet üzerinden gerçekleştirilecek ise "e-Hizmetler" menüsü altındaki "Kişisel Bilgiler" bölümünden MSB sekmesine girerek "Askerliğim" linkinden sevk belgesi alınabilir. Ancak, daha önceki celp dönemlerinden sınıflandırılanlar ve bakaya durumundaki yükümlüler, sevk belgelerini sadece askerlik şubelerinden temin edebilirler. Bu belge, askerlik görevini yerine getirecek bireylerin askeri birliğe kabul edilmeleri için gereklidir ve bu nedenle askerlik hizmetine başlamadan önce edinilmesi önemlidir.

Askerlik sevk belgesinde yer alan bilgiler

Eğitim Merkezi: Yükümlünün acemi eğitimini alacağı birlik/kurum

Kuvveti: Yükümlünün acemi eğitimini icra edeceği birlik/kurumun ilgili kuvvet komutanlığı

Sınıfı: Yükümlünün askerlik hizmetini ifa edeceği temel grup

Sevk Tarihi: Yükümlünün askerlik hizmetinin resmi olarak başladığı ve kanun karşısında asker kişi olarak kabul edildiği tarih

Yol Süresi: Yükümlünün sevk tarihinden itibaren tertip edildiği birlik/kuruma katılış yapması için resmi olarak müsaade edilen süre.

Katılacağı Tarih: Yükümlünün tertip edildiği birlik/kuruma katılması gereken tarih

Muv. Özelliği: Yükümlünün zorunlu askerlik hizmetini icra edeceği branş

Hizmet Şekli: Yükümlünün sınıflandırıldığı askerlik hizmeti türü

Hizmet Süresi: Yükümlünün zorunlu askerlik hizmet süresi

İaşe Bedeli: Kazandan beslenmeye alınamayanlara, 22/6/1978 tarihli ve 2155 sayılı Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli verilmesi Hakkında Kanun kapsamında ödenen aylık yemek parasının bir günlük karşılığı

Yol Bedeli: Yükümlünün tertip edildiği birliğe kadar taşıma bedeli sevk belgesindeki diğer bilgiler yükümlünün tertip edildiği eğitim birliğini yükümlü hakkında bilgilendirmek amaçlıdır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.