TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2024 dul ve yetim aylığı ne kadar oldu? İşte yetim ve dul maaşları

2024 yılında emeklilere yapılan zam sonrasında, SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerini ilgilendiren ek maaş artışları netleşti. Ancak, dikkat çeken bir diğer nokta da dul ve yetim maaşlarının da bu zamdan nasibini aldığı oldu. Yeni düzenlemelerle birlikte, dul ve yetim maaşları da yüzde kaç zamlandı sorusu gündemi meşgul ediyor. Peki 2024 dul ve yetim aylığı ne kadar oldu? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2024 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2024 17:08
Kaynak: HABER MERKEZİ
2024 dul ve yetim aylığı ne kadar oldu? İşte yetim ve dul maaşları

2024 yılı itibariyle dul ve yetim maaşları da zamlandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, dul ve yetim aylığı ödemeleri, yeni düzenlemeler doğrultusunda artış gösterdi. Emeklilere yapılan ek zamın ardından, dul ve yetim maaşları da güncellendi. Peki, 2024 dul yetim aylığı ne kadar oldu? Yapılan hesaplamalara göre, dul ve yetim maaşları yüzde kaç zamlandı sorusu da gündemi meşgul ediyor. İşte 2024  dul ve yetim aylığı ile ilgili detaylar...

2024 dul ve yetim aylığı ne kadar oldu?

2024 yılı, emeklilere ve yakınlarına yönelik mali desteklerde önemli bir dönüşümle başladı. Son kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu ek maaş zammı, SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerinin yanı sıra dul ve yetim aylıklarını da etkiledi.

Özellikle ölüm aylığı olarak bilinen dul ve yetim maaşları, yapılan güncellemelerle önemli bir artış yaşadı. Toplamda yüzde 42.60 oranında bir artışla, 2024 yılında dul ve yetim aylıkları elden geçti.

Maaşlar, eşten dolayı ölüm aylığı alanların yanı sıra, bu aylıkları alan çocukları da kapsıyor. Eşin yüzde 50'sini alırken çocuğun yüzde 25'ini aldığı senaryoda, maaşlar da buna göre şekilleniyor.

İşte 2024 zamlı dul ve yetim maaş tablosu:

Yüzde 25 hissesi olan bir vatandaş için maaş 2.500 TL olarak belirlendi.

Yüzde 50 hissesi olan bir kişiye 5.500 TL maaş ödemesi yapılacak.

Yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alan bir kişi ise 8.500 TL maaş alacak.

Bu rakamlar, yapılan zamların ardından dul ve yetim aylıklarına yansıyacak olan yeni ödeme miktarlarını yansıtmaktadır. 2024 yılı, emeklilerin ve ailelerinin mali durumunu olumlu yönde etkileyecek bu güncellemelerle başlamış oldu.

Yetim ve dul maaşı nasıl alınır?

Ölen bir kişinin geride kalan eşi ve çocukları için oluşturulan fondan, hayatta kalanların ekonomik olarak sarsılmamaları sağlanır. Vefat eden kadın veya erkek eşlerden biri durumunda, diğer eş dul maaşı talep edebilir. Benzer şekilde, çocuklara yönelik yetim maaşı ise cinsiyet ayrımı yapmaksızın verilir.

Toplumda "ölüm aylığı" olarak bilinen dul ve yetim aylığı, ölen sigortalının eşine ve çocuklarına sağlanan bir destektir. Bu aylık, kadın veya erkek fark etmeksizin hak sahiplerine sunulur. Dul aylığı, ölen sigortalının eşine bağlanan aylık olarak adlandırılır ve Medeni Kanunlara uygun evlilik bağı şartını taşır. Çocuklara yönelik yetim aylığı ise "yetim aylığı" olarak bilinir. Bu aylık, kız veya erkek çocuklar arasında cinsiyet ayrımı yapmaz, ancak çocukların maaş alacakları süreleri etkileyebilir.

Erkek çocuklar, eğitim almadıkları durumlarda 18 yaşına kadar, orta öğretim gördükleri durumlarda 20 yaşına kadar ve yüksek öğrenim gördükleri durumlarda ise 25 yaşına kadar aylık alabilirler. 25 yaşından sonra erkek çocuklar yetim maaşı alamazlar. Kız çocuklarında ise durum, evlenmedikleri ve sigortalı olarak çalışmadıkları takdirde yaş sınırlaması yapılmadan maaş alabilmektedirler.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.