TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erasmus nedir?

Türkiye’deki üniversite öğrencilerine, Erasmus programına katılarak Avrupa’da eğitim alma fırsatı sunuluyor. Erasmus nedir? Erasmus programının şartları nelerdir? İşte sizler için derledik…

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2023 03:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Erasmus nedir?

Yurtdışı değişim programı olan Erasmus nedir? soruları üniversite öğrencileri tarafından arama motorlarında hız kazandı. İşte Erasmus Programı nedir?

ERASMUS NEDİR?

İşte sizler için haberimizde…  Avrupa Birliği tarafından destelenen Erasmus programı, öğrenci değişim programı olarak bilinir. Bu program sayesinde, Avrupa’daki üniversiteler arasında öğrenci değişimini teşvik ederek öğrencilerin yurtdışında eğitim alma fırsatı oluşturulur. Bu fırsat ile öğrencilerin yurtdışında eğitim almanın yanı sıra yeni kültürleri keşfetme şansı yakalarlar. Öğrenciler aynı zamanda yeni kültürler ile tanışarak kültürel çeşitlilik artırılır ve uluslararası ilişkiler güçlendirilir.

ERASMUS NASIL YAPILIR?

Erasmus programına katılmak için öğrencilerde belli başlı kriterlerin bulunması gerekiyor. Öncelikle öğrenci örgün eğitimde okuması gerekiyor. Daha sonra Erasmus sınavına girerek dil yeterliliğinin ispatlanması gerekmekte. Dil yeterliliğinizin yanı sıra diğer bir işlemlerden biri de GANO notunuzun en az 2.20 (bazı üniversitelerde değişiklik gösterebilir) olması gerekiyor. Çünkü sınav ve ortalamanız size bir Erasmus puanı kazandırır. Bu sayede Erasmus puanınız ile sınava girmeden önce yapacağınız tercihlere göre bir yere yerleşmiş olacaksınız. Son adım da bu işlemleri yaptıktan sonra üniversitenizin dış ilişkiler ofisinden daha detaylı bir bilgi alarak gerekli vize ve oturum işlemlerini yürütebilirsiniz.

KİMLER ERASMUS PROGRAMI YAPABİLİR?

Örgün eğitimde okuyan öğrenciler için yapılan Erasmus programı ilk öncelikle 1. Sınıfı bitirmiş ve 2. Dönem başlarında sınava girip başarılı olması gerekmektedir. Şartlara uyan her öğrenci Erasmus yapabilmektedir. Ortalamanın en az 2.20 olması şartıyla ve dil yeterlilik sınavında başarılı puan almasıyla Erasmus’a hak kazanabilir.

ERASMUS PROGRAMINA ÜCRET ÖDENİYOR MU?

Erasmus programını ücretsiz olarak yapabilirsiniz. Fakat, ücretli bir şekilde yani hibe almadan da yapılabilmektedir. Ancak öğrenciler için birçok sorunu da beraberinde getirebiliyor. Çünkü Erasmus hibesi çoğunlukla öğrenciler için yeterli seviyededir ve aylık olarak alınan hibe öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

ERASMUS ŞARTLARI NELERDİR?

Erasmus yapabilmek için 2 önemli şart bulunmaktadır. Öncesinde Erasmus sınavında başarılı olmak için İngilizce seviyesi en az A2 olmalıdır. Fakat üniversitelere göre değişkenlik gösterebildiğinden dolayı B1 seviyesi olarak kabul edilebilir. Diğer bir şart ise, GANO notunuzun yüksek olması ve en az 2.20 olması gerek yine bu üniversitelere göre değişkenlik gösterebilir.

KİMLER ERASMUS YAPAMAZ?

Erasmus programını sadece örgün eğitim gören öğrenciler yapabilmektedir. Açık öğretim veya uzaktan eğitim gören öğrenciler Erasmus yapamazlar. Ancak ikinci öğretim veya birinci eğitim (gündüz) öğrencileri bu hakkı kazanır. 2 öğretim arasında ücret dışında bir fark olmadığından dolayı öğrenciler iki eğitimden birindeler ise Erasmus yapabilir.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: İzmir'de üniversiteli gençlere büyük destek

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.