TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aman dikkat! TC kimlik numaranızı herkese vermeyin… Üzerinize şirket açılabilir

Her birimizin cüzdanında başka kimsede olmayan eşsiz birer hazine yer alıyor. Gelişen teknoloji ile tüm bilgilerimizi içine hapseden kimlik belgeleri TC kimlik numaramızı üstünde bulundurarak pek çok alanda hizmet almamızı sağlıyor

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2023 14:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Aman dikkat! TC kimlik numaranızı herkese vermeyin… Üzerinize şirket açılabilir

Hayatımızın pek çok alanında kullandığımız kimlik kartlarımız neden bu kadar önemlidir? Üzerinde TC kimlik numaramız bulunan bu benzersiz kartlar kişisel verilerimizle ilgili pek çok bilgiyi de barındırıyor. İşte sizler için derlediğimiz detaylar...

TC KİMLİK NUMARASI NEDİR?

TC kimlik numarası, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen benzersiz bir kimlik numarasıdır. Bu numara kişinin kimlik tespiti, resmi işlemler, sağlık hizmetleri, eğitim-öğretim, iş başvuruları gibi çeşitli durumlarda kullanılır. Aynı zamanda vergi işlemleri, bankacılık işlemleri, sosyal medya platformlarına üye olmak gibi daha pek çok alanda kullanılır.

PEKİ TC KİMLİK NUMARASI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Türkiye Cumhuriyeti (TC) kimlik numarası 1967 yılında çıkarılan bir yasa ile uygulamaya girmiştir. Bu yasa ile birlikte Türkiye’deki her vatandaşa benzersiz bir kimlik numarası verilmesi kararlaştırıldı. TC kimlik numarası; yeni sistemde üzerinde ad, soyad, seri no, son geçerlilik tarihi, cinsiyeti ve uyruğu, anne adı, baba adı gibi bilgilerin bulunduğu kredi kartı boyutunda manyetik bir karttır.

Eski TC kimlik kartları cinsiyete göre pembe ve mavi renkli olarak ikiye ayrılmaktaydı. Teknolojinin gelişimi ile birlikte bu kartlar yerini yeni nesil çipli kimlik kartlarına bıraktı. Yeni kimlik kartları daha güvenli, sahteciliğe karşı daha güvenli bir yapıya sahiptir. Günümüzde eski kimlik kartları artık geçerli değil.

ESKİ TC KİMLİK KARTLARI NE ZAMAN DEĞİŞTİ?

Eski TC kimlik kartlarının değiştirilmesi süreci 1 Ocak 2017 yılında başlamıştır. Yeni nesil çipli kimlik kartlarına geçiş, daha güvenli ve modern bir kimlik sistemi oluşturmayı amaçlayan bir yenilikti. Bu değişim süreci vatandaşlara belirli bir zaman çerçevesinde eski kimlik kartlarını yeni nesil kimlik kartlarıyla değiştirme imkanı sundu. Böylece teknolojik açıdan gelişmiş bir sistem ön olana çıkarılmış oldu.

TC KİMLİK NUMARANIZI SİBER SALDIRILARDAN NASIL KORUYABİLİRSİNİZ?

Pek çok web sitesinde ve online ortamda kullandığımız TC kimlik numaramızı korumak kişisel verilerin korunması açısından çok önemli bir unsurdur. Aksi takdirde başınıza pek çok talihsizlik gelebilir. Üzerinize şirket açılabilir veya kredi kartlarınız boşaltılabilir. Bu duruma düşmemek için yapmanız gerekenler;

1)      Eğer TC kimlik numaranız ile online bir işlem yapıyorsanız güçlü ve karmaşık şifreler koyarak hesaplarınızı güvende tutun.

2)      İnternete bağlanırken güvenilir cihazlar kullanın. Kamuya açık wifi ağlarını kullanıyorsanız TC kimlik numaranız ile veri girişinde bulunmayın.

3)      İki faktörlü kimlik doğrulaması kullanın. Bu giriş sadece şifrenizi değil aynı zamanda bir doğrulama kodu veya cihazınıza gönderilen onay isteği gibi ek güvenlik adımları gerektirir.

4)      Sahte telefon veya e-postalara dikkat edin. TC kimlik numaranızı herkesle paylaşmayın.

5)      Sosyal medya ve diğer platformlarda kişisel bilgilerinizi sınırlayın. Kimlik hırsızlığına ve sahte kimlik dolandırıcılarına karşı dikkatli olun.

Unutmayın ki kişisel bilgilerinizin korunması için siber güvenlik bir çaba gerektirir. Bu neden güncellemeleri atlamayın. HABER MERKEZİ

Bu içerik de ilginizi çekebilir… Saç ekimi ile yeniden özgüveninize kavuşun!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.