TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eğitimci Adeka: Çalışan için aleyhte bir zam

Sosyal medyada gündem olan konulardan biri de seyyanen zam. Seyyanen zammın ne olduğu merak edilirken henüz memurun cebine yansımaması da tepkilerin odağında

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2023 10:05
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Eğitimci Adeka: Çalışan için aleyhte bir zam

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 6 aylık enflasyon rakamları sonrası memura yapılacak zam oranı belli olmuştu. En düşük memur maaşını 22 bin TL’ye çıkaran, memura 8 bin 77 TL seyyanen ilave zam öngören, SSK ve Bağ-kur emekli sandığı emeklilerine enflasyon ve refah payı ile birlikte 6 aylık zammı da içeren yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti. Bu doğrultuda, ‘Seyyanen zam nedir, memura seyyanen zam her ay yatacak mı, seyyanen zam hangi tarihten itibaren geçerli?’ soruları da araştırılmaya başlandı. Fakat özellikle sosyal medyada gündem olan konu tüm bunlardan ziyade seyyanen zammın neden henüz memurun cebine yansımadığı...

ahmet adeka (2)

EMEKÇİLERİN CÜZDANINA GİRMEMİŞTİR

Görüşlerine yer verdiğimiz Eğitim İş Sendikası Kemalpaşa Temsilciliği Örgütlenme Sekreteri Ahmet Adeka da geçen 15 güne rağmen seyyanen zammı alamayanlardan… Öncelikle seyyanen zammın tanımını yapan Adeka, şunları aktardı: “Seyyanen zam nedir? Gerek çalışanlar arasındaki maaş farkı makasını kapatmak, gerekse bugün olduğu gibi enflasyonun tahminlerden yüksek olması durumundan kaynaklı reel ücretin çok çok düşerek açlık sınırına çok yakın bir yerde durması sonucu bunu telafi etmek için her çalışan için aynı miktarda yapılan zamdır.  Ancak bu zam hiç bir surette emeklilik maaşı hesabına katılmaz. Çalışan için aleyhte, işveren için lehte bir zamdır. 8 bin 77 TL’lik seyyanen zam kamu emekçilerinin cüzdanına henüz girmemiştir. Ne zaman gireceği de belli değildir. Tüketim maddelerimize peşin peşin gelen fahiş zamlar, veresiye seyyanen zam ile nasıl ödenecek? Memurlar burada da mağdur edilmiştir. Bunun sıkıntısını ben ve çevremizdeki tüm kamu emekçileri çeşitli platformlarda ifade etmektedir. Süreçler hızlandırılıp bu zammın bir an önce kamu çalışanlarının hesaplarına geçmesi gerekmektedir.”

MAĞDURİYETLER HALEN DEVAM EDİYOR

8 bin 77 lira olarak belirlenen seyyanen zammın henüz hesaplara yansımadığını kaydeden Adeka, “15 Temmuz itibariyle resmi gazetede yayımlandı. Zaten öncesinde de yayınlansa yetişmiyordu. Zamları henüz almadık, ne zaman alacağımızı da bilmiyoruz. Hatta size daha vahim bir durumu anlatayım. Meslekte 17 yıllık kadrolu öğretmenim. Ücretlileri saymıyorum. Ek ders ücretlerimiz normalde 1’i ile en geç 8’i arasında yatar. Biz Haziran ayının ek ders ücretlerini halen almadık. Bugün almış olsak en az 12-13 günlük bir gecikme ile almış olacağız. Öğretmenler olarak ilk defa bu yıl böyle bir sorun ile karşılaştık. Birkaç ilçedeki öğretmenlere ek ders ücretleri bayramdan önce yatırılmış. Onun dışında mağduriyetler halen devam ediyor… 15 yıllık öğretmenlerin geçen ay 13 bin 900 TL, bu ay ise 17 bin 492 TL aldığını görüyoruz, gerçeklik budur. Ben çalışmayan eş yardımını da ekleyerek 19 bin küsur aldım” bilgisini paylaştı.

SEYYANEN ZAM NEDİR?

Seyyanen zam, tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına gelmektedir. Yani belli bir çalışan grubuna yüzdelik zam değil, eşit zam yapılmasıdır. Yüzdelik zamda herkes maaşına göre farklı zam alır. Örneğin seyyanen zamda oran 200 TL ise herkesin maaşı o kadar artar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.