TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

PAÜ’de Türk tarihinin derin kökleri anlatıldı

Türkiye’nin Orta Asya ile ilişkilerinin tarih perspektifinden incelenmesi ve konuya ilişkin yeni yaklaşım ile yöntemlerin gündeme geldiği Maveraünnehir’den Anadolu’ya Tarihin Derin Kökleri ve Tarihçilik Çalıştayı, Pamukkale Üniversitesinin iş birliği ve ev sahipliğinde gerçekleştirildi

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2023 08:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: İHA
PAÜ’de Türk tarihinin derin kökleri anlatıldı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Maveraünnehir’den Anadolu’ya Tarihin Derin Kökleri ve Tarihçilik Çalıştayı Pamukkale Üniversitesi Hierapolis Konferans salonunda gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı. 19-20 Eylül tarihlerinde PAÜ ev sahipliğinde yapılan çalıştayın açılış törenine; Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Değirmenci, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Necip Atar, Prof. Dr. Durmuş Akalın, PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Özbekistan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Azamat Ziyo, İl Kültür Turizm Müdür Vekili Hayrullah Akgün, Dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Özbekistan Milli Marşı’nın okunmasının ardından program müzik konseri ve ardından yapılan açılış konuşmaları ile devam etti. Konuşmalardan ilkini PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt gerçekleştirdi. Pamukkale Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşecek olan bu çalıştayın tarih alanındaki araştırmacılar, akademisyenler ve öğrenciler için önemli bir platform sunacağını ifade eden Prof. Dr. Beyazıt, çalıştayın Türkiye ile Özbekistan arasındaki kültürel ve akademik bağların daha da güçlenmesine katkı sağlayacağını, tarih bilimine katkıda bulunan ve uluslararası alanda tanınmış olan bir dizi ünlü akademisyeni bir araya getireceğini belirtti. Aralarında Prof. Dr. Ahmet Taşağıl’ın da bulunduğu çalıştaya katılacak olan isimlerin kendi alanlarında kazandıkları büyük başarıları ve deneyimleri paylaşacaklarını söyleyen Prof. Dr. Beyazıt, Maveraünnehir’den Anadolu’ya uzanan tarihi bağları ve bu bölgenin tarihçiliğini ele almaya odaklanacağını, tarihçilik alanında yeni yaklaşımları ve yöntemleri tartışma fırsatı sunacağını vurguladı.

“Türkiye’nin varlığı ile kendi varlığını bir tutan birçok ülke olması, bizim o kadar çok gurur duymamıza neden olurken aynı zamanda ne kadar çok çalışacağımızı da göstermektedir”

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan yaptığı konuşmada şunları kaydetti, “Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutluyoruz. Üniversitemizde 100. Yıl anısına kongreler, sempozyumlar ve çalıştaylar düzenlenmektedir. Tarihte 100 yıl dayanmayan birçok devlet kurulmuş ve yıkılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı Devleti’nin bir nüvesi olarak Anadolu topraklarında tekrar neşvünema bulmuş ve batının tüm emperyalist güçlerine karşı 100 yıl önce Gazi Mustafa Kemal önderliğinde çok büyük bir savaş verilerek özgürlüğüne kavuşmuştur. Özgürlüğün ne olduğunu artık bizler çok iyi bilmekteyiz. Düne kadar esarette olan Türk kardeşlerimiz bugün özgürdürler ve onlarla özgürce birlikte hareket edebiliyoruz, toplantılar düzenleyebiliyoruz. Nice yüzyıllar bu özgürlüğümüz devam edecektir. Devlet baki, Türklük ebedi. Nice yüzyıllara! Bu toplantının en büyük amacı Pamukkale Üniversitesi olarak Özbekistan’daki kardeşlerimizle kamu kurumları ve üniversiteler ile iş birliklerimizi artırmak, olaylara kardeş gözüyle bakıp dünyaya Türk milletinin adaletini göstermek ve iyilik nasıl olur, paylaşma nasıl olur, onu yaşamak ve yaşatmaktır. Özbekistanlı kardeşlerimizin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını bizim kadar gurur ve onurla kutlamaları hatta bizzat 100. yıla dair kongre, sempozyum, toplantılar düzenlemesi bizi oldukça mutlu ve mesrur eylemektedir. Ve şunu söyleyebilirim ki artık Türkiye yalnızca kendini temsil etmiyor veya dünyada tek başına yalnız kalmış bir ülke değildir. Onu takip eden, onun varlığı ile kendi varlığını bir tutan birçok ülke olması, bizim o kadar çok gurur duymamıza neden olurken aynı zamanda ne kadar çok çalışacağımızı da göstermektedir. Maveraünnehir’den Anadolu’ya tarihin derin kökleri ve tarihçilik çalıştayımızın başta Türkiye Cumhuriyeti ve Özbekistan olmak üzere tüm Türk Cumhuriyetlerine ve dünyaya hayırlar getirmesini diliyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Vatanımız için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle anarken bugün 19 Eylül Gaziler Günü’nü kutlar, şanlı gazilerimize sağlık ve afiyet dilerim.”

