TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’de sendikalar meydanlara iniyor

‘Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık’ mitingi için geri sayım… 100’e yakın kuruluş ÇEDES projesinin iptal edilmesi için meydanlara inecek

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2023 11:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’de sendikalar meydanlara iniyor

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), veli dernekleri, Alevi örgütleri ve Halkevleri, ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)’ projesinin iptal edilmesi için İzmir’de bir araya gelecek.

100 kuruluşla birlikte 16 Eylül'de ‘Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık’ mitingi yapacaklarını duyuran sendikalar, ÇEDES projesi iptal edilmediği takdirde diğer kentlerde de ‘laiklik buluşmaları’ gerçekleştireceklerini söyledi. Sendika üyeleri akşam saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda toplanacak. 

ÇEDES PROJESİ NEDİR?

ÇEDES protokolüne göre projenin amacı, öğrencileri ‘bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı; millî, ahlaki, insanî, manevi ve kültürel değerlere göre’ yetiştirmek. Bu kapsamda okul içinde ve dışında öğrencilerle çeşitli faaliyetler yürütülmesini hedefleyen proje hem MEB’e hem Diyanet’e hem de Gençlik ve Spor Bakanlığı’na belli sorumluluklar yüklüyor. Örneğin okullarda, değerler eğitimi verilmek üzere ‘değerler kulübü’ kurulması ve katılımcı öğrencilerin ‘temsilci öğretmenler’ tarafından belirlenmesi öngörülüyor. Projenin merkezleri arasında Diyanet gençlik merkezleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı gençlik merkezleri ve MEB’e bağlı resmî okullar yer alıyor. Ayrıca proje kapsamındaki etkinlikler, ‘İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin onay vermesi’ halinde protokol taraflarınca sağlanan okul dışı mekanlarda da gerçekleştirilebiliyor. Protokolde ‘ÇEDES Uygulama Mekânları’ diye tarif edilen bu mekanların hangi mekanlar olacağı yönünde ise herhangi bir tarif ya da kısıt bulunmuyor. Diyanet Gençlik Merkezleri’nde yürütülecek faaliyetlerde görev alacak personeller ve gönüllü öğrenciler, il ve ilçe müftülüklerince belirleniyor. Buna göre müftülükler, Diyanet Gençlik Merkezleri’nde yürütülecek ‘değerler’ temalı etkinliklere en az iki kız, iki erkek olmak üzere gönüllü lise ve üniversite öğrencileri seçecek.

izmireğitimsen_ilkses

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: MEB'den özel okullardaki ücretsiz ders kitaplarına ilişkin inceleme

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.