TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zeytinyağı stoklar sayesinde güvende

Bu yıl zeytinyağında rekolte kaybının yaşanmasına rağmen güçlü stoklar sayesinde tedarik sorununun yaşanmayacağını belirten Şarman, “Hem içerideki tüketiciye yetecek hem de yurt dışına ihracat yapacak kadar zeytinyağımız mevcut” dedi

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2023 05:55
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Zeytinyağı stoklar sayesinde güvende

Dünyada yaşanan iklim krizi birçok tarım ürününde rekolte kaybına sebep olurken bu durumdan zeytinde etkilenmiş durumda. Türkiye’de geçen yıl elde edilen 421 bin tonluk zeytinyağı rekoltesi gelmiş geçmiş en iyi üretim rakamı olarak değerlendiriliyor. Bu rakamlarla kıyaslandığı zaman 2023 yılında çeşitli faktörler sebebiyle zeytinyağında bir miktar rekolte kaybı yaşanması bekleniyor. Son zamanlarda gündemde zeytinyağına ulaşılamayacak şeklinde oluşturulan algının rakamlara bakıldığında gerçeği yansıtmadığını ifade eden TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman, rekolte kaybına rağmen iyi bir sezon geçirdiklerini ve geçen yıldan devreden stoklarla ülkede zeytinyağı sorunu yaşanmayacağını belirtti. Bu yılki zeytinyağı rekoltesinin yaklaşık 180 bin ton olarak beklendiğini söyleyen Şarman, “Geçen yıldan da hemen hemen aynı oranda devreden bir stokumuz var. Yaklaşık 40 bin ton Suriye’den olmak üzere 10 bin ton da fire ve salamura zeytinden geldiği takdirde 410 bin ton civarında bir zeytinyağı stokumuz olacak. Hem içerideki tüketiciye yetecek hem de ihracat yapacak kadar zeytinyağımız mevcut” diye konuştu.

ZETİNYAĞI İÇ1

ZEYTİNYAĞI SIKINTISI ÇEKMEYECEĞİZ

Geçen yıl zeytinyağında elde 421 tonluk rekoltenin gelmiş geçmiş en büyük üretim rakamı olarak değerlendirdiklerini söyleyen Şarman, “Bu rakamları yeni sezonla kıyasladığımızda ciddi bir üretim düşüşü var gibi gözüküyor. Ancak bu üretim düşüşü yeni çıkan tespitlere göre ülkeyi zeytinyağı yönünden sıkıntıya sokmayacak. Rakamlarla değerlendirmek gerekirse bu yıl 180 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekliyoruz. Bir o kadar da geçmiş dönemden stokumuz bulunuyor. Yaklaşık 40 bin tonu Suriye’den olmak üzere, 10 bin ton da fire ve salamura zeytinden geldiği takdirde 410 bin ton civarında bir zeytinyağı stokumuz olacak. Yüksek bir devir stokuyla geliyor olmamız sebebiyle zeytinyağında elimiz güçlü. Bu bilgiler ve rakamlarda bize durumun kötü olmadığını gösteriyor. Hem içerideki tüketiciye yetecek hem de yurt dışına ihracat yapacak kadar zeytinyağımız mevcut” ifadelerini kullandı.   

zeytinyagi55

İHRACAT FIRSATINI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ

Ticaret Bakanlığı’nın dökme ve varilli zeytinyağı ihracatını kısıtlama kararıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Şarman, “Bakanlık ihracat yasağını süresiz uzatmış gibi görünse bile ülkedeki üretim durumu belli olduğunda konuyu tekrar değerlendirmek konusundaki görüşünü çok net belirtiyor. Sektör temsilcileri olarak ihracatın serbestçe yapılabilmesini arzu ederiz. Özellikle bu sene İspanya ve İtalya’da düşük bir zeytinyağı üretiminden söz ediliyor. Geçen sene olduğu gibi bu senede ihracat için tam bir fırsat var. Elimizde yeterli miktarda ürünümüzün olması ve yurtdışı fiyatların yüksek seviyede oluşması lehimize bir durumdur. Böyle bir durumda fırsatı iyi değerlendirip ihracat miktar ve gelirini yukarılara çekmemiz gerekiyor” diye belirtti.

Zeytin-Agaci

80 KURUŞLUK DESTEK ÇOK YETERSİZ

Her sektörde olduğu gibi zeytin ve zeytinyağı sektöründe de çeşitli sıkıntılar olduğuna değinen Şarman, “Hali hazırdaki 80 kuruşluk destek çok yetersiz kalıyor. Bunun arttırılması sektör ve üretici açısından büyük önem taşıyacaktır. Zeytinyağı diğer ürünlere benzemez. Tamamen yerli ve milli bir ürünümüzdür ve zeytinyağının üreticisinin küstürülmemesi, kazancını sağlayabilecek ve hayatını devam ettirebilecek şekilde desteklenmesi gerekir. Ancak böylece zeytinyağını içerde tüketicimizle daha uygun şartlarda buluşturabiliriz ve en önemlisi de üretimdeki artışlar sayesinde ihracatımızı arttırarak ülkeye döviz kazandırırız” dedi.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- Zeytinyağı analiz metotlarında düzenlemeye gidildi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.