TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engelliler 6 yıldır plajsız kaldı!

Dikili’de ilçe belediyesinin desteğiyle hizmete alınan Engelsiz Plaj, ilgisizlik nedeniyle 6 yıldır kullanılamıyor

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2023 03:51
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Engelliler 6 yıldır plajsız kaldı!

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

İzmir’in Dikili ilçesinde engelli vatandaşların plajlardan yararlanabilmesi ve denize daha kolay ulaşabilmesi için oluşturulan ‘Engelsiz Plaj’, 2016 yılında hizmete açılmıştı. Engelli vatandaşlar için yapılmış özel duş yeri, yürüyüş yolu, denize rahat girebilmeleri için deniz içi platform gibi özelliklerin bulunduğu plaj, ilçenin mavi bayraklı sahilinde Dikili Belediyesi’nin desteğiyle hayata geçirilmişti. Fakat açıldığı dönem ‘örnek’ gösterilen ve engelli vatandaşlar tarafından da memnuniyetle karşılanan plaj, belediye yönetiminin ilerleyen yıllarda destek vermemesi sonucu hizmetini sürdüremedi. İlçede yaşayanlar, çevre il ve ilçelerden gelen engelli vatandaşların yalnızca 2 yıl faydalanabildiği plaj, 6 yıldır ilgisizlik nedeniyle kullanılamıyor. Engelliler sürünerek ya da bir yakınının sırtında denize girmeye çalışırken, bugünkü değeri yaklaşık 1 milyon lira olan özel plaj sandalyeleri ise depoda çürüyor.

 Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Eski Sekreteri ve Emekli Sosyal Hizmetler Müdürü Rıfat Emekçi,

6 YILDIR KULLANILAMIYOR

Projenin hayata geçirildiği günden bu yana yaşanan süreç hakkında bilgi veren Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Eski Sekreteri ve Emekli Sosyal Hizmetler Müdürü Rıfat Emekçi, “Dikili Vakfımızın çalışmaları kapsamında ilçede 4 ana başlıkta projeler hazırladık. 2015 yılında İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle iki tane proje yazdık, biri Deniz Engel Tanımaz diğeri de Madran Suyu Tükenmeden idi. İkisi de destek aldı. Hatta ben de Deniz Engel Tanımaz projesinde koordinatördüm. Engelliler ve yaşlılar için yaptığımız Deniz Engel Tanımaz projesi, Dikili Mavi Bayrak Sahili’nde belediyenin desteğiyle 2016 yılında hayata geçti. Proje alanında engelli otoparkları, engelliler için özel soyunma kabinleri, duşlar, gölgelikli oturma yerleri ve kumsaldan denizin içine kadar uzanan özel yol ve denizin içine rampa yapıldı. Ayrıca proje kapsamında özellikle hareket kısıtlaması olan engelli ve yaşlılarımız için hem kumsalda hem denizde refakatçiler ve özel can yelekleri desteği ile rahatça kullanabilecekleri özel deniz sandalyeleri alınarak her yaş gurubundan özel insanlarımızın yaz boyunca denizden ve kumsaldan faydalanması sağlandı. Bu faydalı proje, Dikili’de yaşayan ve ilçeye yaz aylarında gelen engelli ile yaşlılarımızı çok mutlu etti. Bir süre engelli gönüllülerinin desteği ile sürdürülen projemiz 2017 yılından sonra eski ve yeni belediye yönetimimizin destek vermemesi sonucu hizmetini sürdüremedi. Kısacası engellilerimizin yaz ayları boyunca toplumsal kaynaşmasının sağlandığı örnek projemiz sürdürülemedi. Son 6 yıldır engellilerimiz bu alandan faydalanamıyor” dedi.

dikili engelsiz plaj

1 MİLYON LİRA DEPODA ÇÜRÜYOR

Bugünkü değeri yaklaşık 1 milyon lira olan plaj malzemelerinin bir depoda çürümeye terk edildiğini dile getiren Emekçi, “Sahile bile inemeyen çocuk, genç ve yetişkin engellilerimiz, yaşlılarımız evlerinde dört duvar arasında hapis hayatı yaşıyor. Güzel amaçlar içen alınan bugünkü değeri yaklaşık bir milyon lira olan özel plaj sandalyelerimiz plaj alanındaki depoda çürümeye terk edildi. Belediye başkanına bu konuyu defalarca gündeme getirdik ama sonuç alamadık. Başkan yalnızca 3 Aralık Engelliler Günü’nde üç beş engelli topluyor, yemek veriyor. Ne yazık ki engellilere yönelik bir hizmet yok. Bu yaz aylarında engelliler yine sürünerek ya da bir yakınının sırtında denize giriyor. Biz lütuf istemiyoruz. Toplumsal yaşam içinde eşit yurttaşlar olarak hiçbir engel ve sorun olmaksızın yaşamak istiyoruz. Engelli bireyleri deniz, kum ve güneş ile buluşturalım. Bu güzel yaz günlerinde evlerinde hapis hayatı yaşamasınlar. Bu plajdan sadece Dikili’deki engelliler değil çevre il ve ilçelerden yurttaşlarımız da faydalanıyordu. Büyükşehir Belediyesi de konuya ilgisiz. Bu duruma çok üzülüyoruz” ifadelerini kullandı.

dikili engelsiz plaj

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.