Özbekistan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Azamat Ziyo Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılını tebrik ederek konuşmasına başladı. Millet olarak tek millet olduğunu, tarihte birçok örneği olduğu gibi bugün de Türk dünyası birlik içinde olduğunda gücünü daha da arttıracağına ve bunu birlikte bilim yaparak daha da güzel yerlere taşınabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Ziyo, bu birlikteliğin güçlenmesinde her alanda olduğu gibi bilimde de iş birliğinin artması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Ziyo Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın Özbekistan ile Pamukkale Üniversitesi arasında yakın iş birliğine yönelik gerçek adımlar attığını hatırlatarak geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Özbekistan Türkiye Sağlık Forumu’na da değindi.

19 Eylül Gaziler Günü’nü hatırlatarak, şehit ve gazilerimizi anarak konuşmasına başlayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Değirmenci, yapılan çalıştaya Pamukkale Üniversitesi’nin ev sahipliği yapmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye ve Özbekistan ilişkilerinde hayli mesafe alındığını belirten Değirmenci, Cumhuriyeti’miz yüzüncü yaşında fakat Türk tarihinin binlerce yıldır devam ettiğinin altını çizdi. Türklerin Anadolu’da tarih yazarak, Malazgirt Zaferi ile beraber Anadolu’yu vatan kıldığı yerlerden birinin de Denizli olduğunu belirten Değirmenci Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan çok daha önce Türkler Denizli’ye geldiklerini ve burayı vatan ettiklerini, bu vesile ile Özbekistan ile Türkiye arasında tarih konuşulacak en doğru lokasyonlardan birinin Denizli olduğunu söyledi. Bugün gelinen noktada Özbekistan başta olmak üzere Türk dünyası ile olan gönül mesafesinin azaldığını ifade eden Değirmenci, birliğimizi kuvvetlendirecek bu adımların tohumların yeşerdiğini ve meyve verdiğini görerek, Türkistan ile Anadolu arasındaki mesafenin her geçen gün kısalacağını umut ettiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.

Türk dünyasından bilim insanlarını bir araya getiren ve Türk dünyası tarihinin yazılması kurumumuzun önemli faaliyet alanlarından birisi olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk Tarih Kurumu’nu kurarken bunu hedeflediğini belirtti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük vizyonundan ilham alarak kendilerinin de Türk dünyası ile ilgili çalışmalara destek verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Özgen, Türk Tarih Kurumu’nun Cumhuriyeti’mizin 100. yılı çerçevesinde yoğun faaliyetler yapacağını belirtti. Bu çalıştayın ev sahipliğini üstlenen Pamukkale Üniversitesi’ne ve Sayın Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’a teşekkür eden Prof. Dr. Özgen, çalıştayın bilim dünyasına ve Türk dünyasına hayırlara vesile olmasını diledi. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm gazilerin 19 Eylül Gaziler Günü’nü kutlayan Prof. Dr. Özgen, vatanın bağımsızlığı ve bütünlüğü için savaşmış şehit olmuş gazi olmuş herkesi saygı ile hürmet ile selamladığını söyleyerek sözlerini tamamladı. Açılış konuşmalarının ardından programın açılış konferansını ise Prof. Dr. Ahmet Taşağıl’ın gerçekleştirdiği “Türk Kültürünün Orta Asya’dan Anadolu’ya Tarihi Derinliği” başlıklı sunumu ile devam etti. İki gün sürecek çalıştay üç oturum ve devamında yapılacak kapanış oturumu ile sona erecek.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- Denizli semt pazarları

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.